Advarer mot utviklingen:

Slik kan sjefen overvåke deg

Den rasende farten på teknologiutviklingen har gjort det både billigere og enklere for sjefen å overvåke deg. Nå advares norske arbeidsgivere mot å tøye strikken for langt.

BRYTER REGELVERKET: Over en tredjedel av arbeidsgiverne som har svart på en fersk spørreundersøkelse, svarer at det ikke er utarbeidet retningslinjer for bruk av overvåknings- og kontrolltiltak i virksomheten, noe som er et krav etter regelverket. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
BRYTER REGELVERKET: Over en tredjedel av arbeidsgiverne som har svart på en fersk spørreundersøkelse, svarer at det ikke er utarbeidet retningslinjer for bruk av overvåknings- og kontrolltiltak i virksomheten, noe som er et krav etter regelverket. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Kameraovervåking, innsyn i e-poster og annet elektronisk materiale, elektronisk adgangskontroll, bruk av «hemmelig kunde», overvåking av telefonbruk, overvåking av hvilke internettsider ansatte besøker, tilgang til mobiltelefon, biometriske verktøy, registrering av tidsbruk eller produktivitet, tilfeldig rustesting og GPS-sporing av yrkesbiler.

Alle disse er former for kontroll og overvåking norske arbeidsgivere har tatt i bruk, blant annet for å følge med på hva de ansatte gjør.

- I dagens samfunn, hvor det stadig er et mer flytende skille mellom jobb og fritid, vil slik overvåking fort kunne utfordre arbeidstakerens personvern og rett til privatliv, sier advokat Thomas Talén i Deloitte Advokatfirma.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.