Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kan USA angripe Syria uten å møte russernes rakettbatterier

Ekspertene ser alvorlig på konflikten mellom USA og Russland. Men hvem er best rustet: USA med sine moderne jagerfly, eller Russland med mobile rakettbatterier?

SUPERVÅPEN: Ett av USAs supervåpen er jagerflyet av typen F-35. Men det er usikkert om de klarer å stille opp mot Russlands luftvern. Foto: NTB Scanpix
SUPERVÅPEN: Ett av USAs supervåpen er jagerflyet av typen F-35. Men det er usikkert om de klarer å stille opp mot Russlands luftvern. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden forrige helg har det bygd seg opp en isfront mellom stormaktene Russland og USA. I stridens kjerne finner vi det antatte kjemisk angrepet i Syria.

For på den ene siden hevder USA og flere vestlige land at Assads styrker brukte giftgass i byen Douma i Øst-Ghouta. Angrepet skal ha tatt opp mot 100 liv.

På den andre siden benekter Syrias regjering anklagene. Det samme gjør også deres nærmeste allierte, Russland.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener at det nå er avgjørende at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) får full tilgang til å etterforske om det er blitt brukt kjemiske våpen, eller ikke.

I tillegg fordømmer hun de siste åtte åras overgrep mot den syriske befolkningen og enhver bruk av kjemiske våpen.

- Det er nok en gang sterke indikasjoner på at kjemiske våpen er brukt mot sivilbefolkningen. Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt og må fordømmes tydelig, uttaler hun til Dagbladet og konstaterer:

- De som står bak bruk av slike våpen må holdes ansvarlige.

FORDØMMER: - De som står bak bruk av slike våpen (kjemiske) må holdes ansvarlige, sier Ine Eriksen Søreide. .Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FORDØMMER: - De som står bak bruk av slike våpen (kjemiske) må holdes ansvarlige, sier Ine Eriksen Søreide. .Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Gjør dere klare

Konflikten var onsdag så spent at USAs president Donald Trump gikk ut på Twitter og hevdet at forholdet til Russland er verre enn noensinne, «og det inkluderer Den kalde krigen».

- Russland lover å skyte ned alle missiler som skytes mot Syria. Gjør dere klare Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», skrev han.

Amerikanske våpen

De moderne våpnene Trump sikter til er ifølge orlogskaptein og leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe, Thomas Slensvik, jagerfly av typene F-22, F-35 og B-2.

I tillegg kommer AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) - en moderne versjon av de tradisjonelle Tomahawk-missilene med lavsignatur. Det vil si at de har muligheten til å gå forbi luftvern, opplyser han.

- F-22 er i utgangspunktet et jagerfly designet for luftkamp, men det kan også brukes til å angripe mål på bakken, forteller Slensvik til Dagbladet.

På flyets bomber er det montert et systemet som kalles JDAM. Det gir dem muligheten til å slippe bombene fra en avstand på opptil 30-40 kilometer, og likevel treffe målet ganske nøyaktig. Men for å bruke disse våpnene må man inn i Syria, noe Slensvik tror at USA helst vil unngå.

- De ønsker i minst mulig grad å utsette pilotene sine for fare. Og da vil disse moderne versjonene av Tomahawk-missilet være å foretrekke, forteller han.

JAGERFLY: F-22.
JAGERFLY: F-35.
KRIGSSKIP: Navy destroyers.
JAGERFLYENE: USA kan komme til å ta i bruk sine moderne jagerfly. Klikk deg gjennom bildeserien for å se dem. Alle foto: NTB Scanpix

Russisk luftvern

På motsatt side har Russland rustet opp med de mobile rakettbatteriene S-300 og S-400. Justin Bronk, luftkampekspert i RUSI, antydet overfor Business Insider at det kan være problematisk at sistnevnte er nærmest uprøvd i strid.

- De ansees for å være gode systemer, og selv om de ikke er brukt i strid, har russiske militærstyrker likevel øvd mye med dem, forsikrer Slensvik.

- I tillegg har Syria ganske mye luftvern, forteller han og utdyper:

- Mye av det er mellomdistansevåpen, med rekkevidde på 20 til 40 kilometer. Det er både eldre våpen, og noe som er oppdatert. Men man får aldri gamle våpen til å bli helt moderne.

Thomas Slensvik: Orlogskaptein og leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe.
Thomas Slensvik: Orlogskaptein og leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe. Vis mer

Tar trusselen alvorlig

Slensvik er klar på at det er all grunn til å ta onsdagens Trump-trussel alvorlig. Han mener at presidenten har vært veldig tydelig, og at det derfor er en annen situasjon enn konflikten han hadde med Nord-Korea.

- Man begynner å nærme seg et punkt hvor det blir overraskende om man ikke angriper, sier han.

Akkurat hvilke mål som er mest aktuelle for USA å angripe, blir et kalkuleringsspørsmål. Slensvik forteller at det er opp til den angripende part å velge. Det vil mest sannsynlig utarte slik at det amerikanske forsvaret kommer med forslag, og Trump tar stilling til om han godkjenner eller ikke.

- Velger de et mål som er godt forsvart, må man veie opp med mange missiler fordi flere vil bli skutt ned, sier han.

Syria-analytiker ved Washington-baserte Study of War Institute, er derimot mer spesifikk i hvor hun mener amerikanerne bør gå til angrep. I et intervju med nyhetsbyrået AFP forteller hun at Dumayr militærflyplass nordøst for Damaskus er et potensielt mål.

Rakettbatteriene: Disse mobile rakettbatteriene av typen S-400 har Russland plassert i nord-vestlige deler av Syria. Foto: NTB Scanpix
Rakettbatteriene: Disse mobile rakettbatteriene av typen S-400 har Russland plassert i nord-vestlige deler av Syria. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det store spørsmålet

Hva vil Russland foreta seg om USA skal finne på å sende de varslede missilene?

Slensvik mener det avhenger av to scenarioer:

- Om man unngår å treffe russiske soldater og russiske mål, kan det hende at det bare ender i en retorisk krigføring.

- Men treffer man russiske soldater, vil det bli en utfordring. For det er noe Putin er nødt til å svare på.

Å treffe russiske mål, eller ikke, mener også Carafella vil bli avgjørende for konflikten. Hun mener at USA må bestemme seg for hvor langt de ønsker å gå, og minner om en viktig ting:

- Presidenten har offentlig uttalt at han ikke bare vil holde Assad ansvarlig, men også alle som støtter han.

- Norge ikke involvert

Ine Eriksen Søreide sier at Norge for øyeblikket ikke har et militært engasjement i Syria. Hun sier også at vi ikke har blitt bedt om å bistå USA i en eventuell respons på det antatte kjemiske angrepet.

- Men vi har en stor humanitær innsats i landet i Syria og nabolandene for å lindre nød for sivilbefolkningen. Denne innsatsen fortsetter med uforminsket styrke, uttaler hun til Dagbladet.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket ska... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!