OMGÅR REGELVERKET: President Mahmoud Ahmadinejad, her på inspeksjon hos det kjernefysiske anlegget i Natanz, lurer produsenter til å selge seg utstyr som kan brukes til utvikling av atomvåpen. Foto: AFP/Scanpix
OMGÅR REGELVERKET: President Mahmoud Ahmadinejad, her på inspeksjon hos det kjernefysiske anlegget i Natanz, lurer produsenter til å selge seg utstyr som kan brukes til utvikling av atomvåpen. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Slik kan Iran lure seg til atomvåpen

Sniker seg snedig rundt internasjonale regler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det er nyhetsbyrået AP som i dag avslører hvordan president Ahmadinejad kan fortsette å ruste opp sitt omdiskuterte atomprogram.

Regimet får ordreblanketter og fraktdokumenter endret underveis. Slik vet ikke fabrikken som produserer utstyret hvem sluttbrukeren er, mens leveransene blir svært vanskelige å spore underveis.

AP har innhentet dokumentasjon som viser hvordan dette ble gjort da Iran i fjor ønsket å kjøpe 108 trykkventiler fra en sveitsisk fabrikk.

Det hele startet med at et kinesisk selskap la inn en bestilling på ventilene hos en taiwansk distributør. Ventilene ble produsert i Sveits, men verken den sveitsiske produsenten eller den sveitsiske regjeringen visste hvem som egentlig var oppdragsgiver.

Så legitimt ut24. januar i fjor bestilte Roc-Master Manufacture & Supply Company ventilene, og skrev i bestillingen at de ville ha dem levert ved selskapets kontorer i Shanghai. Totalt kom bestillingen på akkurat i underkant av 664 000 norske kroner.

Det var Heli-Ocean Technology, den taiwanske samarbeidspartneren til sveitsiske Inficon Holding, som mottok bestillingen.

De videresendte denne til Inficon - og alt var enn så lenge i henhold til alle regler.

USA har siden 1995 ført en handelsblokade mot Iran, men det er dokumentert hvordan kinesiske firmaer i flere tilfeller likevel lykkes i å handle med eller for regimet. I henhold til blokaden kan ikke Sveits selge deler som kan brukes til utvikling av kjernefysiske våpen til Iran.

Hillary Clinton truet i januar Kina med reaksjoner om ikke president Hu Jintao tar grep. Ifølge AP var ikke kinesiske myndigheter orientert om ventilhandelen.

Ny bestilling
Nå la Roc-Master inn en ny bestilling, som ble tilbakedatert til 24. januar - den opprinnelige bestillingsdatoen - hvor det ble spesifisert at Heli-Ocean, agenten i Taiwan, skulle sende ventilene til Teheran, og slett ikke til Shanghai som det opprinnelig ble angitt. 

Mottaker var nå det iranske selskapet Moshever Sanat Moaser. Nå var prisen økt til 862 000 norske kroner - uten at det ifølge AP var noen grunn til prisøkningen på nesten 200 000 kroner. Heli-Ocean ante fare på ferde, hvorpå Roc-Master sendte en beroligende e-post til den taiwanske mellomagenten, hvor det sto at ventilene ikke skulle brukes i utviklingen av kjernekraft i Iran.

Ingenting av dette kom den sveitsiske produsenten for øre.

- Iran var ikke nevnt på det sluttbrukersertifikatet vi så. Vi ble opplyst om at sluttbrukeren befant seg i Kina, sier Inficon-sjef Lukas Winkler til AP. Han gjør det klart at selskapet ikke ville inngått avtalen om de hadde visst at leveransen skulle ende opp i Iran.

- Uvanlig
Han sier selskapet også varslet sveitsiske myndigheter, da det er uvanlig med bestillinger i denne størrelsesordenen.

- Det er veldig uvanlig for denne typen utstyr, sier Winkler.

Sveits fikk heller aldri vite hvem som egentlig sto bak bestillingen. Ventilene benyttes i gass-sentrifuger som brukes til anriking av uran.

Per november 2009 hadde Iran 8692 sentrifuger, hvorav 3936 er aktive, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået.

- Disse ventilene er svært nyttige for Iran, gjør fysikeren Ferenc Dalnoki-Veress det klart overfor AP.

AP kan ikke slå fast at ventilene faktisk ble brukt til å utvikle atomvåpen. Men The Times dokumenterte i desember at regimet faktisk har hatt slike planer - tross lovnader om at de kun ønsker å utvikle kjernekraft til fredelige formål.