Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kan henrettelsen av Nimr (56) forandre Midtøsten

Flere fredsprosesser står nå i fare.

STERKE REAKSJONER: Henrettelsen av Nimr vekker sterke reaksjoner i hele Midtøsten i dag. Rasende sjiamuslimer har protestert i land som Irak, Pakistan, India og utenfor den saudi-arabiske ambassaden i London. I Bahrain ble flere skadda da politiet brukte tåregass mot sjia-demonstranter. Her fra en demonstrasjon i India. Foto: SYED SHAHRIYAR/NTB SCANPIX
STERKE REAKSJONER: Henrettelsen av Nimr vekker sterke reaksjoner i hele Midtøsten i dag. Rasende sjiamuslimer har protestert i land som Irak, Pakistan, India og utenfor den saudi-arabiske ambassaden i London. I Bahrain ble flere skadda da politiet brukte tåregass mot sjia-demonstranter. Her fra en demonstrasjon i India. Foto: SYED SHAHRIYAR/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er ikke småtteri. Dette kan få store konsekvenser, sier Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Saudi-Arabia henretter stadig flere og flere mennesker, og i løpet av 2015 henrettet Saudi-Arabia 157 mennesker, en kraftig økning fra 90 i 2014. Dermed så kan det virke som alt er som vanlig når Saudi-Arabia henrettet 47 mennesker i dag morges.

Men i dag så gikk det strengt religiøse kongeriket enda et hakk lengre. For blant de henrettede var den høytstående sjiamuslimsk skriftlærde, Nimr al-Nimr (56). En kjent religiøs leder i hele den sjiamuslimske verden.

- Nimr var en ikke-voldsaktivist som var ekstremt sterk og klar. Nimr hadde stor heltestatus på grunn av motet sitt da han talte den saudiarabiske kongefamilien midt i mot, sier Hellestveit.

Sterke reaksjoner Henrettelsen av Nimr vekker sterke reaksjoner i hele Midtøsten i dag. Rasende sjiamuslimer har protestert i land som Irak, Pakistan, India og utenfor den saudi-arabiske ambassaden i London. I Bahrain brukte politiet tåregass mot sjia-demonstranter.

En ayatolla i Iran, Ahmad Khatami, sa at den saudiarabiske kongefamilien vil komme til «å bli utslettet».

«Jeg ser ingen grunn til å tvile på at hans rene blod kommer til å farge det saudiarabiske kongehuset og utslette dem fra historiens bøker», sa Khatami, ifølge NTB. Khatami har nære forbindelser til myndighetene i Iran og ble utnevnt av landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei i 2012.

Kan få store konsekvenser Henrettelsen av Nimr kan nå få store konsekvenser for hele Midtøsten, forteller Hellestveit.

- Midtøsten står i en rekke sensitive politiske prosesser denne våren. Dette er svært kontraproduktivt fra det saudiarabiske regimet, og vil kunne skape langt mer uro i Midtøsten. De eneste som kan kommer til å tjene på dette er IS, sier Hellestveit.

Syria-forhandlingene i Genève, som etter planen skal begynne 25. januar, kan nå bli utsatt, sier Hellstveit.

Iran støtter Syrias president Bashar al-Assad, som tilhører den sjiamuslimske alawitt-sekten. Saudi-Arabia støtter på sin side aktivt flere sunnimuslimske opprørsgrupper. Begge landene er avgjørende for å skape fred i Syria.

- Jeg tror henrettelsen av Nimr vil gjøre det langt vanskeligere å få til en fredsavtale i Syria. Ikke på grunn av selve henrettelsen, men fordi henrettelsen blir sett på som en svært symbolsk handling rettet mot sjiamuslimer. Dermed vil de sekteriske motsetningene øke, sier Hellestveit.
 
Rammer flere land I dag opphørte også den skjøre våpenhvilen i Jemen. Også i denne konflikten spiller Saudi-Arabia og Iran en nøkkelrolle.

- Vi risikerer nå at det sekteriske delen av konflikten vil bli enda sterkere, sier Hellestveit.

Saudi-Arabia og deres allierte støtter Jemens internasjonalt anerkjente president Abd-Rabbu Mansour Hadi og hans regjering i kampen mot Houthi-opprørerne. De iranskvennlige Houthi-opprørerne har alliert seg med tidligere president Ali Abdullah Saleh.

Sjia- og sunni I Irak spiller konflikten mellom sjia- og sunnimuslimer en stor rolle, hvor titusener av mennesker ble drept på grunn av sekterisk vold mellom sjia- og sunnimuslimer etter USAs invasjon i 2003.

«Dette er en stor kriminell handling som har åpnet portene til helvete», sier en av den sjiamuslimske Badr-militsens parlamentarikere, Qassim al-Araji, til bevegelsens egen tv-kanal al-Ghadeer i dag, skriver NRK.

- Triggerhappy Hellestveit peker på at den nye generasjon makthavere i Saudi-Arabia, som tok over etter Abdullah av Saudi-Arabia døde januar 2015, er langt mer «triggerhappy» enn forgjengerne.

- Saudi-Arabia er nå ledet av unge og uerfarne prinser som har en langt mer aggressiv linje enn tidligere. Dette er svært farlig i dagens politiske landskap, sier Hellestveit.

Henrettelsen kan også få konsekvenser for valget til ny nasjonalforsamling i Iran i løpet av februar.

- Atomavtalen og slutten på sanksjonene er svært sårbare prosser for yttre påvirkninger, og den moderate fløyen kan bli svekket hvis motsetningene øker, sier Hellestveit.

Flere tror også at urolighetene blant sjia-minoriteten i Saudi-Arabia vil øke.

- Jeg tror de kommende månedene vil bli avgjørende. Denne henrettelsen har hvert fall ikke gjort det lettere å skape fred i Midtøsten, sier Hellestveit.

- HELTESTATUS: - Nimr al-Nimr var en ikke-voldsaktivist som var ekstremt sterk og klar. Nimr hadde stor heltestatus på grunn av motet sitt da han talte den saudiarabiske kongefamilien midt i mot, sier Hellestveit Cecile. Foto: AP/NTB SCANPIX
- HELTESTATUS: - Nimr al-Nimr var en ikke-voldsaktivist som var ekstremt sterk og klar. Nimr hadde stor heltestatus på grunn av motet sitt da han talte den saudiarabiske kongefamilien midt i mot, sier Hellestveit Cecile. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media