Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kan Obama starte kjernefysisk krig fra Grand

Har med seg verdens farligste håndveske for å motta fredsprisen. - Kan starte fullskala armageddon, sier tidligere koffertbærer.

VINKER FRA GRAND: Barack Obama skal bo på Grand under sitt opphold i Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet/Scanpix
VINKER FRA GRAND: Barack Obama skal bo på Grand under sitt opphold i Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sammen med en amerikansk president befinner det seg til enhver tid fem menn og kvinner med den lite avslørende tittelen «Det hvite hus' militærassistent».

Oppgaven deres er å sørge for at presidenten har en mørk lærveske med planene og utløserfunksjonene for USAs kjernefysiske våpenprogram innen rekkevidde - til ethvert tidspunkt av døgnet.

Når lederen for verdens største militærmakt lander i Oslo betyr det også at det viktigste verktøyet for maktutøvelse følger med på ferden.

- Fullskala armageddonKoffertens innhold er hemmeligstemplet, men den skal ifølge flere vitnesbyrd fra tidligere «bærere» og tidligere sjef ved Det hvite hus' militære avdeling, inneholde en radiosender for kontakt med omverdenen og en veileder som går gjennom handlingsalternativene presidentene står overfor.

- Alt fra å fyre av et et taktisk kjernefysisk våpen til fullskala armageddon, oppsummerer tidligere koffertbærer under Bill Clinton, Robert Patterson i et intervju med USA Today.

Kofferten inneholder også kodene som er nødvendige for å starte et angrep og en liste over steder vurdert som mål. For at oppskytning skal finne sted må kodene i kofferten verifiseres av forsvarsministeren.

Den tidligere militære sjefen, Bill Gulley, beskriver alternativene presidenten stilles overfor i manualen som «blodig», «medium » og «gjennomstekt» (rare, medium og well done).

Laget rundt presidenten, som formelt sett er sjefen for USAs væpnede styrker, skal hjelpe hun eller ham med å gjennomføre operasjonen så raskt som mulig. Det betyr at de også er tilstede under mange av presidentens lukkede møter, i USAs kongress og i umiddelbar nærhet mens presidenten sover på Grand fra og med i morgen kveld.

- Vår rettI et intervju med tidligere president George W. Bush' topphauk Dick Cheney, var den daværende visepresidenten, som også hadde et eksemplar av den fryktede atomkofferten, svært tydelig på hvilken makt den amerikanske presidenten besitter.

- Han kan igangsette en type ødeleggende angrep som verden aldri har sett. Han behøver ikke sjekke med noen. Han behøver ikke ringe kongressen, han behøver ikke sjekke med domstolene. Han har denne autoriteten på grunn av den verdenen vi lever i. Det er beklagelig, men jeg mener vi er i vår rett til å ta de skritt vi må, sa Cheney til Washington Post i 2008.

I 2005 ble det rapportert at seks aktivister planla å stjele kofferten fra George W. Bush sitt følge, under et opphold i Nederland. De seks ble arrestert.

BÆRES RUNDT: Atomkofferten bæres rundt. Her i den amerikanske kongressen. Foto: Brendan Hoffman/Getty Images/AFP
BÆRES RUNDT: Atomkofferten bæres rundt. Her i den amerikanske kongressen. Foto: Brendan Hoffman/Getty Images/AFP Vis mer

Fem minutterTida fra oppstart til det første rakettangrepet med atomstridshoder er i gang skal være under fem minutter.

To andre kofferter, eller «fotballer» som de kalles etter at en tidlig plan for bruken av kjernefysiske våpen ble kalt «dropkick» (avspark, red anm.), befinner seg i henholdsvis Det hvite hus og visepresidentens besittelse.

Første gang den svarte bagen dukket opp på reiser sammen med en amerikansk president, var under John F. Kennedy, etter de russisk-kubanske planene om å utstasjonere atomvåpen på den lille diktatorstyrte kommunistiske øya utenfor USA.

Kjernefysisk krigAmerikanske myndigheter mente presidenten trengte et verktøy for å kunne avfyre kjernefysiske våpen fra utlandet, som for eksempel når Obama mottar fredsprisen i Oslo.

I utgangspunktet skal kofferten alltid være innen rekkevidde, det vil si i samme heis, helikopter eller kolonne av biler. Det har flere ganger hendt at presidenten og assistenten som bærer kofferten har kommet vekk fra hverandre.

Glemt og sendt til rensI 1999 forlot Bill Clinton et Nato-toppmøte i Washington DC så hurtig at assistenten ikke hang med i svingene og måtte gå de 800 meterne tilbake til Det hvite hus.

Ifølge BBC skal også kofferten ha blitt værende om bord Air force one under et av tidligere president Gerald Fords besøk i Paris og Jimmy Carter skal ha latt kodene som brukes til å utløse våpnene i en lomme i dressen sin som ble sendt til rens.

Da Ronald Reagan ble skutt i 1981 skiltes han også fra personen som bar veska.

IKKE LIKE SKUMMEL VESKE: Storbritannias statsminister Gordon Brown hjelper eks-statsminister Margaret Thatcher, på utsiden av Downing Street 10 i London. Hennes vesker er berømte, men ikke like farlige. Foto: Toby Melville/REUTERS
IKKE LIKE SKUMMEL VESKE: Storbritannias statsminister Gordon Brown hjelper eks-statsminister Margaret Thatcher, på utsiden av Downing Street 10 i London. Hennes vesker er berømte, men ikke like farlige. Foto: Toby Melville/REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media