Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tonen hardner mellom landene

Slik kan Storbritannia straffe Russland for spionforgiftning

Nato kan bli trukket inn.

FORGIFTET: Den tidligere russiske spionen Sergei Skripal og dattera Julia ble funnet forgiftet og bevisstløse på en benk i Salisbury i England 4. mars. Nå hardner tonen mellom Storbritannia og Russland. Foto: REX/Shutterstock
FORGIFTET: Den tidligere russiske spionen Sergei Skripal og dattera Julia ble funnet forgiftet og bevisstløse på en benk i Salisbury i England 4. mars. Nå hardner tonen mellom Storbritannia og Russland. Foto: REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Søndag 4. mars ble den russiske eksspionen Sergei Skripal og dattera Julia funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury i England. De to ble ble forgiftet med en svært sjelden nervegass.

Storbritannias statsminister, Theresa May, bekrefter i en tale i parlamentet mandag at Russland med stor sannsynlighet stod bak forgiftningen.

- Enten stod den russiske stat bak angrepet mot landet vårt, ellers så mistet de russiske myndighetene kontroll over den potensielt farlige nervegassen ved at den havnet i andres hender, sier May.

Sannsynlige reaksjoner

Foreløpig nekter Russland for å stå bak forgiftningen. Men dersom Storbritannia ikke får et troverdig svar innen tirsdag, vil britene konkludere med at det var Russland som sto bak.

Da den tidligere russiske FSB-agenten, Aleksandr Litvinenko ble drept med giften Polonium-210 i Storbritannia i 2006, svarte britene med å utvise russiske diplomater. Nå kan de reagere enda kraftigere.

Dette er noen mulige reaksjoner, ifølge BBC:

  • Utvise seniordiplomater, kanskje til og med den russiske ambassadøren til Storbritannia og andre kjente russiske agenter.
  • Innføre tiltak som hindrer rike russiske oligarker fra å bruke herskapshusene og annen luksus de har i London. En mulighet er å bruke en britisk lovregel som gir myndighetene mulighet til å beslaglegge verdier og eiendommer inntil det er tydelig klargjort hvordan de er finansiert.
  • Boikott av fotball-VM i Russland seinere i år.
  • Fjerne russiske kringkastere som RT fra lufta i Storbritannia.
  • Innføre en britisk versjon av den amerikanske Magnitsky-loven fra 2012. Loven gjør det mulig å straffe russere som er involvert i korrupsjon og menneskerettighetsbrudd ved å fryse formuene deres og innføre reiseforbud.
  • Ytterligere sanksjoner gjennom EU. De nåværende sanksjonene, som Storbritannia er med på, er gjennomført gjennom EU, og ble først innført da Russland annekterte Krimhalvøya fra Ukraina i 2014. EU er allerede splittet i synet på sanksjoner, og det spørs om britene, som er på vei ut av unionen, kan klare å få med seg de andre medlemslandene.
  • De 29 medlemslandene i Nato kan bli trukket inn. Ved å definere forgiftningen som «ulovlig maktbruk» fra Russland mot Storbritannia, kan britene be om kollektivt forsvar gjennom alliansens artikkel 5. Artikkelen definerer et angrep mot ett medlemsland, som et angrep mot alle medlemslandene. Artikkelen er bare blitt brukt én gang tidligere da USA ble angrepet 11. september 2001.

Fordømmer

Nato på sin side fordømmer hendelsen på det sterkeste.

– Storbritannia er en høyt verdsatt alliert og denne hendelsen bekymrer NATO. NATO er i kontakt med britiske myndigheter angående saken, sier generalsekretær i forsvarsalliansen. Enhver bruk av nervegift er forferdelig og fullstendig uakseptabelt, Jens Stoltenberg, ifølge NTB.

Mandag gikk også USAs utenriksminister, Rex Tillerson, lengre enn sjefen sin i Det hvite hus, Donald Trump. Mens Trump har vært svært tilbakeholden med å kritisere Vladimir Putin, gjorde Tillerson det klart at han ikke tviler på at giften må ha kommet fra Russland.

FORDØMMER: NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg sammen med Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: Justin Tallis/Pool via AP
FORDØMMER: NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg sammen med Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: Justin Tallis/Pool via AP Vis mer

- Angrepet kom helt klart fra Russland. Jeg forstår ikke hvorfor noen ville gjøre noe sånt. Men dett er et stoff som er kjent for oss, og som ikke er utbredt. Det er bare i hendene på veldig, veldig få aktører, sier Tillerson.

Han varsler også at det vil komme en reaksjon mot Russland.

- Vi er rasende

- Vi har full tillit til den britiske etterforskningen og britiske myndigheters vurdering av at Russland sannsynligvis var ansvarlig for bruken av nervegass under angrepet i Salisbury. Denne typen angrep kan aldri rettferdiggjøres. Drapsforsøk på en privat borger på jorda til et suverent land. Vi er rasende fordi Russland ser ut til å ha deltatt i slik oppførsel. Fra Ukraina til Syria - og nå Storbritannia - så fortsetter Russland å være en uansvarlig kraft for instabilitet i verden, som opptrer fullstendig uten hensyn til suvereniteten til andre land og dets innbyggere, sier Tillerson i en uttalelse, ifølge CNN.

Også Trumps talskvinne, Sarah Sanders, fordømte hendelsen, men hun ville ikke legge skylda direkte på Russland.

- Bruken av det svært giftige nervestoffet mot britiske borgere på britisk jord er en grov krenkelse, sier Sanders.

Skripal jobbet tidligere for Russlands militære etterretningstjeneste (GRU), men ble avslørt som britisk spion i 2004 og dømt til 15 års fengsel.

I 2010 ble han løslatt og utlevert til Storbritannia som ledd i en fangeutveksling USA hadde forhandlet fram. Siden da har han bodd i Salisbury.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling