Slik kan henrettelsen av Nimr (56) forandre Midtøsten

Flere fredsprosesser står nå i fare.

STERKE REAKSJONER: Henrettelsen av Nimr vekker sterke reaksjoner i hele Midtøsten i dag. Rasende sjiamuslimer har protestert i land som Irak, Pakistan, India og utenfor den saudi-arabiske ambassaden i London. I Bahrain ble flere skadda da politiet brukte tåregass mot sjia-demonstranter. Her fra en demonstrasjon i India. Foto: SYED SHAHRIYAR/NTB SCANPIX
STERKE REAKSJONER: Henrettelsen av Nimr vekker sterke reaksjoner i hele Midtøsten i dag. Rasende sjiamuslimer har protestert i land som Irak, Pakistan, India og utenfor den saudi-arabiske ambassaden i London. I Bahrain ble flere skadda da politiet brukte tåregass mot sjia-demonstranter. Her fra en demonstrasjon i India. Foto: SYED SHAHRIYAR/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er ikke småtteri. Dette kan få store konsekvenser, sier Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Saudi-Arabia henretter stadig flere og flere mennesker, og i løpet av 2015 henrettet Saudi-Arabia 157 mennesker, en kraftig økning fra 90 i 2014. Dermed så kan det virke som alt er som vanlig når Saudi-Arabia henrettet 47 mennesker i dag morges.

Men i dag så gikk det strengt religiøse kongeriket enda et hakk lengre. For blant de henrettede var den høytstående sjiamuslimsk skriftlærde, Nimr al-Nimr (56). En kjent religiøs leder i hele den sjiamuslimske verden.

- Nimr var en ikke-voldsaktivist som var ekstremt sterk og klar. Nimr hadde stor heltestatus på grunn av motet sitt da han talte den saudiarabiske kongefamilien midt i mot, sier Hellestveit.

Sterke reaksjoner Henrettelsen av Nimr vekker sterke reaksjoner i hele Midtøsten i dag. Rasende sjiamuslimer har protestert i land som Irak, Pakistan, India og utenfor den saudi-arabiske ambassaden i London. I Bahrain brukte politiet tåregass mot sjia-demonstranter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.