HAR STARTET SONINGA: Vågå-ordfører Rune Øygarder dømt til to år og tre måneders fengsel for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Men allerede etter tre måneder kan han vurderes for åpen soning. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HAR STARTET SONINGA: Vågå-ordfører Rune Øygarder dømt til to år og tre måneders fengsel for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Men allerede etter tre måneder kan han vurderes for åpen soning. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Slik kan Øygard komme seg utenfor murene om allerede tre måneder

Den tidligere Ap-ordføreren ble dømt til to år og tre måneders fengsel for seksuell omgang med mindreårig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den fornærmede jenta og familien hennes er lettet etter at meldingen om at Rune Øygard har startet soninga ved Ullersmo fengsel på Romerike kom onsdag kveld. Hun fryktet nemlig å møte han på gata.

- Hun hadde gruet seg til å møte ham, og har uttrykt at hun har vært litt redd for å møte Øygard på gata. Nå som han er inne slipper hun denne frykten, sier jentas stefar til Dagbladet.

- På den måten er det en lettelse, sier han videre.

Øygard er dømt i tre rettsinstanser for seksuell omgang med en jente under 16 år. Det skal ifølge dommen fra lagmannsretten dreie seg om rundt 50 samleier over en periode på 22 måneder.

Minimum 18 måneder Høyesterett skjerpet straffen til to år og tre måneders fengsel. Det betyr at han må sitte fengslet i 18 måneder før han kan søke om prøveløslatelse.

- Før det kan han søke om ordinær permisjon. Det kan han gjøre etter at han har gjennomført en tredjedel av straffen. Det betyr at han må sone i ni måneder før han kan dra fra fengselet for første gang, sier Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund til Dagbladet.

Han presiserer at han kan innvilges permisjon før dette om velferdsmessige årsaker tilsier det. Dette er en individuell vurdering fra gang til gang, og kan handle om alt fra sykdom i familien til begravelser.

- Etter 18 måneder, når han har sonet to tredjedeler av straffen, kan han søke om prøveløslatelse. Dersom han blir innvilet dette er han jo fortsatt under soning, men kan altså dra hjem, forklarer Svenkerud.

Åpen soning etter tre måneder En annen mulighet Øygard har for å komme seg utenfor fengselsmurene, er åpen soning. Dette skal han vurderes for når det er to år eller mindre soningstid igjen - med andre ord kan han allerede etter tre måneder komme seg ut av Ullersmo.

- Det kan være grunner som tilsier at han ikke skal overføres, eller at han skal overføres. Det er flere momenter, som for eksempel om han vurderes som en fare for samfunnet, allmenn rettsoppfatning eller andre ting. Det sistnevnte handler om hva samfunnet vil mene om at han får gjennomføre åpen soning.

Svenkerud presiserer at straffen er frihetsberøvelse.

- Ingen skal sone under et strengere regime enn det som er nødvendig for gjennomføring av straffen, sier han.

LETTET: Den fornærmede jenta og hennes familie er lettet etter at Rune Øygard har startet soninga. Her er hun i ankesaken sammen med bistandsadvokat Nina Hjortdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LETTET: Den fornærmede jenta og hennes familie er lettet etter at Rune Øygard har startet soninga. Her er hun i ankesaken sammen med bistandsadvokat Nina Hjortdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer