Slik kan Karadzic ha fortalt dekkhistorien sin

- Studerte yoga i Kina, ifølge falsk hjemmeside. I virkeligheten solgte han potensfremmende amuletter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da krigsforbryteren Radovan Karadzic ble arrestert på en buss i Beograd mandag kveld, hadde han levd i flere år som «Dragan David Dabic».

Under dekke av å være en spesialist på alternativ medisin, var han spaltist i helsemagasinet Healthy Life, deltok på seminarer og solgte potensfremmede amuletter på nettstedet PSY Help Energy.

I kjølvannet av arrestasjonen dukket det imidlertid opp en personlig hjemmeside for Karadzics alter ego, nemlig Dragandabic.com. Hjemmesiden, som er titulert «Doktor Dragan Dabic - Det alltid økende behovet for alternative perspektiver i den moderne verden», er registert i USA men gir seg ut for å være ekte.

Flere aviser, deriblant nyhetsbyrået Reuters, refererer den falske nettsiden som den ekte.

Imotsetning til den ekte hjemmesiden, der Karadzic forfekter human kvantumenergi, har skaperen av den falske hjemmesiden samlet en rekke opplysninger om Karadzics dekkhistorie og skrevet en livshistorie som neppe ligger altfor langt unna det Karadzic selv ville fortalt om sitt alter ego.

Alternativt livsløp

- Doktor Dragan «David» Dabic ble født for seks tiår siden i en liten serbisk landsby ved navn Kovaci, nær Kraljevo. Som ung gutt likte han å utforske nærliggende skoger og fjell. Han tilbrakte mye tid i Kopaonikfjellene, hvor man pleide å høste naturlige og potente medisinske urter som vokste på de grønne engene, står det på den falske hjemmesiden.

Den ekte Karadzic ble riktignok født i en fjellandsby i 1945, men den lå i Montenegro.

AMULETTSELGENDE KVAKKSALVER - OG KRIGSFORBRYTER: Slik så Radovan Karadzic ut da han levde i skjul som doktor Dragan Dabic, med flettet hår for å motta flere energier. Dette bildet er fra et seminar i regi av magasinet Healthy Life, som Karadzic leverte artikler til. Foto: AP/SCANPIX
AMULETTSELGENDE KVAKKSALVER - OG KRIGSFORBRYTER: Slik så Radovan Karadzic ut da han levde i skjul som doktor Dragan Dabic, med flettet hår for å motta flere energier. Dette bildet er fra et seminar i regi av magasinet Healthy Life, som Karadzic leverte artikler til. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Visse likheter

- Som en ung mann flyttet han til Beograd, og deretter dro han til Moskva hvor han utdannet seg til lege med psykiatri som spesialitet ved Lomonisov universitetet i Moskva. Etter Russland, reiste doktor Dabic omkring i India og Japan, står det på hjemmesiden.

- Han endte til slutt opp med å bosette seg i Kina, hvor han spesialiserte seg i alternativ medisin, med særlig vekt på sinn-kroppskontroll, meditasjon, yoga, spirituell renselse så vel som kinesiske urter, står det videre.

I virkeligheten utdannet Karadzic seg til å bli psykiater ved universitetet i Sarajevo på 1960-tallet. Han studerte også i USA og Danmark. Men mens «doktor Dragan» tilsynelatende spesialiserte seg i kinesisk medisin, så gikk den ekte Karadzic inn i politikken og deltok i dannelsen av Serbias demokratiske parti.

Deretter blir livsløpene til Karadzic og hans alter ego enda fjernere.

- Ekspert på makrobiotisk diett

- På midten av 1990-tallet returnerte doktor Dabic til Serbia for godt. Siden den gang har han vært en av de mest prominente ekspertene på hele Balkan når det gjelder alternativ medisin, bioenergi og makrobiotisk ditt. Han er også en regelmessig skribent i regionens magasiner for alternativ helse, og har hatt flere ekspertopptredner på tv, seminarer og symposier, står det på hjemmesiden.

Den virkelige Karadzic var imidlertid mer opptatt av etnisk enn spirituell rensing på begynnelsen av nitti-tallet. FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) har tiltalt ham for folkemord og en rekke krigsforbrytelser, deriblant massakren i Srebrenica i 1995 der omkring 8000 bosnjaker ble drept.

Slik kan Karadzic ha fortalt dekkhistorien sin

Deretter møtes diktning og virkelighet. Etter at Karadzic gikk i skjul i 1997, lyktes det ham å etablere en identitet som den prominente naturmedisineren doktor Dabic. Og krigsforbryteren ble for en stakket stund en etterspurt foredragsholder, skribent og selger av «helende» talismaner.

På fredag skal han etter planen utleveres til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY). Advokaten til Radovan Karadzic har uttalt at han vil anke beslutningen samme dag, for å forpurre utleveringen.

HER SOLGTE KARADZIC AMULETTER SOM SKULLE HJELPE MOT AUTISME OG POTENSPROBLEMER: Krigsforbryteren livnærte seg som kvakksalver mens han levde i skjul.