NI BLE DREPT: Da israelske styrker tok seg om bord i tyrkiske hjelpekonvoien som skulle til Gaza, ble ni mennesker drept. Her firer en israelsk soldat seg om bord fra et helikopter.
NI BLE DREPT: Da israelske styrker tok seg om bord i tyrkiske hjelpekonvoien som skulle til Gaza, ble ni mennesker drept. Her firer en israelsk soldat seg om bord fra et helikopter.Vis mer

Slik kan Israel unngå granskning etter skipsangrepet

Nekter å samabeide med FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går avviste Israels regjering et forslag fra FNs generalsekretær om en internasjonal granskning av hva som egentlig skjedde da ni personer på en hjelpekonvoi ble drept utenfor Gazastripen i forrige uke. Tre nordmenn var om bord i skipet da israelerne angrep.

Dersom Israel ikke samarbeider med FN i en internasjonal granskning, vil det i praksis bety at det ikke blir noen skikkelig granskning, forteller midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen fra Universitetet i Oslo.

- Ettersom mye av bevisene ligger hos Israel, vil en granskning uten deres medvirkning bli svært mangelfull. Det var Israel som anholdt aktivistene og har konfiskert det som eventuelt måtte finnes av våpen, og det var israelske styrker som begikk overgrep, sier Jensehaugen.

Har ikke tillit til FN Han forklarer at israelsk regjering har en mistillit til FN av flere grunner:

HETSET ISRAEL: Flere tusen mennesker kom med svært grove utsagn mot Israel og USA mens de hyllet Gaza-aktivistene. Foto: AP/Ibrahim Usta/Scanpix
HETSET ISRAEL: Flere tusen mennesker kom med svært grove utsagn mot Israel og USA mens de hyllet Gaza-aktivistene. Foto: AP/Ibrahim Usta/Scanpix Vis mer

- Alle de arabiske landene er medlem av FN, det er også mange tidligere kolonier som har en sterk skepsis til Israel. Dessuten er det blitt vedtatt en FN-resolusjon som slår fast at sionisme er rasisme, forklarer Jensehaugen.

I 1991 ble denne FN-resolusjonen trukket tilbake og ugyldiggjort.

Israel har en lang tradisjon for å holde FN utenfor konflikthåndtering, forklarer midtøsten-ekspert Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter.

JUBLET: Randi Kjøs hylles av de mange tusen som har møtt opp på flyplassen i Istanbul. Hun var om bord på hjelpekonvoien da israelerne angrep. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
JUBLET: Randi Kjøs hylles av de mange tusen som har møtt opp på flyplassen i Istanbul. Hun var om bord på hjelpekonvoien da israelerne angrep. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- I likhet med amerikanerne, foretrekker Israel å ha en egen granskning av sine handlinger. Men det er svært lite trolig at en slik granskning vil fordømme angrepet, sier Butenschøn.

- Vil ikke ta ansvar Dette er ikke en ny holdning fra israelerne. Helt siden 1970-tallet har Israel forsøkt å unngå at forhandlingene rundt Midtøsten skal bli forankret i FN-resolusjonene, opplyser Butenschøn.

- Israels regjering frykter at menneskerettigheter skal bli for dominerende i diskusjonene, og at de skal bli stilt til ansvar for sine handlinger, sier han til Dagbladet.

- Ingen matmangel i Gaza Ifølge den israelske nettavisen Yeshica World News, er det ingen humanitær krise i Gaza nå. Avisen, som leses av jøder over hele verden og anses for å være troverdig, skriver at det i gjennomsnitt fraktes ti tusen tonn mat og medisiner til Gaza i uken.

Det er ingen mangel på mat og medisiner eller andre nødvendigheter i Gaza, slår avisen fast.

LOT SEG HYLLE: Nidal Hejazi kunne endelig smile, idet han så folkehavet som støttet hans og demonstrantenes sak. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
LOT SEG HYLLE: Nidal Hejazi kunne endelig smile, idet han så folkehavet som støttet hans og demonstrantenes sak. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Kun et minimun av mat og medisiner slipper inn til Gaza. Det er stor mangel på det meste, sier midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen.

- Israel har en liste over hvilke varer som slippes igjennom, hvilket har ført til at befolkningen i Gaza ikke får i seg nok kalorier. Gjenoppbygningsmateriell kommer ikke inn i Gaza fordi israelerne hevder dette skal brukes til å bygge militære installasjoner, forteller Jensehaugen.

Våpensmugling Ifølge Yeshica World News, sendes stor mengder våpen med skip til Gaza for å brukes i krigføring mot Israel.

- Ettersom Israel har total kontroll over Gaza-stripen fra sjøsiden, har det ikke kommet inn noen våpen denne veien. Det som slippes inn av våpen, går gjennom smuglertunnelene palestinerne har bygget. De har klart å komme seg igjennom metallgjerdene som Egypt og Israel har borret ned i bakken for å stanse tunneltransporten, sier Jensehaugen.

KRITISERER ISRAEL: Israels blokkade av Gaza er folkerettslig og moralsk forkastelig, mener Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter. FOTO: Norsk senter for menneskerettigheter
KRITISERER ISRAEL: Israels blokkade av Gaza er folkerettslig og moralsk forkastelig, mener Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter. FOTO: Norsk senter for menneskerettigheter Vis mer

Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn mener Israels mangeårige blokkade av Gaza er folkerettstridig og moralsk forkastelig.

- Behandlingen av Gaza er en skam. Det at vesten tillater at dette skjer, er et kjempeproblem for vår troverdighet som vestlig siviliasjon, sier Butenschøn.

ISRAEL KAN HINDRE GRANSKNING: Midtøsten-ekspert, Jørgen Jensehaugen fra Universitetet i Oslo, forklarer at FNs granskning av angrepet på hjelpekonvoien vil bli svært mangelfull hvis Israel ikke samarbeider. FOTO: PRIO
ISRAEL KAN HINDRE GRANSKNING: Midtøsten-ekspert, Jørgen Jensehaugen fra Universitetet i Oslo, forklarer at FNs granskning av angrepet på hjelpekonvoien vil bli svært mangelfull hvis Israel ikke samarbeider. FOTO: PRIO Vis mer