Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug-bråket

Slik kan Knut Arild Hareide redde æren

KrF kan stå hardt mot Listhaug, men likevel unngå at regjeringen går av i morgen.

BUKK OG HAVRESEKK: Knut Arild Hareide har én mulighet som kan redde både Solberg-regjeringen og hans ønske om å framstå som tøff mot Sylvi Listhaug. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BUKK OG HAVRESEKK: Knut Arild Hareide har én mulighet som kan redde både Solberg-regjeringen og hans ønske om å framstå som tøff mot Sylvi Listhaug. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaugs skjebne skal besegles på møterom 202 på Stortinget i dag.

Klokka 12 åpner KrF-leder Knut Arild Hareide det ekstraordinære landsstyremøtet. Her skal vippepartiet KrF avgjøre om de har tillit til Sylvi Listhaug eller ei.

Vender partiet tommelen ned for Listhaug, kommer Erna Solberg til å stille kabinettsspørsmål i Stortinget på tirsdag og landet kan få en ny regjering.

Knut Arild Hareide framstår nå som en partileder som står overfor en umulig spagat: Være tøff overfor Sylvi Listhaug, men samtidig ikke kaste regjeringen han selv sørget for å innsette etter valget i fjor høst.

Hareides handlingsrom

Men KrF-lederen har i dag én mulighet som kan tilfredsstille begge behov.

Hareide og KrFs landsstyre kan i dag legge opp til at partiet er for mistillit mot Sylvi Listhaug. Sammen med MDG, Rødt, SV, Sp og Ap danner KrF da flertall i Stortinget i denne saken.

Men så, når Erna Solberg i morgen sier regjeringen går av dersom Stortinget stemmer for mistillit, kan Knut Arild Hareide og KrF bøye av, og si at partiet ikke ønsker en regjeringskrise.

​Utfallet vil i så fall sette Norge i en helt ny parlamentarisk situasjon: Erna Solberg og regjeringen blir da sittende, men med en statsråd som ikke har Stortingets tillit.

Dagbladet skrev i går at KrF er delt i tre fløyer før dagens votering, og en slik løsning vil trolig falle i god jord over hele linja: Venstresida i partiet får uttrykt sin mangel på tillit til Listhaug, mens høyresida i partiet unngår å brenne alle bruer til borgerlig side og gjøre Jonas Gahr Støre til statsminister.

Kan være slutt for Sylvi uansett

- JEG SYNES HELE GREIA ER LITT BARNSLIG: Listhaugs skjebnemøte står for tur, og dette mener folket om saken. Video: Emilie Rydning / Klipp: Frida Andersen Vis mer

Dagbladet vet at sentrale Frp-personer ser det som fullstendig umulig at Sylvi Listhaug blir sittende særlig lenge i regjering uten tillit fra Stortinget i ryggen. Enkelte tror hun forsvinner ut i løpet av 2018, men under et påskudd om å behøve parlamentarisk erfaring. På den måten redder Frp, Erna Solberg og Sylvi Listhaug ansikt.

Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder, er i dag også klar på at Erna Solberg ikke kan akseptere at opposisjonen dikterer hvem som sitter i regjering.

- De i opposisjon skal ikke bestemme hvem som sitter i regjering. Dette er en veldig spesiell sak, og en ny form for parlamentarisme, sa Helleland i Politisk kvarter.

- Ingen i Høyre synes statsministeren skal vingeklippes, la Helleland til.

Lunkent Ap

Dagbladets kilder i KrF sier det vil sitte langt inne for KrF-ledelsen å sørge for at Jonas Gahr Støre blir statsminister som følge av én Facebook-oppdatering fra landets justisminister.

Våre kilder i Ap sier langt på vei det samme: Ap-ledelsen forventer ikke at KrF faktisk sier ja til mistillit i dag dersom det medfører at Erna Solberg må gå.

- Jeg tror nok fort at Knut Arild er redd for å bli oppfattet som om han nå bytter side i norsk politikk, sa en sentral Ap-kilde i går. ​

Vedkommende legger til at Arbeiderpartiet alltid er klar for å ta styring over landet, og at Jonas Gahr Støre nok «er fascinert» av situasjonen som nå er i ferd med å utspille seg.

- Men dette er ikke en ønskesituasjon for Arbeiderpartiet nå, sier kilden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling