|||(Dagbladet.no): Det finnes mye forskning som viser at omega-3 fettsyrer reduserer risiko for ulike typer kreft, men resultatene har så langt ikke vært entydige.
Nå har imidlertid en norsk forskningsgruppe bidratt til å kaste lys over mekanismene som er involvert. Forskningsgruppen ved NTNU har nemlig kommet fram til at omega-3 fettsyren DHA stopper vekst av kreftceller ved å skape ubalanse i cellens normale funksjoner.
— Den mekanismen vi har identifisert er ikke tidligere beskrevet i sammenheng med omega-3 fettsyrer. Det er mulig denne mekanismen kan gjelde for flere typer kreft, men før vi kan konkludere med det må vi gjennomføre flere studier, sier doktorgradsstipendiat Gro Leite Størvold til Dagbladet.
Stresser cellenForskningsgruppen dyrket fram kreftceller fra tykkarm i et laboratorium. Deretter badet de cellene i en væske tilsatt omega-3.
— Vi ønsket å finne en forklaring på hvordan omega-3 påvirker, stopper veksten og dreper disse kreftcellene, sier Størvold.
— Vi ville se på hvilke signaler som blir aktive i en kreftcelle når vi tilfører naturlige bestanddeler som omega-3 i kosten. Det kan bidra til utvikling av nye behandlingsformer som er mer målrettet og som øker effekten av ordinær kreftbehandling, sier leder av forskningsgruppen, førsteamanuensis Svanhild Schønberg.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger