Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Slik kan ikke de eldre oppføre seg

Ordførerens pekefinger: Politiet måtte spre gjeng med eldre på kafé i Lørenskog.

REFS FRA ORDFØRER: Eldre i Lørenskog og andre steder skal ikke samles tett og smittefarlig, sier ordfører og sykepleier Ragnhild Bergheim. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
REFS FRA ORDFØRER: Eldre i Lørenskog og andre steder skal ikke samles tett og smittefarlig, sier ordfører og sykepleier Ragnhild Bergheim. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer

For noen dager siden fikk ordføreren i Oslos nabokommune Lørenskog med 42 000 innbyggere nasjonal oppmerksomhet for å rette en streng pekefinger mot barn og unge i corona-situasjonen.

STRENG MOT ELDRE: Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim (Ap).
STRENG MOT ELDRE: Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim (Ap). Vis mer

Nå er ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) like streng mot pensjonister, eldre og andre risikogrupper med en alvorlig oppfordring om at de ikke må oppføre seg som om corona-faren ikke eksisterer og samles tett.

Seinest torsdag ba politiet en gruppe på 15 eldre på en kafé på Metro-senteret i Lørenskog om å spre seg.

- Når store deler av samfunnet er stengt ned, kan det virke demoraliserende at risikogruppene som skal beskyttes ikke retter seg etter myndighetenes befalinger. Her må det veldig klare formaninger til før det er for seint, sier ordfører Ragnhild Bergheim til Dagbladet.

- Hvorfor opptrer de som skal beskyttes i så tette grupper?

- Det kan ha å gjøre med at de har stor tillit til vårt helsevesen, og at det foreløpig er kontroll der. Men den situasjonen kan være brått snudd om ei uke eller to. Dette må vi lært fra andre land i Europa og Kina. Det må sies et tydelig varsko nå. Poenget er ikke å være tante Sofie, sier ordføreren.

Hun har vært ordfører i storkommunen i fem år og varaordfører åtte år før det.

Sykepleier og gammel mor

På spørsmål om faglig bakgrunn utenom politikken, svarer hun:

- Jeg føler at jeg vet mer om denne situasjonen enn mange er.

Hun referer til at hun er utdannet sykepleier. I tillegg forsøker hun i disse dager å hjelpe sin egen 82 år gamle mor til en mest mulig smittesikker tilværelse i hennes hjemkommune Sel i Gudbrandsdalen.

Sel er kommunen ved siden av Frosta i Trøndelag som er hardest smitterammet i forhold til folketall.

Lørenskog har pr. i dag 32 registrerte smittede med coronaviruset.

- De aller fleste hittil er smittet på ferie, men i løpet av kort tid kan den situasjonen være radikalt endret. Kommunen jobber mye med å identifisere smitteveier, sier ordføreren.

NÅ: WHO med siste nytt om coronaviruset. Vis mer

- Det har du ikke noe med

Romerikes Blad (krever innlogging) omtalte først Lørenskog-ordførerens siste formaning. Bakgrunnen for reaksjonen, er et brev til kommunen fra en innbygger som sitter hjemme i en liten leilighet med permittert samboer og et lite barn.

Avisa gjengir deler av innholdet i brevet:

- Stor er min overraskelse når jeg på en av mine få turer ut av isolasjonen møter en gruppe med nettopp eldre pensjonister i gruppe på 10-15 personer på tur, uten noe fokus rundt rådene myndighetene kommer med. Jeg stopper bilen på god avstand, og forsøker på min høfligste måte å fortelle om viktigheten av å holde avstand og det å oppholde seg i mindre grupper. Får til svar at det har jeg ikke noe med og at de har opplevd tøffere tider enn dette.

Asiasyken 1957

Overfor Romerikes Blad gjør ordføreren det klart at hun vet at mange eldre har vært ute en vinternatt før.

- Og da husker de sikkert også Asiasyken, som startet i 1957 og som tok livet av mellom en og to millioner mennesker i løpet av to år? Det vi opplever nå, er vår tids pandemi.

- Ta dette på alvor, er ordførerens innstendige oppfordring.

Hele Norges coronakart