Slik kan psykiaterne behandle Anders Behring Breivik

Først medisinering, så «sakte, sakte» kan man nærme seg samtale.

IKKE TILREGNELIG: De rettssakkyndige erklærte i dag Anders Behring Breivik ikke tilregnelig. Blir den konklusjonen stående, vil terroristen dømmes til tvungent psykisk helsevern. Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK
IKKE TILREGNELIG: De rettssakkyndige erklærte i dag Anders Behring Breivik ikke tilregnelig. Blir den konklusjonen stående, vil terroristen dømmes til tvungent psykisk helsevern. Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De rettsakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte i dag sin rapport om Anders Behring Breivik, der de konkluderer med at han lider av paranoid schizofreni og at han var psykotisk både under de grufulle angrepene 22. juli og i samtalene han har hatt med de sakkyndige.

- Han føler seg utvalgt til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø, og han hevder seg utpekt til å frelse sitt folk, sa statsadvokat Sven Holden på dagens pressekonferanse.

Videre kom det fram at Behring Breivik sier at han utførte massedrapet på 77 mennesker utfra kjærlighet til «sitt folk».

- Han karakteriserer seg selv som den mest perfekte ridderen etter andre verdenskrig. Hans organisasjon, «The Knights Templar», skal overta makta i Europa. Han antyder også at han er fremtidig regent i Norge, sa Holden.

Professor dr. med. Ole Andreas Andreassen ved Senter for psykoseforskning på Universitet i Oslo sier at slike grandiose forestillinger er vanlig for paranoid schizofreni.

- Sykdommen schizofreni er en alvorlig psykisk lidelse. Han har undertypen paranoid schizofreni, som er den minst alvorlige formen. Man kan få diagnosen basert på vrangforestillinger, om de er alvorlige nok, men ofte er det også hallusinasjoner og tankeforstyrrelser, sier Andreassen til Dagbladet på telefon fra USA.

- Upåvirkelig Sykdommen paranoid schizofreni ligger ifølge de rettssakkyndige fast, men i perioder eller hele tiden gir sykdommen utslag i psykoser. Det å være psykotisk er ikke en sykdom, men et symptom på for eksempel paranoid schizofreni.

PSYKOSEFORSKER: Ole A. Andreassen er en Norges fremste eksperter på psykoser. Han bor nå i San Diego, men er fortsatt tilknyttet Senter for psykoseforsning på Universitet i Oslo. Foto: Forskningsrådet
PSYKOSEFORSKER: Ole A. Andreassen er en Norges fremste eksperter på psykoser. Han bor nå i San Diego, men er fortsatt tilknyttet Senter for psykoseforsning på Universitet i Oslo. Foto: Forskningsrådet Vis mer

- Psykose er en tilstand med realitetsbrist, at man lever i sin egen verden og ikke klarer å skille hva som er fantasi og hva som er virkelighet. I dette tilfellet virker det å være på grunn av vrangforestillinger, men man kan også få psykoser på grunn av hallusinasjoner (sansebedrag), tankeforstyrrelser eller veldig store endringer i humøret og aktivitetsnivået.

- Det som er typisk er at en med psykose er lite påvirkbar av det andre mener. Det har liten effekt å forsøke å korrigere eller snakke med dem som er psykotiske «til fornuft». Vrangforestillingene kan bli til et fastholdt mønster og de har heller ingen egen innsikt om at noe er galt. Tvert imot, når man er psykotisk tror man at vrangforestillingene er reelle, sier Andreassen.

Rettspsykolog Pål Grøndahl har vært sakkyndig i hundrevis av saker. Han utfyller Andreassens beskrivelse av sykdommen Behring Breivik ifølge de rettssakkyndige lider av:

Paranoid schizofreni

• Schizofreni er en mentalsykdom som innebærer at pasienten mister kontakten med virkeligheten.

• Schizofreni har tidligere blitt oppfattet som å være ensbetydende med å ha en todelt personlighet. Dette er ikke riktig.

• Paranoid schizofreni er en av de mildeste og vanligste formene for schizofreni.

• Pasienten vil typisk lide av vrangforestillinger, at man «hører stemmer» eller store svigninger i humør og aktivitetsnivå

• En pasient med paranoid schizofreni har ofte gode muligheter til å leve et selvstendig og normalt liv og holde en jobb.

