Slik kan Lofoten-løsningen bli

Jens Stoltenberg puslet sammen et kompromiss for miljø, fisk og olje utenfor Lofoten allerede for 19 år siden.

SLIK SÅ DET UT I 1994: Lofoten og Vesterålen ble konsekvensutredet. Vesterålen ble ikke åpnet, men Lofoten (nederste rute innenfor rød markering) ble delvis åpnet. Den lyseblå delen av Lofoten, nærmest land, ble holdt stengt av hensyn til fisk og miljø, den skraverte delen ble åpnet under strenge miljøvilkår og én brønn ble boret. Den mørkeblå delen ble åpnet, men ingen brønner ble boret. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet.
SLIK SÅ DET UT I 1994: Lofoten og Vesterålen ble konsekvensutredet. Vesterålen ble ikke åpnet, men Lofoten (nederste rute innenfor rød markering) ble delvis åpnet. Den lyseblå delen av Lofoten, nærmest land, ble holdt stengt av hensyn til fisk og miljø, den skraverte delen ble åpnet under strenge miljøvilkår og én brønn ble boret. Den mørkeblå delen ble åpnet, men ingen brønner ble boret. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AUF, miljøbevegelsen, Sp og SV, KrF og Venstre varsler tøffmiljøkamp etter at Ap-landsmøtet sa ja til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja på landsmøtet. Statsminister Jens Stoltenberg er nå opptatt av å understreke at konsekvensutredning ikke nødvendigvis betyr boring.

Gjort det før - Vi har utredet og sagt nei til områder før. Det er ingen automatikk i at konsekvensutredning betyr åpning. Da hadde det ikke vært noen vits i å utrede. I konsekvensutredningen kan vi bruke deler av den kunnskapen vi nå har. Vi skal foreta en reell, ny vurdering, sier han.

Og han har et eksempel. For Stoltenberg har konsekvensutredet Lofoten og Vesterålen før. Han åpnet noen deler og holdt andre deler stengt. Dette var i 1994, da han var nærings- og energiminister i Gros regjering.

-  Først utredet vi Skagerrak, Lofoten og Vesterålen. Vi behandlet saken i sentralstyret og stortingsgruppa, og hadde en politisk behandling av saken etter konsekvensutredningen. Vi åpnet ikke Vesterålen og Skagerrak, men ytre deler av Lofoten, som grenset til allerede åpnede områder, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer