TIL LOFOTEN: Erik Solheim skal til Lofoten for å gi sin støtte til Lofotodden nasjonalpark i Moskenes kommune i dag. Foto:Kristian Ridder-Nielsen Kristian
TIL LOFOTEN: Erik Solheim skal til Lofoten for å gi sin støtte til Lofotodden nasjonalpark i Moskenes kommune i dag. Foto:Kristian Ridder-Nielsen KristianVis mer

Slik kan Solheim hindre oljeboring

Ønsker at de omstridte oljeområdene skal bli verdensarv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kommer Erik Solheim med sin helhjertede støtte til en nasjonalpark i Lofoten. Målet er å verne området på FNs verdensarvliste.

Får drahjelp
Miljøvernministerens parti, SV, har lenge ivret for varig vern av Lofoten og Vesterålen, men har for lengst tapt kampen mot Ap og Sp i regjeringen. I stedet vant de en midlertidig seier da spørsmålet om oljeboring i nord ble utsatt.

Men nå kan det se ut til at Erik Solheim og SV får uventet drahjelp.

I dag drar miljøvernministeren opp til Lofoten for en befaring av et forslag til en nasjonalpark i deler av Lofoten, nærmere bestemt i Moskenes kommune.

Overfor Dagbladet legger ikke Solheim skjul på sin iver over å få en nasjonalpark i det området SV aller helst vil verne.

- Dette synes jeg er helt strålende. Vi vil sette i gang alt vi kan for å få til dette. Vi har allerede bedt fylkesmannen om å utrede hvor stor det skal være og hva som skal inngå i dette, sier Solheim til Dagbladet.

- Dette er et av de vakreste og flotteste områdene i Norge. Her snakker vi om verdifull natur, stor torskebestand og mye fugl. Det er vel verdt å ta vare på dette. Dessuten er det flott at det kommer som et lokalt initiativ, sier han.

Søknad på vei
Solheims departement har også utredet en mulig verdensarvsøknad. En nasjonalpark i samme området, vil bare forsterke en søknad til å føre Lofoten opp på Unescos verdensarvliste, forklarer Solheim.

- Dette går godt inn i en verdensarvsøknad, ja.

Unescos verdensarvliste har som mål å verne natur- og kultursteder som har spesiell betydning for menneskeheten. I Norge er blant annet Bryggen i Bergen på lista.

- Men ser du for deg at en verdensarvsøknad er noe Ap og Sp kan gå inn for?

- Absolutt. Det var et møte i Lofotrådet rett før ferien. Der er det en bred tilslutning om en slik søknad. Vi skal jobbe sammen med dem nå. Om det er mulig å få til en søknad allerede neste år, gjenstår å se, sier Solheim.

Neste frist for en verdensarvsøknad er januar 2012.

Mer vekst
Men Solheim vil ikke svare på om dette kan være begynnelsen på en langsiktig plan om å få til vern av Lofoten.

- Dette er et forslag om konkret av nasjonalpark i ytre deler av Lofoten, i Moskenes kommune. Det illustrer SVs poeng om at dette er et fantastisk område som vi vil styrke. Jeg håper og tror at en nasjonalpark vil bidra til mer vekst og mer næringsliv, svarer Solheim.

KAN BLI PARK: Nå vil Erik Solheim bidra til at det opprettes en nasjonalpark i deler av Lofoten, som Å her i Moskenes kommune. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KAN BLI PARK: Nå vil Erik Solheim bidra til at det opprettes en nasjonalpark i deler av Lofoten, som Å her i Moskenes kommune. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Hva vil en slik nasjonalpark og en eventuell verdensarvsøknad ha å si for muligheten for oljeboring i havområdene utenfor dette området?

- Den debatten vil bare gå videre. Noen vil framføre at en nasjonalpark vil bidra til vekst og framgang, mens andre vil ha andre synspunkter. Dette er det bred enighet om i nord, sier miljøvernministeren som bekrefter at nasjonalparken også vil kunne omfatte havområdene utenfor, inntil 12 nautiske mil.

Vil ikke ha føringer
For olje- og energiminister Ola Borten Moe er det viktig at en nasjonalpark ikke forkludrer prosessen mot en eventuell konsekvensutredning i 2013.

- Regjeringen har besluttet å gå igang med ytterligere kunnskapsinnhenting om konsekvensene av petroleumsvirksomhet i det nordøstlige norskehav. Det vil ikke være naturlig da å nå fatte beslutninger som legger føringer for en eventuell seinere åpning av disse områdene. Om verdensarvstatus gjør dette, vet jeg ikke, sier Ola borten Moe via hans rådgiver.

- Det er ikke fattet en beslutning i regjeringen om å sende en slik søknad på nåværende tidspunkt, legger han til.

Kunnskapsinnhenting
Gro Brækken, administrerende direktør i Oljeindustriens landsforening lar seg ikke skremme av Solheim.

- Vi synes det er fint at det er mye som skjer i og rundt Lofoten og Vesterålen. Jeg ser ikke at en nasjonalpark nødvendigvis har noe med en nasjonalarv å gjøre, sier hun og understreker at regjeringen har besluttet at man skal drive kunnskapsinnhenting fram til en avgjørelse i 2013.

- Jeg tror at det er enigheten og respekt for den planen som er lagt. Jeg synes ikke det er noe galt i at han uttrykker et ønske og en mening, sier hun.