- Paranoid schizofrene har en tydelig vrangforestillingslidelse og gjør verden til et fiendebilde, hvor alle ens motiver, tanker og handlinger er preget av dette. De føler seg forfulgt og er fullstendig overbevist om at de har rett, sier Grøndahl til Dagbladet.

Blir de rettssakkyndiges rapport lagt til grunn i retten, vil ikke Anders Behring Breivik bli dømt til fengselsstraff, men tvungent psykisk helsevern. En slik dom vil være utfra hensynet til å beskytte samfunnet og faren for gjentakelse.

- Ny kunnskap om Breivik Ole Andreas Andreassen presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag når han kommenterer mulig behandling for personer med paranoid schizofreni.

- Det er veldig viktig å vurdere en psykose utfra konteksten, at man må prate med pasienten, venner og familie for å få et helhetsbilde. Dette må de sakkyndige ha vurdert svært nøye i Behring Breiviks tilfelle, sier Andreassen.

Psykosedefinisjoner

1. Mistet evnen til adekvat vurdering av opplevelser og omgivelser gjennom vrangforestillinger, hallusinasjoner eller alvorlige forstyrrelser av følelseslivet, og mangler forståelse for at symptomene er sykelige.

Dette gir en tilstand av forstyrret virkelighetsbilde.

Viktige karakteristika: Mangel på innsikt og lite påvirkelig av andre

2. Kjennetegn psykose: Realitetsbrist (forstyrret virkelighetsbilde), med manglende innsikt og forståelse av situasjonen

Endres lite av informasjon fra andre

Kan skyldes:
• Hallusinasjoner (sansebedrag; persepsjon) Feiltolker info til hjernen (i/utenfor kroppen)

• Vrangforestillinger (tankeforstyrrelse) Glidende grense: normalt — v.f. — bisarr v.f. Forståes ut fra kontekst og kultur

• Tankeforstyrrelser
Endring i tankenes form: sakte - stopp, assosiasjon, kaos

• Stemningsendinger (affektive endringer) Sterkt hevet/senket stemning eller tempo

- Flere har påpekt det faktum at massemorderen har vært i stand til å utføre en komplisert plan og at det peker mot en slik diagnose, hva kan du si om det?

- De rettssakkyndige må ha fått ny kunnskap i møte med ham og dette har nok vært et viktig tema. Dette blir nok også mye diskutert i fagmiljøene. Jeg er overrasket over at han fikk schizofrenidiagnose, fordi da er ofte funksjonsnivået lavt, men samtidig er det fullt mulig at han er så syk og likevel klarte å gjennomføre handlingene. Men det er viktig å presisere at Behring Breivik er et ekstremt sjelden tilfelle, og at hans handlinger overhodet ikke sier noe om sykdomsgruppen generelt, sier Andreassen.

- Tidkrevende Når det gjelder behandling av dømte personer, henviser Andreassen til kollega rettspsykolog Grøndahl.

- Min erfaring med disse typer vrangforestillingslidelser, er at de er ganske seige å behandle. Jo mer andre vil overbevise Anders Behring Breivik om at han er sjuk, jo mer vil han mene at de andre er sjuke, sier Grøndahl.

RETTSPSYKOLOG: Pål Grøndahl er en meget erfaren rettssakkyndig. Ifølge hans erfaring vil behandlingen av Anders Behring Breivik ta svært lang tid og starte med medikamenter, før man sakte går over til samtaleterapi. Foto: Heiko Junge / Scanpix .
RETTSPSYKOLOG: Pål Grøndahl er en meget erfaren rettssakkyndig. Ifølge hans erfaring vil behandlingen av Anders Behring Breivik ta svært lang tid og starte med medikamenter, før man sakte går over til samtaleterapi. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer

- Det å behandle dette er tidkrevende, man må lirke og lirke og lirke, godt hjulpet av medikamentell behandling. Over lang, lang tid, kan det være okay at man sakte, sakte går over til en samtaletilnæring, sier Grøndahl.

- Behring Breivik har uttalt via sin advokat at han selv ønsker å bli regnet for å være tilregnelig, hvordan vil han da reagere når han først blir erklært psykotisk og så får medisiner?

- Det kan hende at han får ideen om at det er systemets krig mot ham, det kan være, sier Grøndahl.

KONKLUSJONEN: Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte i dag sin rapport, der de konkluderer med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.
KONKLUSJONEN: Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte i dag sin rapport, der de konkluderer med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer