Slik kan Støres knuste drøm se ut

Sonderingene på Hurdal trekker ut. Blir det ikke enighet om Støres rødgrønne drøm, har han to klare valg for en regjering uten flertall i Stortinget.

FORTSETTER: Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken sier de fortsetter regjeringssonderingene på Hurdalsjøen hotell på mandag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

HURDALSJØEN (Dagbladet): Sonderingene om en ny regjering for landet gikk tirsdag inn i sin fjerde dag.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, var Ap-leder Jonas Gahr Støres plan å starte forhandlinger mandag. Men tidsskjemaet røyk, og fortsatt er det uklart hvor langt Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV er fra å gå inn i formelle forhandlinger.

Støre har gjennom hele valgkampen vært krystallklar på at han foretrekker en rødgrønn regjering av 2005-årgang. Etter at de tre sikret seg flertall på Stortinget i valget, har han også understreket at de har et klart mandat fra folket. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har hele tiden snakket om en Sp/ Ap-basert regjering.

Greier ikke de tre partiene å bli enige om en avtale har Støre noen klare alternativer.

Vedums drøm

Den mest åpenbare løsningen er at Arbeiderpartiet fortsetter forhandlingene med Vedum og Senterpartiet, og danner en mindretallsregjering sammen. Dette er Trygve Slagsvold Vedums drømmeregjering, selv om partiet hans hadde håp om å oppnå flertall mellom de to partiene etter Sp's imponerende prestasjoner på meningsmålingene sist vinter.

Dagbladet skrev mandag at man internt i Ap ser det som viktig at SV selv trekker seg fra forhandlingene, og ikke tvinges ut. SV-leder Audun Lysbakken har gjentatt at hvis de ikke får klare gjennomslag og det blir «tynn suppe», vil de gå i opposisjon.

FERSKES: Mens sonderingene pågikk i et naborom, sto Aps nestleder Bjørnar Skjæran og spilte biljard med seg selv på Hurdalsjøen Hotell. Vis mer

En slik regjering vil likevel trenge hjelp i Stortinget for å få vedtatt statsbudsjett, lovendringer og andre vedtak. Da er SV fortsatt det mest nærliggende alternativet. Samtidig binder de opp Sp i en avtale, og har kortere vei til flertall.

Med Lysbakkens parti utenfor regjering, kan en Ap/ Sp-regjering likevel finne flertall med andre partier i enkeltsaker. Vedum har selv sagt at de kan finne enighet med Høyre i for eksempel oljepolitikken, men det lar seg også gjøre å danne flertall med for eksempel Venstre og KrF.

En slik regjering vil være historisk som Ap's første koalisjonsregjering uten flertall.

Ren Ap-regjering

Støre kan også velge å danne en mindretallsregjering bare utgått fra Arbeiderpartiet. Klarer heller ikke Ap og Sp å komme til enighet er dette den mest sannsynlige regjeringen for Norge. Arbeiderpartiet er Stortingets største parti, men må finne 37 stemmer i Stortinget for å få gjennom sakene sine.

En ren Ap-regjering var den gamle normalen for «ørnen blant partiene», men vil med støtte fra drøyt 26 prosent av velgerne være en svak regjering. Støre kan imidlertid finne flertall på ulike sider av politikken. Mest sannsynlig er det nok likevel at de finner flertallet med nettopp Sp og SV i Stortinget.

NY: Jonas Gahr Støre skal danne en ny regjering. Da vil han ha med seg SP og SV. Vi forklarer regjeringsforhandlingene. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Med en slik løsning vil regjeringen være sårbar for angrep fra både høyre- og venstresiden. For å finne flertall må Ap trolig finne kompromiss på hver side av seg på den politiske aksen. For eksempel finnes det ikke noe flertall bare med partiene til venstre for Ap. Det blir med andre ord vanskelig å unngå Sp for å finne flertall, og Støre må i så fall gå enda lengre til høyre.

Dessuten åpner denne svake mindretallsregjeringen for at Stortinget «kupper» flere saker. Høyre, Frp og Senterpartiet kan danne flertall utenfor regjering, og kan stå sammen i mange saker. Det gjelder ikke minst olje-, innvandring- og forsvarspolitikk. Samtidig kan de i større grad forme sin egen agenda, og får alle ministrene selv.

Joker fra nord

Et mindre sannsynlig samarbeidsalternativ inkluderer Stortingets nyeste parti: Pasientfokus. Ap, Sp og Rødt har flertall hvis de får med seg Irene Ojala fra Finnmark.

Pasientfokus ene, klare sak er et nytt lokalsykehus i Alta. Dagbladet forstår det slik at de kan være åpne for å støtte Ap i en rekke andre saker om de får gjennomslag for det.

Det som kanskje gjør denne koalisjonen mest attraktiv, er at den unngår vanskelige kompromiss med miljøpartiene om for eksempel drivstoffavgifter og oljeutvinning. Rødt kan trolig gå med på et samarbeid hvis de får blanke seire på kampen mot profitt i velferden, ulikhet og fattigdom. Dette er tiltak som i hovedsak kan løses med økt pengebruk, og ikke vil påføre Ap og Sp vonde nederlag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer