Coronaviruset:

Slik kan viruset smitte på fly

I løpet av årets ti første dager er det registrert smittede passasjerer på 106 innenriks- og utenriksflyginger i Norge. En ny studie avdekker hvordan smitten kan spre seg blant passasjerene. Ifølge FHI forekommer imidlertid dette sjelden.

MANGE SMITTEFLY: De første dagene i januar er det registrert smitte på flere fly i Norge. Det har vært påbudt med munnbind på norske flygninger siden mai i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB
MANGE SMITTEFLY: De første dagene i januar er det registrert smitte på flere fly i Norge. Det har vært påbudt med munnbind på norske flygninger siden mai i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 71 700 +729
mutantsmittet1 120
døde 623 +1
påvist smittet 114 000 000+306.3K
døde 2 540 000 +7.3K
Se mer

En studie nylig gjennomført av blant andre helsemyndighetene på New Zealand, har avdekket mulige mønstre for hvordan viruset kan spre seg blant passasjerer inne i flykabinen.

Siden 20. oktober i fjor er det 62 698 personer som har ankommet New Zealand med fly. Hos 215 av dem ble det avdekket smitte.

Forskerne bak studien har blant annet tatt for seg en flyging som gikk fra Dubai i De forente arabiske emirater og til New Zealand 29. september 2020.

Av de 86 personene om bord i flyet, som normalt har en kapasitet på rundt 400 passasjerer, var det sju av passasjerene som seinere fikk påvist coronaviruset. Ifølge rapporten kom disse sju passasjerene fra fem forskjellige land, og hadde alle hatt en overnatting i Dubai i påvente av neste flyging.

- Flere tilfeller

Fem av de sju passasjerene som seinere fikk påvist smitte, hadde testet negativt for coronaviruset før flyreisen.

For å analysere hvor passasjerene trolig har pådratt seg smitte, analyserte forskerne informasjon om reisen deres, sykdomsutvikling, og data fra virusets genom.

Genom er hele den arvemessige informasjonen til en organisme som er kodet inn i organismens DNA, eller hos noen virus, i deres RNA.

Ifølge studien viste analyser av alle de sju smittedes virus, at variantene var genetisk identiske - bort sett fra én mutasjon i en av prøvene.

- Til tross for tester før avreise, viser flere tilfeller at «in-flight» overføring av SARS-CoV-2 er sannsynlig, konkluderer forskerne.

Bildene fra New Zealand vekker oppsikt. Nærmere 47 000 personer fant veien til en landskamp i rugby. Vis mer

- Dårlig smittevern

Professor Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge er ekspert på mikrobiologi og smittevern. Han kjenner til den aktuelle studien.

- Dette tilfellet var i begynnelsen skremmende, men det ser ut at smitteverntiltak bare har blitt implementert dårlig, sier Klein til Dagbladet.

Ifølge forskerne bak studien satt alle de smittede passasjerene i seter langs midtgangen, og alle var plassert innen to rader fra pasienten som antas å være indeks-pasienten - altså personen som var smittet før reisen og førte til videre smitte.

STRENGT: New Zealand har hatt strenge innreiseregler siden pandemien startet i mars i fjor. Foto: Mark Baker / AP Photo / NTB
STRENGT: New Zealand har hatt strenge innreiseregler siden pandemien startet i mars i fjor. Foto: Mark Baker / AP Photo / NTB Vis mer

Av de sju personene som testet positivt for covid-19 i dagene etter flyreisen, hadde fem munnbind på. Ifølge studien ble også munnbindene tatt av under måltider og mens passasjerene sov. Det var heller ingen krav om munnbind på Emirates-flyet.

Han mener imidlertid at studien har avdekket nye faktorer som kunne ha fremmet infeksjon.

Viser viktigheten

Klein peker på at alle passasjerene som seinere testet positivt hadde lange flyreiser, fra blant annet Sveits og Sør-Afrika, før flyet tok av fra Dubai retning New Zealand. Det ble også foretatt en mellomlanding for påfyll av drivstoff i Malaysia, hvor passasjerene ikke forlot flyet.

- Strømforsyning sviktet eller ble slått av i en halv time. Ventilasjonen om bord fungerte derfor ikke i det hele tatt i rundt 30 minutter. Det er mulig at nettopp disse 30 minuttene uten filtrert luft favoriserte infeksjonene, sier Klein og fortsetter:

- Totalt varte reisen over 33 timer. Da de først kom inn i New Zealand, var den negative coronatesten nesten fem dager gammel. Undersøkelsen av de reisende viser at testene altså ble gjort for tidlig i dette tilfellet. Det kan ikke sies om en seinere test, for eksempel en hurtigtest rett før flyturen, ville ha indikert infeksjonen. Å teste flere dager før avreise ser imidlertid ikke ut til å være fornuftig, sier Klein.

FORKLARER: Lege Wasim Zahid er coronasmittet. Det avslører han selv i en video på YouTube. Video: YouTube Vis mer

Han mener studien understreker hvor viktig det er å ta en coronatest også når man har ankommet destinasjonen.

- Og selv om passasjerene kan vise negative PCR-tester, gjelder et munnbindkrav og fysisk avstand. Det er også fornuftig å betrakte alle som ankommer med fly som potensielt smittet, og at de unngår offentlig transport til karantenestedet.

I tillegg mener han tilfellene fra flyet til New Zealand viser viktigheten av god ventilasjon.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

0 til 2 prosent smittet

I Norge fører Folkehelseinstituttet (FHI) oversikt over alle fly hvor det blir registret smittede og gjennomfører smittesporing.

- Dette gjelder alle fly der passasjerer har blitt diagnostisert med covid-19, hadde symptomer under reisen eller fikk symptomer innen to døgn etter reisen, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Ved oppfølging av alle som har sittet en til to seter fra passasjer med smitte, har 4 prosent blitt meldt smittet med covid-19 etter reisen, forteller hun.

To prosent av disse var i samme reisefølge/husstand som den som var smitteførende på reisen. Blant de to prosent som ikke var i samme reisefølge, kan flere ha blitt smittet i landet de kom fra (kort tid før reisen) og ikke nødvendigvis på flyet.

- Foreløpige resultater tilsier derfor at rundt 2 eller mindre av 100 nærkontakter på fly (0-2%) kan ha blitt smittet under flyreisen, sier Vold.

FHI planlegger en grundigere studie på materialet fra smittede på fly i nærmeste framtid, ifølge Vold.

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer