- Slik kan politiet løse telefongåten

Den mystiske telefonen Breivik ringte fra var trolig låst, mener ekspert.

MANGE SPØRSMÅL: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sa på en pressekonferanse tidligere i dag at politiet har fått mange spørsmål angående hvorfor de ikke ringte Breivik opp igjen fredag 22. juli. Han forklarer at de ikke fikk noe telefonnummer opp på displayet, og nå jobber med å finne ut hvilken telefon Breivik ringte fra. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
MANGE SPØRSMÅL: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sa på en pressekonferanse tidligere i dag at politiet har fått mange spørsmål angående hvorfor de ikke ringte Breivik opp igjen fredag 22. juli. Han forklarer at de ikke fikk noe telefonnummer opp på displayet, og nå jobber med å finne ut hvilken telefon Breivik ringte fra. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at politiet i går offentliggjorde telefonsamtalene mellom terrorsiktede Anders Behring Breivik og politiet, har de fått mange spørsmål om hvorfor de ikke ringte massemorderen tilbake.

en pressekonferanse i dag fortalte politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby at dette var fordi de ikke fikk opp noe telefonnummer på displayet.

- Fant mobiltelefon - Det kan ha vært fordi det ikke var SIM-kort i telefonen han ringte fra. Dette stemmer med siktedes forklaring om at han brukte en mobiltelefon han fant på stedet, sa Kraby under pressekonferansen, og la til at det er mulig å ringe nødnummeret 112 uten SIM-kort.

Det har tidligere vært omtalt at den terrorsiktede kan ha ringt fra to forskjellige telefoner.

- Vi jobber med å ettergå dette,  hvorvidt det var en eller flere mobiltelefoner, og hvilken telefon det var, for å dobbeltsjekke, sa politiadvokaten videre i dag.

Administrerende direktør i teleoperatøren Teletopia, Robert Hercz, sier til Dagbladet at det kan hende Breivik ringte politiet fra en telefon uten SIM-kort.

- Trolig låst Han tror imidlertid det er mye mer sannsynlig at massemorderen ringte fra en telefon som var låst, det vil si at PIN-koden ikke var tastet. Selv om telefonen er låst, er det fortsatt mulig å ringe nødnummeret 112.

- I slike tilfeller «vet ikke» teleoperatøren hvilket SIM-kort som sitter i telefonen, og anropet sendes uten navn og adresseinformasjon, forklarer Hercz.

Han har vært med å utvikle det systemet som benyttes over hele landet for å overføre navn og telefonnummer i forbindelse med nødanrop, og sier at teleoperatøren, og dermed også politiet, kan finne ut helt eksakt hvilken telefon det ble ringt fra. Telefonens ID (såkalt IMEI) lagres nemlig hos operatøren.

- Ble tatt alvorlig - Ved å søke i samtaleregistreringene etter andre samtaler fra samme IMEI, finner man også IMSI (SIM-kort ID'en) og derfor også telefonnummeret, forklarer Hercz.

Breivik snakket med politiet to ganger før han ble pågrepet på Utøya 22. juli. Den første samtalen kom inn klokka 18.01.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt understreket overfor Dagbladet i går at Breiviks samtaler til politiet ble tatt alvorlig.

- Det ble gjort forsøk på å ringe opp igjen. På dette tidspunktet var ikke gjerningsmannen kjent. Nå har dere fått sett samtalene så da kan dere selv vurdere hva det er mulig å trekke ut av dem, sa han i går.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer