Slik kan Per få gården

Per Orderud får nå uventet hjelp fra sin egen mors arvinger. De støtter den arveløse odelsgutten i den bitre familiestriden om Orderud gård og signaliserer at han vil få deres eventuelle del av gården i gave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan likevel ta årevis, kanskje opptil ti år, før den svært kompliserte arvestriden er avklart. Og den trippeldrapsdømte odelsgutten kan til sjuende og sist sitte igjen med familiens livsverk.

Dagbladet har ved hjelp av eksperter på arve- og odelsrett forsøkt å gjøre rede for prosessene som må ligge forut for en endelig løsning på gårdstvisten på Sørumsand. Den er så komplisert at selv ikke juristene med hundre prosent sikkerhet kan slå fast hvem som vil arve familiegården der Kristian Magnus (81) og Marie Orderud (84) og Anne Orderud Paust (47) ble brutalt skutt og drept.

- Det er en svært komplisert sak med mange ubesvarte spørsmål, sier dødsboets bestyrer, advokat Christian Lundin.

En lang rekke scenarier kan komme til å finne sted i løpet av de nærmeste åra. Trolig må Orderud-arvingene møte hverandre ansikt til ansikt i retten opp til flere ganger.

Vil hindre Per

Fem av arvingene, med Kristian Magnus' bror Hans Orderud i spissen, vil gjøre alt de kan for å hindre at Per får gården. Under forutsetning av at arven blir delt likt mellom Kristian Magnus og Maries arvinger, representerer denne delen av slekta en mindre del.

Juristen Per Orderud vil fra sin fengselscelle forberede en intens kamp for å beholde sitt livsverk, som takstmenn overfor Dagbladet har vurdert til rundt 4,5 millioner kroner.

Alle de seks søsknene etter Marie Orderud mener at trippeldrapet er uoppklart, og at Per Orderud er gårdens rettmessige eier.

Marie Orderuds arvinger vil under de ovennevnte forutsetningene få en større del av arven etter det drepte ekteparet.

- Det er ingen i vår familie som vil ha penger med blodskvetter på. Derfor vil alle Maries søsken kanalisere sin del av arven til Per. Lundberg-slekta (Marie Orderud het Lundberg før hun giftet seg - red.anm) har alltid oppfattet Per som gårdens rette eier. Det har vi ment både før og etter trippeldrapet, sier talsmann Jostein Rønaas til Dagbladet.

- Uløst sak

Rønaas er sønn til ett av Maries seks gjenlevende søsken - de seks som kan komme til å arve hele Orderud gård.

- Alle på vår side er nøytralt eller positivt innstilt til Per. Vi mener at det som nå har skjedd, er helt uvirkelig, og at saken er uløst. Helst vil vi fryse hele arvestriden til saken er oppklart. Men dersom arvingene må ta et standpunkt og Per fortsatt sitter dømt, er jeg ganske sikker på at samtlige vil gi Per tilbake arven.

Rønaas opplyser at flere av de seks søsknene etter Marie Orderud er gamle og til dels pleietrengende mennesker.

- De ønsker ikke å blandes inn i arvestriden. De vil at Per skal ha gården. Det jeg sier, er gjengs holdning blant alle på vår side - både blant arvingene og blant deres livsarvinger, slik som meg.

Per prøver nå å skaffe midler til å kjøpe gården, og til å betalte saksomkostningene til kommende rettssaker. Han vil selge sin melkekvote, noe som kan gi ham om lag 700000 kroner. Han vil også kunne selge de 40 kyrne på gården. Dersom arvingene som støtter ham gjør som de antyder, kan han vente seg et millionbeløp i gave. Pengene han er dømt til ikke å arve.