Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kan Omega-3 drepe kreft

Norske forskere har trolig svaret på hvordan omega-3 fettsyrer hemmer veksten av kreftceller fra tykktarm.

OMEGA-3 Sivilingeniør Gro Leite Størvold disputerer i slutten av måneden med sin doktorgrad om hvordan omega-3 påvirker cellene i kroppen. — Studien viser endringene i genuttrykket i kreftceller fra tykktarm, og gir oss en forståelse av mekanismene som skjer i cellene når de blir behandlet med omega-3 fettsyrer, sier Størvold.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMEGA-3 Sivilingeniør Gro Leite Størvold disputerer i slutten av måneden med sin doktorgrad om hvordan omega-3 påvirker cellene i kroppen. — Studien viser endringene i genuttrykket i kreftceller fra tykktarm, og gir oss en forståelse av mekanismene som skjer i cellene når de blir behandlet med omega-3 fettsyrer, sier Størvold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Det finnes mye forskning som viser at omega-3 fettsyrer reduserer risiko for ulike typer kreft, men resultatene har så langt ikke vært entydige.

Nå har imidlertid en norsk forskningsgruppe bidratt til å kaste lys over mekanismene som er involvert. Forskningsgruppen ved NTNU har nemlig kommet fram til at omega-3 fettsyren DHA stopper vekst av kreftceller ved å skape ubalanse i cellens normale funksjoner.

— Den mekanismen vi har identifisert er ikke tidligere beskrevet i sammenheng med omega-3 fettsyrer. Det er mulig denne mekanismen kan gjelde for flere typer kreft, men før vi kan konkludere med det må vi gjennomføre flere studier, sier doktorgradsstipendiat Gro Leite Størvold til Dagbladet.

Stresser cellen
Forskningsgruppen dyrket fram kreftceller fra tykkarm i et laboratorium. Deretter badet de cellene i en væske tilsatt omega-3.

— Vi ønsket å finne en forklaring på hvordan omega-3 påvirker, stopper veksten og dreper disse kreftcellene, sier Størvold.

— Vi ville se på hvilke signaler som blir aktive i en kreftcelle når vi tilfører naturlige bestanddeler som omega-3 i kosten. Det kan bidra til utvikling av nye behandlingsformer som er mer målrettet og som øker effekten av ordinær kreftbehandling, sier leder av forskningsgruppen, førsteamanuensis Svanhild Schønberg.

En av cellens viktigste funksjoner er å produsere proteiner, og det er viktig at disse proteinene settes sammen på riktig måte. Kreftceller er mer ustabile enn vanlige celler. Forskerne oppdaget at da Omega- 3 ble tilført, ble en prosess kalt ER-stress aktivert i kreftcellene.

— Vi så at omega-3 forstyrret en del i cellen som har som funksjon å passe på at proteinene settes sammen riktig. Det satte i gang en rekke prosesser, som til slutt påvirket og stresset hele cellen, sier Størvold.

Forbedrer kjemoterapien
Forskerne tror funnet bidrar til å forstå hvordan omega-3 fettsyrer kan stoppe veksten av kreftceller, og legger grunnlaget for videre studier på celler fra andre krefttyper og i dyremodeller.

— Det kan også bidra til å forstå hvordan fettsyrene kan øke effekten av kjemoterapi som kreftbehandling, sier Størvold.

Ifølge assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen, er de nye funnene interessante og viktige.

— Omega-3 har mange positive effekter på helsa, og det er behov for mer forskning i forhold til hvordan disse fettsyrene kan virke på mennesker med kreft, sier han.

Skeptisk til sammenheng
Forsker Rune Larsen ved forskningskonsernet Nofima mener derimot at sammenhengen mellom omega-3 og kreft er ikke entydig, selv om noen studier har påvist en beskyttende effekt.

— To uavhengige panelrapporter, deriblant en fra vitenskapskomiteen for mattrygghet, konkluderer med at sjømat og omega-3 ikke ser ut til å redusere risiko for kreft, sier Larsen til Dagbladet.

Professor og forskningssjef ved program for sjømat og helse ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, Livar Frøyland mener holdepunktene for at vi kan konkludere med at omega-3 fettsyrene beskytter mot kreft, fremdeles er for mangelfulle.

— Men mange studier i ulike cellemodeller og dyremodeller viser at omega-3 har god effekt, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media