Slik kan Statoil bli verdt 400 milliarder kroner mer

Oljeanalytiker Trond Omdal ser store fordeler ved å splitte Statoil i to.

OLJE: Oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities mener staten må splitte Statoil. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
OLJE: Oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities mener staten må splitte Statoil. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Analytiker i Arctic Securities, Trond Omdal, mener staten bør splitte Statoil, og ser både politiske og økonomiske fordeler, skriver Finansavisen i dag.

Omdal påpeker at oljegigantens problem i dag er at mye av verdiene forsvinner fordi selskapet stadig blir større og mer diversifisert.

Stor rabatt - Når Statoil prises med en så stor rabatt i forhold til underliggende verdier, bør en som eier stille spørsmålet om diversifiseringen for Statoil har gått for langt, og gis en negativ verdi av investorer, sier analytikeren til avisen.

Omdal mener staten burde vurdere ulike modeller for oljegiganten. Enten splittelse i én norsk og én internasjonal virksomhet, eller alternativt i en offshore og en onshore (ukonvensjonell) del.

Han tror selskapet da kunne blitt mye mer verdt.

Kunne doblet - Vi snakker om en potensiell dobling. Bare den norske delen kunne forsvart en aksjekurs på 200 kroner gitt kontantstrømmen og utbyttekapasitet. Statoil har jo også selv sagt at man kommer langt over 200 kroner pr. aksje hvis man ser på reservene og transaksjonsverdier bare på norsk sokkel, sier Omdal til Finansavisen.

I følge Omdal er summen av de to delene i Statoil verdt 260 kroner per aksje.

Negativ avkastning Statoil prises i dag til 431 milliarder kroner på Oslo Børs. Aksjen har hittil i år falt 2,7 prosent.

De siste 12 månedene er aksjen ned 12 prosent, mens avkastningen, inkludert utbytte på 6,75 kroner per aksje, er på minus 8 prosent.

Flere nyheter Legger inn bud på oljeknøtt
Røkke-selskap sikrer to nybygg
— Det er helt vanvittig arrogant