Det norske folk er delt i synet på om valgkampbidrag:

Slik kan pengegavene påvirke valget

- Av og til snakker vi om at konkurransen skal foregå på like premisser, men det er langt fra tilfelle i norsk politikk, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

RESSURSSTERK: Statsminister Erna Solberg begynte valgkampen med turné på Vestlandet, men valgte da å ta buss, til tross for at partiet hennes har gode penger å rutte med. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
RESSURSSTERK: Statsminister Erna Solberg begynte valgkampen med turné på Vestlandet, men valgte da å ta buss, til tross for at partiet hennes har gode penger å rutte med. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet viser at befolkningen er delt i synet på valgkampbidrag.

Av de spurte mener 34 prosent at en slik støtte er gal, mens 30 prosent mener det er riktig.

Den aller største gruppen, 36 prosent, har ingen mening om spørsmålet.

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror det skyldes at det ikke har vært noe særlig debatt om valgkampbidragene i Norge. Det er kanskje litt rart, da partienes inntekter ifølge Todal Jenssen potensielt kan påvirke valgresultatet.

- Du kan kjøpe mer annonser og reklame, og du kan sende partilederen din med helikopter der andre må bruke rutebuss. Det er klart det har mye å si, sier Todal Jenssen, som er valgforsker ved NTNU.

Mens Ap får hele 29 millioner, er en av de største giverne til Miljøpartiet de Grønne for eksempel Oslo-politikeren Lan Marie Nguyen Berg, som blar opp 120 000 kroner for å hjelpe partiet gjennom valgkampen.

Internasjonal tendens

KrF er partiet som, mer enn noen annen, blir avspist med smuler.

- Nå snakker vi av og til om en level playing field, altså at konkurransen skal foregå på like premisser, men det er langt fra tilfelle i norsk politikk. Noen har helt klart større ressurser, både menneskelig og økonomisk, og det spiller såklart inn på valgresultatet, sier Todal Jenssen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer