Slik kan Omega-3 drepe kreft

Norske forskere har trolig svaret på hvordan omega-3 fettsyrer hemmer veksten av kreftceller fra tykktarm.

OMEGA-3 Sivilingeniør Gro Leite Størvold disputerer i slutten av måneden med sin doktorgrad om hvordan omega-3 påvirker cellene i kroppen. — Studien viser endringene i genuttrykket i kreftceller fra tykktarm, og gir oss en forståelse av mekanismene som skjer i cellene når de blir behandlet med omega-3 fettsyrer, sier Størvold.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMEGA-3 Sivilingeniør Gro Leite Størvold disputerer i slutten av måneden med sin doktorgrad om hvordan omega-3 påvirker cellene i kroppen. — Studien viser endringene i genuttrykket i kreftceller fra tykktarm, og gir oss en forståelse av mekanismene som skjer i cellene når de blir behandlet med omega-3 fettsyrer, sier Størvold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Det finnes mye forskning som viser at omega-3 fettsyrer reduserer risiko for ulike typer kreft, men resultatene har så langt ikke vært entydige.

Nå har imidlertid en norsk forskningsgruppe bidratt til å kaste lys over mekanismene som er involvert. Forskningsgruppen ved NTNU har nemlig kommet fram til at omega-3 fettsyren DHA stopper vekst av kreftceller ved å skape ubalanse i cellens normale funksjoner.

— Den mekanismen vi har identifisert er ikke tidligere beskrevet i sammenheng med omega-3 fettsyrer. Det er mulig denne mekanismen kan gjelde for flere typer kreft, men før vi kan konkludere med det må vi gjennomføre flere studier, sier doktorgradsstipendiat Gro Leite Størvold til Dagbladet.

Stresser cellenForskningsgruppen dyrket fram kreftceller fra tykkarm i et laboratorium. Deretter badet de cellene i en væske tilsatt omega-3.

— Vi ønsket å finne en forklaring på hvordan omega-3 påvirker, stopper veksten og dreper disse kreftcellene, sier Størvold.

— Vi ville se på hvilke signaler som blir aktive i en kreftcelle når vi tilfører naturlige bestanddeler som omega-3 i kosten. Det kan bidra til utvikling av nye behandlingsformer som er mer målrettet og som øker effekten av ordinær kreftbehandling, sier leder av forskningsgruppen, førsteamanuensis Svanhild Schønberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer