Slik kan streiken stoppes stoppes

Bare to ting kan stoppe en langvarig storstreik: Enten må arbeidsgiverne åpne lommeboka, eller så må regjeringen og Stortinget gripe inn med tvang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I øyeblikket synes ingen av delene særlig sannsynlig. Og selv om ingen med sikkerhet kan si hvor lang streiken vil bli, bør vi minst belage oss på at det går en uke eller to før partene er møre nok til å snakke sammen. Det klare nei-flertallet og den store oppslutningen ved avstemningen, taler for det.

Dette er alternativene som kan løse konflikten:

Tvungen lønnsnemnd

Ikke regn med at regjeringen griper inn i en tidlig fase av streiken. Historien viser at tvungen lønnsnemnd bare brukes unntaksvis, og slett ikke før liv, helse eller vitale økonomiske interesser står på spill. At regjeringen utgår fra Arbeiderpartiet, øker heller ikke sjansen for at den lovlige LO-streiken blir stanset.

Dersom streiken trappes opp til å omfatte betydelige deler av oljesektoren, kan det øke regjeringens handlingsvilje noe, men ikke nok til at det alene fører til at den griper inn. Jens Stoltenberg mener ansvaret for å bli enige fremdeles ligger hos partene i konflikten.

Lockout

Ved å stenge portene kan arbeidsgiverne bidra til å presse fram en løsning. En lockout vil gjøre omfanget av arbeidskonflikten dramatisk mye større, dermed vil det bli lettere for regjeringen å ty til tvungen lønnsnemnd. Foreløpig avviser NHO en slik løsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer