Coronaviruset:

Slik kan viruset smitte på fly

I løpet av årets ti første dager er det registrert smittede passasjerer på 106 innenriks- og utenriksflyginger i Norge. En ny studie avdekker hvordan smitten kan spre seg blant passasjerene. Ifølge FHI forekommer imidlertid dette sjelden.

MANGE SMITTEFLY: De første dagene i januar er det registrert smitte på flere fly i Norge. Det har vært påbudt med munnbind på norske flygninger siden mai i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB
MANGE SMITTEFLY: De første dagene i januar er det registrert smitte på flere fly i Norge. Det har vært påbudt med munnbind på norske flygninger siden mai i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En studie nylig gjennomført av blant andre helsemyndighetene på New Zealand, har avdekket mulige mønstre for hvordan viruset kan spre seg blant passasjerer inne i flykabinen.

Siden 20. oktober i fjor er det 62 698 personer som har ankommet New Zealand med fly. Hos 215 av dem ble det avdekket smitte.

Forskerne bak studien har blant annet tatt for seg en flyging som gikk fra Dubai i De forente arabiske emirater og til New Zealand 29. september 2020.

Av de 86 personene om bord i flyet, som normalt har en kapasitet på rundt 400 passasjerer, var det sju av passasjerene som seinere fikk påvist coronaviruset. Ifølge rapporten kom disse sju passasjerene fra fem forskjellige land, og hadde alle hatt en overnatting i Dubai i påvente av neste flyging.

- Flere tilfeller

Fem av de sju passasjerene som seinere fikk påvist smitte, hadde testet negativt for coronaviruset før flyreisen.

For å analysere hvor passasjerene trolig har pådratt seg smitte, analyserte forskerne informasjon om reisen deres, sykdomsutvikling, og data fra virusets genom.

Genom er hele den arvemessige informasjonen til en organisme som er kodet inn i organismens DNA, eller hos noen virus, i deres RNA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer