Valget i USA

Slik kan Trump vinne: Fire veier til valgseier

Momentum er på Donald Trumps side. Her er fire måter han kan ta innersvingen på Hillary Clinton og bli USAs neste president

IKKE ALLE VEIER GÅR TIL DET HVITE HUS - MEN MINST FIRE: Donald Trump kan fort vise seg å ta innersvingen på Hillary Clinton, selv om hun fortsatt leder. REUTERS/Rick Wilking 
IKKE ALLE VEIER GÅR TIL DET HVITE HUS - MEN MINST FIRE: Donald Trump kan fort vise seg å ta innersvingen på Hillary Clinton, selv om hun fortsatt leder. REUTERS/Rick Wilking Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en halv uke igjen av den amerikanske valgkampen, og i etterkant av epost-saken mot Hillary Clinton har valgvindene snudd. Donald Trump har momentum, og valgdagen kan neppe komme fort nok for demokratenes kandidat.

Realclearpolitics sammenstilling av meningsmålingene er hun nå bare 1,9 prosentpoeng foran Trump.

Men det spiller egentlig ingen rolle hvem av dem som får flest stemmer totalt. Det er kampen om valgmansstemmene som teller, og den første kandidaten til flertall med 270 vinner. Ifølge tallknuserne ved FiveThirtyEight er det likevel 65 prosent sjanse for at det er Clinton som når det magiske 270-tallet først, men det er nå en rekke relativt plausible scenarier som gir Donald Trump æren ved å bli USAs 45. president og få 1600 Pennsylvania Avenue som ny bopæl.

Scenario 1: På håret-seieren

Ifølge CNN er dette Trumps beste kort. Hvis han vinner alle delstatene Mitt Romney vant i 2012, og i tillegg lykkes med å knabbe Florida, Ohio, Iowa, Nevada og New Hampshire, klokker Trump inn på nøyaktig 270 valgmenn.

Trump har et solid overtak i Iowa og Ohio ifølge FiveThirtyEight, men mye skal til for at New Hampshire går hans vei.

Florida og Nevada er helt på vippen, med varierende målinger hver eneste dag.

Scenario 2: De usynlige

Trump har lenge hevdet at han har støtte fra mange velgere som ikke fanges opp av målingene til de store nyhetsgigantene, spesielt fordi han ofte gjør det bedre på nettmålinger enn mer ordinære målinger.

Dersom denne teorien stemmer kan Trump i realiteten ligge langt bedre an i en rekke delstater enn det meningsmålingene fanger opp, og CNN nevner Wisconsin, Michigan og Pennsylvania som Clinton-stater Trump kan stjele dersom det sitter en usynlig majoritet der ute, bestående av forsmådde, hvite velgere. Dersom det er tilfellet, behøver ikke Trump å bry seg med å vinne Nevada.

Scenario 3: De svarte uteblir

Afro-amerikanere i USA stemmer i all hovedsak på Demokratene, og der Barack Obama høstet enorm entusiasme fra landets svarte befolkning sliter Hillary Clinton med å gjenta bedriften. Basert på forhåndsstemmene i flere delstater kan dette være et halmstrå for Trump: Både i North Carolina, Florida og Georgia har færre svarte forhåndsstemt enn hva som var ventet, ifølge CNN.

Delstater hvor Demokratene behøver tydelig afro-amerikansk støtte for å vinne, slik som de tre nevnte og bilstaten Michigan, kan være delstater som kan gå til Trump dersom Clinton ikke lykkes med å mobilisere flere svarte velgere i de siste dagene fram til valget.

Scenario 4: Party like it's 1992

Tredjemann har avgjort valgkamper i USA tidligere, bare spør George Bush senior. Den daværende presidenten hadde neppe tapt valget til Bill Clinton i 1992 om ikke den konservative tredjekandidaten, texaneren Ross Perot, hadde stukket avgårde med 19 prosent av stemmene. Selv om ikke Perot vant en eneste delstat, sørget han for å vippe balansen i fordel Clinton flere steder.

I år er Gary Johnson fra det liberale partiet den sterkeste tredjekandidaten, og i delstater med sterke liberitanske tradisjoner, som Nevada, New Hampshire og Colorado, kan han spille en avgjørende rolle. Dersom han stjeler mange nok stemmer fra Hillary Clinton kan winner-takes-all-prinsippet sørge for at alle valgmennene i delstaten går til Trump.

Den enkleste veien til seier er trolig scenario 1, hvor de to største usikkerhetsmomentene er Nevada og Florida.

Florida = dødsviktig

Donald Trump selv var i Miami Florida i går, og siterte da fra en enkeltmåling som viste ham i ledelsen i solstaten. Samtidig advarte ham tilhengerne sine om at de ikke måtte slappe av, men heller «late som han lå litt bak».

- Alle meningsmålinger sier vi skal vinne Florida. Ikke tro på det! Gå ut og stem som om vi ligger litt bak, sa Trump fra scenen.

Torsdag hadde valgvindene snudd noe, og ifølge FiveThirtyEight er det nå 50,4 prosent sjanse at Clinton vinner Florida, hvilket langt på vei sikrer henne status som USAs første kvinnelige president.

Obama på banen

Også Barack Obama har meldt sin ankomst i Florida for å sikre at pendelen svinger Clintons vei.

- Donald Trump er mer ukvalifisert enn noen andre. Han har ikke temperamentet til å bli president, sa Obama til en forsamling på rundt 6000 mennesker torsdag.

Samtidig kalte han årets valgkamp for et realityshow.

- Vi er blitt immune mot Donald Trumps retorikk, og det er ikke normalt. Det er ikke akseptabelt, sier han.