Slik kan USA følge folkeretten i Syria

USA kan begrunne at angrepene i Syria er i tråd med folkeretten. Men jussen er ikke klokkeklar, sier forsker Cecilie Hellestveit.

INSPISERER: Syriske barn undersøker restene av et hus i landsbyen Kfar Derian vest i Aleppo, angivelig truffet av det amerikansk-ledede luftangrepet natt til tirsdag 23. september. Foto: SAMI ALI / AFP PHOTO / NTB Scanpix
INSPISERER: Syriske barn undersøker restene av et hus i landsbyen Kfar Derian vest i Aleppo, angivelig truffet av det amerikansk-ledede luftangrepet natt til tirsdag 23. september. Foto: SAMI ALI / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA og dets arabiske allierte innledet tirsdag luftkrigen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS). Mål ble rammet i så vel Irak som i Syria.

- USA har ennå ikke avklart det rettslige grunnlaget for angrepene i Syria. Det er flere måter å gjøre dette på, men felles for dem er at de er omstridte. De åpner også for ulike tolkninger, sier seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til NTB.

Tydelig skille Norge har i likhet med en rekke andre land skilt klart mellom bidrag i kampen mot IS i Irak og i Syria.

- Jeg har gjort det klart at Norge forholder seg til Irak, hvor det er en forespørsel fra den irakiske regjeringen om hjelp til å bekjempe ISIL, sa utenriksminister Børge Brende (H) på tirsdag. ISIL er en annen betegnelse på IS.

Statsminister Erna Solberg (H) har til nå ikke kommet med en vurdering av om angrepene på mål i Syria er brudd på folkeretten eller ikke.

- Amerikanerne må redegjøre for sin del av engasjementet. Jeg mener vi nå skal høre hva de har å si før vi uttrykker kritikk eller annet, sa hun tirsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer