Slik kan psykiaterne behandle Anders Behring Breivik

Først medisinering, så «sakte, sakte» kan man nærme seg samtale.

IKKE TILREGNELIG: De rettssakkyndige erklærte i dag Anders Behring Breivik ikke tilregnelig. Blir den konklusjonen stående, vil terroristen dømmes til tvungent psykisk helsevern. Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK
IKKE TILREGNELIG: De rettssakkyndige erklærte i dag Anders Behring Breivik ikke tilregnelig. Blir den konklusjonen stående, vil terroristen dømmes til tvungent psykisk helsevern. Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De rettsakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte i dag sin rapport om Anders Behring Breivik, der de konkluderer med at han lider av paranoid schizofreni og at han var psykotisk både under de grufulle angrepene 22. juli og i samtalene han har hatt med de sakkyndige.

- Han føler seg utvalgt til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø, og han hevder seg utpekt til å frelse sitt folk, sa statsadvokat Sven Holden på dagens pressekonferanse.

Videre kom det fram at Behring Breivik sier at han utførte massedrapet på 77 mennesker utfra kjærlighet til «sitt folk».

- Han karakteriserer seg selv som den mest perfekte ridderen etter andre verdenskrig. Hans organisasjon, «The Knights Templar», skal overta makta i Europa. Han antyder også at han er fremtidig regent i Norge, sa Holden.

Professor dr. med. Ole Andreas Andreassen ved Senter for psykoseforskning på Universitet i Oslo sier at slike grandiose forestillinger er vanlig for paranoid schizofreni.

- Sykdommen schizofreni er en alvorlig psykisk lidelse. Han har undertypen paranoid schizofreni, som er den minst alvorlige formen. Man kan få diagnosen basert på vrangforestillinger, om de er alvorlige nok, men ofte er det også hallusinasjoner og tankeforstyrrelser, sier Andreassen til Dagbladet på telefon fra USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer