Slik kan henrettelsen av Nimr (56) forandre Midtøsten

Flere fredsprosesser står nå i fare.

STERKE REAKSJONER: Henrettelsen av Nimr vekker sterke reaksjoner i hele Midtøsten i dag. Rasende sjiamuslimer har protestert i land som Irak, Pakistan, India og utenfor den saudi-arabiske ambassaden i London. I Bahrain ble flere skadda da politiet brukte tåregass mot sjia-demonstranter. Her fra en demonstrasjon i India. Foto: SYED SHAHRIYAR/NTB SCANPIX
STERKE REAKSJONER: Henrettelsen av Nimr vekker sterke reaksjoner i hele Midtøsten i dag. Rasende sjiamuslimer har protestert i land som Irak, Pakistan, India og utenfor den saudi-arabiske ambassaden i London. I Bahrain ble flere skadda da politiet brukte tåregass mot sjia-demonstranter. Her fra en demonstrasjon i India. Foto: SYED SHAHRIYAR/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er ikke småtteri. Dette kan få store konsekvenser, sier Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Saudi-Arabia henretter stadig flere og flere mennesker, og i løpet av 2015 henrettet Saudi-Arabia 157 mennesker, en kraftig økning fra 90 i 2014. Dermed så kan det virke som alt er som vanlig når Saudi-Arabia henrettet 47 mennesker i dag morges.

Men i dag så gikk det strengt religiøse kongeriket enda et hakk lengre. For blant de henrettede var den høytstående sjiamuslimsk skriftlærde, Nimr al-Nimr (56). En kjent religiøs leder i hele den sjiamuslimske verden.

- Nimr var en ikke-voldsaktivist som var ekstremt sterk og klar. Nimr hadde stor heltestatus på grunn av motet sitt da han talte den saudiarabiske kongefamilien midt i mot, sier Hellestveit.

Sterke reaksjoner Henrettelsen av Nimr vekker sterke reaksjoner i hele Midtøsten i dag. Rasende sjiamuslimer har protestert i land som Irak, Pakistan, India og utenfor den saudi-arabiske ambassaden i London. I Bahrain brukte politiet tåregass mot sjia-demonstranter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer