SIER JA: Fredag varsler Sylvi Listhaug om at hun gjerne stiller til Stortingsvalg,. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SIER JA: Fredag varsler Sylvi Listhaug om at hun gjerne stiller til Stortingsvalg,. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Slik kan Listhaugs ja åpne veien til partiledervervet

Ekspertene tror jubelen står i taket i Frp i dag, med rette. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag melde at Sylvi Listhaug (Frp) har bestemt seg for å ta fire år på Stortinget - etter å først ha varslet om at hun var litt i tvil.

Valgforsker Frank Aarebrot er overbevist om at det kan være en ledd i en plan Listhaug har om å bli ny leder i Frp.

- Hun seiler nok opp som en mulig leder etter Siv Jensen, og da er det en forutsetning at du sitter på Stortinget, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Han tror nemlig hun blir å se som parlamentarisk leder i Frp hvis partiet ryker på en valgsmell neste høst; et verv Harald Tom Nesvik innehar i dag.

Samtidig mener han det er veldig sannsynlig at hun blir nestleder i partiet.

- Listhaug vil kunne overta etter Siv Jensen. Da har hun vært leder i stortingsgruppa, og statsråd, og det er på en måte oppskriften på det å bli partileder, sier Aarebrot.

Spås lang karriere

Han tror også at Listhaug får en ny rolle som Frp-nestleder - noe som bare ytterligere styrker Listhaugs sjanser til å bli ny partileder etter Siv Jensen.

Begge Frps nestledere, Per Sandberg og Ketil Solvik Olsen, har nemlig varslet at de ikke vil ta gjenvalg til Stortinget.

Det skaper bekymring i partiet - og flere Frp-ere Dagbladet har snakket med påpeker det ugunstige med at partileder Siv Jensen ikke har noen av nestlederne ved sin side i neste stortingsperiode, hvis partiet må vende tilbake til opposisjonsrollen.

LES OGSÅ: Nå er Listhaug mer populær enn sjefen

Valgforsker Johannes Bergh er enig i at Listhaug kan få en stor karriere i Frp, hvis hun selv vil.

Viktig for Frp

Foreløpig har ministeren imidlertid vært forsiktig med å flagge lederambisjoner.

- Hvis hun ønsker en karriere som Frp-leder, er det naturlig for henne å ta gjenvalg, men jeg vet ikke hva som rører seg i hodet på Listhaug, sier han.

Det hører med til historien at Listhaug tok betenkningsstid på om hun ville stå på liste, nettopp fordi hun var redd konsekvensene hennes politiske liv får for familien.

Bergh mener - i likhet med andre eksperter Dagbladet har snakket med - at det er en særs god nyhet for Frp at Listhaug vil fortsette i politikken.

Frp har ifølge Berg gått litt tilbake på de siste målingene, spesielt sammenlignet med hvordan de gjorde det i fjor høst.

- Frp opplever nok kanskje noen ulemper ved å sitte i regjering, ved at de må ta ansvar for politikk som de ikke er enig i. De har likevel klart seg godt i regjering, kanskje nettopp på grunn av personer som Sylvi Listhaug som klarer å sette ord på grunnverdiene for Frp samtidig som man står for regjeringens politikk.

- En glad dag i Frp

Det samme mener valgforsker Torill Aalberg ved NTNU.

- Jeg vil tro det er en glad dag i Frp, for hun har vært en veldig populær representant for partiet som minister og talskvinne. De er nok veldig glade og lettet i dag, sier valgforskeren.

Hun mener Listhaug har blitt en svært viktig person for Frp å ha.

- Jeg tror dette er viktig for Frp fordi hun er en av kandidatene som evner å få oppmerksomhet fra mediene, noe som igjen nok skyldes måten hun kommuniserer på, med noen spissede uttalelser og stunt som gjør at hun får oppmerksomhet. Oppmerksomhet rundt viktige saker for partiet er viktig, sier Aalberg.

- Hun er en naturlig nestlederkandidat. Hvor viktig er det at nestlederen sitter på Stortinget?

- Det er ikke avgjørende, men utvilsomt nyttig å ha lederskapet der hvor det skjer mest politisk. Å være garantert noen som jobber tett opp mot ledelsen og på Stortinget, er en fordel, mener Aalberg.