Slik kan politiet få svar fra de skjulte forumene

Terrorsiktede Philip Manshaus la ut bilder og varslet sitt angrep mot moskeen i Bærum på et nettforum. Lille julaften i fjor gjorde en 28-åring i Sandnes det samme, da han tok livet av sin egen far.

SIKTET: Philip Manshaus la ut tekst og bilder på nettforum før han gikk til angrep mot moskéen i Bærum. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SIKTET: Philip Manshaus la ut tekst og bilder på nettforum før han gikk til angrep mot moskéen i Bærum. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

«Ikke feig ut halvveis. Fullfør jobben.»

Meldingene som en 28 år gammel mann i Sandnes fikk fra andre brukere på nettforumet 4chan natt til lille julaften i fjor, var ikke til å misforstå. Oppfordringene til å drepe hans egen far, som han tidligere hadde omtalt i en rekke innlegg på samme forum, kom fra flere personer.

«Jeg ringer politiet og varsler om meg selv nå», skrev 28-åringen noen minutter seinere.

«Bra jobba. Stolt av deg», repliserte en annen bruker.

Kort tid etter, klokka 5.07, ble politiets operasjonssentral oppringt av 28-åringen om dødsfallet. Han erkjente at han selv hadde tatt livet av sin egen far. Kort tid etter ble liket funnet i en sofa i mannens bolig.

Terrorsiktet varslet

Drapet i Sandnes er imidlertid ikke første gang en nordmann har lansert en drapshandling på et nettforum. Da politiet startet etterforskningen av lørdagens angrep mot moskeen al-Noor Islamic Center, fant de meldinger postet av den terrorsiktede Philip Manshaus på flere nettforum.

Politiet i Stavanger har i mer enn et halvt år etterforsket forumsaktiviteten til 28-åringen som drepte sin egen far. Ifølge politiadvokat Fredrik Soma er saken ferdig etterforsket, med unntak av forum-sporet.

- Tiltalte har forklart seg om sin bruk av forumet, og vi har kontaktet 4chan direkte for å få sikret data. De som står bak forumet har krevd en rettslig avgjørelse før de gir ut data til oss, sier Soma til Dagbladet.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Knytter andre til drapet

Politiadvokaten forteller at de har satt i gang prosessen med å få bistand av amerikanske myndigheter og nødvendig dokumentasjon for å få ut dataene. Soma forespeiler at utleveringen ligger et stykke fram i tid, og sier samtidig at det er høyst usikkert hva 4chans datamateriale vil kunne bidra med i etterforskningen.

POLITIADVOKAT: Fredrik Soma ved politiet i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
POLITIADVOKAT: Fredrik Soma ved politiet i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Det kan være relevant for å avdekke andre brukere sin rolle i drapssaken. Det er et veldig åpent spørsmål hva vi får og om det vil være riktig å ettergå noen strafferettslig. Vi har grunn for å tro at det er snakk om personer fra andre steder i verden, ikke venner eller bekjente, sier Soma.

28-åringen har allerede forklart seg om aktiviteten på og bruken av forumet før og etter drapet. Blant annet ble det sammen med meldingene lagt ut bilder av det som skal være drapsvåpenet før handlingen og bilde av det som skal være den drepte mannen.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Terrorsiktet postet på forum

I likhet med 28-åringen i Sandnes, inneholdt også forumsinnleggene fra det som skal være brukeren til terrorsiktede Philip Manshaus både tekst og bilder. I innleggene hylles blant annet massemordere, deriblant Brenton Tarrant, terroristen som drepte 50 personer i to moskéangrep på New Zealand tidligere i år.

I tillegg skriver brukeren som skal være Manshaus «det har vært gøy. Valhall venter» og poster bilder av seg selv med våpen.

Politiet i Oslo satte raskt ned en egen gruppe som skal saumfare 21-åringens digitale liv før lørdagens angrep.

Dataanalytikere jakter nå etter mulig motiv, motivasjon og potensielle støttespillere.

Soma er ikke kjent med at det så langt har kommet noen henvendelse til politiet i Stavanger for å dra nytte av deres erfaringer med etterforskning av forumsaktiviteten i drapssaken i Sandnes. Han utelukker imidlertid ikke at det har vært kontakt uten at han er kjent med det.

- Vi har heller ikke kontaktet politiet i Oslo om dette. I denne saken er det naturlig at en henvendelse kommer derfra, sier Soma til Dagbladet.