R-tallet

Slik kan smitten bli halvert

Hvis R-tallet ikke øker, kan smittenivået i Norge bli halvert i løpet av få uker, ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

GÅR KJAPT: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, om R-tallet. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kom gladnyheten: matematisk modellering viser at trenden i smittespredningen har vært synkende den siste tida, med et gjennomsnittlig reproduksjonstall fra 25. mars på 0,8.

Det kom fram i FHIs ukerapport for uke 14. Det er en liten nedgang fra uka før, da FHI meldte om et gjennomsnittlig R-tall på 0,86.

- Det er positivt hvis R-tallet i Norge går ytterligere ned til 0,8. Det tyder på at tiltakene vi har i Norge virker og gir håp om en videre nedgang i smittetall og innleggelser de neste ukene.

Det skrev assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en SMS til Dagbladet onsdag.

- Hvis tallet er korrekt utregnet og holder seg de neste tre ukene vil smitten være halvert i Norge tidlig i mai måned sammenliknet med dagens nivå, fortsatte han.

Mai-regnestykket

Nakstad utdyper overfor Dagbladet TV dagen etter:

- Dette er en sykdom som smitter videre cirka hver femte eller sjette dag. Inkubasjonstida er vanligvis fem døgn. Det betyr at du rett og slett kan ta dagens smittenivå og gange det med 0,8 hver femte, sjette eller sjuende dag, forklarer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer