SLIK SÅ DET UT I 1994: Lofoten og Vesterålen ble konsekvensutredet. Vesterålen ble ikke åpnet, men Lofoten (nederste rute innenfor rød markering) ble delvis åpnet. Den lyseblå delen av Lofoten, nærmest land, ble holdt stengt av hensyn til fisk og miljø, den skraverte delen ble åpnet under strenge miljøvilkår og én brønn ble boret. Den mørkeblå delen ble åpnet, men ingen brønner ble boret. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet.
SLIK SÅ DET UT I 1994: Lofoten og Vesterålen ble konsekvensutredet. Vesterålen ble ikke åpnet, men Lofoten (nederste rute innenfor rød markering) ble delvis åpnet. Den lyseblå delen av Lofoten, nærmest land, ble holdt stengt av hensyn til fisk og miljø, den skraverte delen ble åpnet under strenge miljøvilkår og én brønn ble boret. Den mørkeblå delen ble åpnet, men ingen brønner ble boret. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet.Vis mer

Slik kan Lofoten-løsningen bli

Jens Stoltenberg puslet sammen et kompromiss for miljø, fisk og olje utenfor Lofoten allerede for 19 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUF, miljøbevegelsen, Sp og SV, KrF og Venstre varsler tøffmiljøkamp etter at Ap-landsmøtet sa ja til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja på landsmøtet. Statsminister Jens Stoltenberg er nå opptatt av å understreke at konsekvensutredning ikke nødvendigvis betyr boring.

Gjort det før - Vi har utredet og sagt nei til områder før. Det er ingen automatikk i at konsekvensutredning betyr åpning. Da hadde det ikke vært noen vits i å utrede. I konsekvensutredningen kan vi bruke deler av den kunnskapen vi nå har. Vi skal foreta en reell, ny vurdering, sier han.

Og han har et eksempel. For Stoltenberg har konsekvensutredet Lofoten og Vesterålen før. Han åpnet noen deler og holdt andre deler stengt. Dette var i 1994, da han var nærings- og energiminister i Gros regjering.

-  Først utredet vi Skagerrak, Lofoten og Vesterålen. Vi behandlet saken i sentralstyret og stortingsgruppa, og hadde en politisk behandling av saken etter konsekvensutredningen. Vi åpnet ikke Vesterålen og Skagerrak, men ytre deler av Lofoten, som grenset til allerede åpnede områder, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Tok miljøhensyn - Det ble boret én brønn utenfor Lofoten, og så skjedde det ikke noe mer. Det ble en juridisk diskusjon om utslippstillatelser. Boretillatelsene ble utsatt, og så ble det regjeringsskifte, og så ble det aldri noe av.

- Hva var grunnen til at bare ytre deler av Nordland 6 ble åpnet?

- Det var hensynet til miljø og fiskeri, og at områdene var så kystnære, sier Stoltenberg.

Dagens oljeminister, Ola Borten Moe (Sp) har tidligere tatt til orde for å åpne Lofoten allerede i neste stortingsperiode, nettopp fordi området er ferdig utredet. «Vi utreder ikke allerede  åpnede områder», har hans statssekretær Per Rune Henriksen uttalt.

NÆRINGSMINISTER ´94: Jens Stoltenberg utredet boring og tildelte lisenser utenfor Lofoten allerede for 19 år siden. Foto: Johnny Syversen NTB scanpix.Foto: Johnny Syversen NTB scanpix.
NÆRINGSMINISTER ´94: Jens Stoltenberg utredet boring og tildelte lisenser utenfor Lofoten allerede for 19 år siden. Foto: Johnny Syversen NTB scanpix.Foto: Johnny Syversen NTB scanpix. Vis mer

Men sjefen mener at områdene må utredes på nytt.

 - Fordi det er så lenge siden de utredningene ble gjort, sier han.

- Ikke bestemt meg På spørsmål om en lignende puslespill-løsning kan bli aktuell også denne gangen, drar han på det før han svarer:

- Jeg vil ikke spekulere i mulige løsninger. Jeg har ikke bestemt meg, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

STATSMINISTER ´13: Jens Stoltenberg vil utrede boring igjen, og har tro på en løsning med Sp og SV. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
STATSMINISTER ´13: Jens Stoltenberg vil utrede boring igjen, og har tro på en løsning med Sp og SV. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer