Slik kan Trump få viljen sin

Donald Trump krever omtelling i noen stater, og at tellingen skal stoppes i andre. Slik kan han få omtelling.

VIL HA OMTELLING: I noen delstater vil Donald Trump ha omtelling. Det er det muligheter for, men i de aller fleste tilfeller må valgresultatet være svært jevnt for å få det. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB
VIL HA OMTELLING: I noen delstater vil Donald Trump ha omtelling. Det er det muligheter for, men i de aller fleste tilfeller må valgresultatet være svært jevnt for å få det. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halvannet døgn etter at de siste valglokalene i USA stengte, har vi fremdeles ikke fått noen fasit på hvem som skal lede stormakten de fire neste åra.

Det ser riktignok mer og mer sannsynlig ut at Joe Biden overvinner sittende president Donald Trump, men det er for tidlig å konkludere.

Likevel erklærte president Trump valgkvelden at det er han som er valgets vinner. Han har hatt en langvarig krig mot poststemmer, og har mange ganger kommet med ubegrunnede påstander om at denne måten å stemme på vil føre til svindel.

Demokrater stemmer i langt større grad enn republikanere via poststemmer, noe som kan forklare Trumps svært kritisk holdning til denne måten å stemme på.

Søksmål

Dette blir best illustrert av Pennsylvania, der Trump etter at de innledende stemmene ble talt opp ledet med flere hundre tusen stemmer. Så kom poststemmene, og Trumps ledelse har krympet time for time.

Trump har allerede varslet søksmål i Wisconsin, Michigan, Pennsylvania og Georgia.

I Wisconsin vil Trump-kampanjen telle stemmene på nytt, og i Georgia vil han samle inn og sikre stemmesedler som ble levert inn etter klokka 19 valgkvelden.

Omtelling er altså noe Trump-kampanjen ønsker i flere stater. Men reglene for omtelling varierer fra stat til stat.

Omtelling

Arizona: Her blir det gjennomført en omtelling dersom en av kandidatene vinner med 0,1 prosent eller mindre av det totale antall stemmetallet, skriver Ballotpedia.

Verken kandidatene selv, eller velgerne, kan kreve en omtelling, men velgerne kan bestride valgresultatet i en statlig domstol dersom de mistenker at det har foregått noe lovstridig i tilknytning til valget.

Torsdag ettermiddag leder Biden ganske klart i Arizona, med 50,5 prosent av stemmene, mot Donald Trumps 48,1 prosent. Marginen er på nesten 69 000 stemmer.

Her har Fox News utropt Joe Biden til vinner.

Pennsylvania: I denne delstaten igangsettes omtelling automatisk dersom seiersmarginen er på 0,5 prosent eller mindre, ifølge Ballotpedia.

Denne delstaten har Trump utropt seg selv til vinner i, men hans ledelse har krympet kraftig ettersom poststemmene blir talt opp. Torsdag ettermiddag, når 89 prosent av stemmene er opptalt, leder Trump med 50,7 prosent av stemmene, mot Joe Bidens 48,1 prosent.

Det utgjør i overkant av 164 000 stemmer, i en delstat der Trump ledet opptelling med over det firedobbelte tidlig i opptellingen.

Trumps advokat, Rudy Guiliani, langet ut mot valget i delstaten Pennsylvania. Han anklaget Demokratene for fusk og tok til orde for at det eventuelle valgresultatet er ugyldig. Vis mer

Wisconsin: I denne delstaten finnes det ingen regler som gjør at en omtelling blir igangsatt automatisk, ifølge Fox News. For at en omtelling skal finne sted må det skille mindre enn én prosent mellom de to kandidatene, og en kandidat må selv be om omtelling.

I 2016 ble det faktisk gjennomført en omtelling i Wisconsin, etter påtrykk fra Jill Stein, presidentkandidat for Green Party.

Resultatet av omtellingen var ubetydelig. Det utvidet Donald Trumps seiersmargin med 131 stemmer, skriver New York Times.

Når 99 prosent av stemmene er talt opp i årets valg leder Joe Biden med 0,7 prosent, noe som tilsvarer drøyt 20 000 stemmer.

Her er Biden utropt til vinner av flere amerikanske medier.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer

Michigan: Det var denne delstaten Trump vant med aller minst margin i 2016. Han slo Hillary Clinton med 0,2 prosent, eller 10704 stemmer.

I denne delstaten blir det omtelling dersom det er under 2000 stemmer som skiller de to kandidatene. En kandidat kan også be om omtelling dersom vedkommende har en «rimelig sjanse til å vinne valget», skriver USA Today.

Med 99 prosent av stemme opptalt har Joe Biden blitt utropt som vinner her, med 50,6 prosent av stemmene. Seiersmarginene er på drøye 130 000 stemmer.

Her har Joe Biden blitt utropt til vinner av en rekke amerikanske medier.

Georgia: Delstaten gjennomfører ingen automatisk omtelling, men kandidatene kan be om det dersom seiersmarginen er på 0,5 prosent eller mindre.

Den muligheten kan kandidatene få. I skrivende stund, når 98 prosent av stemmene er talt opp, leder Trump med 49,6 prosent av stemmene, mot Bidens 49,2 prosent av stemmene. Trumps ledelse tilsvarer drøyt 22 000 stemmer.

I Georgia har Trumps kampanje allerede gått rettens vei over 53 stemmer.

Årsaken er at en republikansk valgobservatør skal ha observert at disse stemmene ankom valglokalet for seint.

I denne delstaten har også Trumps valgkampanje levert et søksmål mot stemmetellingen, og ber om at den blir satt på vent.

SAMLET: Joe Biden ba folk om å stå sammen i tiden fremover Vis mer

Nevada: Også her pågår det fremdeles intensiv stemmeopptelling. Når 75 prosent av stemmene er talt opp har Biden fått drøye 7000 stemmer mer enn Trump, tilsvarende 0,6 prosent.

I Nevada finne det ingen lovgivning som gjør at det igangsettes en automatisk omtelling, men valgets taper kan be om omtelling dersom vedkommende betaler for de antatte kostnadene av dette.

Dersom omtellingen fører til at valgresultatet endres, får kandidaten som krevde omtelling tilbake pengene.

Mangler én delstat

Gitt at de amerikanske mediene ikke tar feil når de har utropt Biden til vinner i Wisconsin, Michigan og Arizona, så trenger han bare å vinne én av delstatene Pennsylvania, Georgia, Nevada for å sikre seg presidentembetet.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer