En studie nylig gjennomført av blant andre helsemyndighetene på New Zealand, har avdekket mulige mønstre for hvordan viruset kan spre seg blant passasjerer inne i flykabinen.
Siden 20. oktober i fjor er det 62 698 personer som har ankommet New Zealand med fly. Hos 215 av dem ble det avdekket smitte.
Forskerne bak studien har blant annet tatt for seg en flyging som gikk fra Dubai i De forente arabiske emirater og til New Zealand 29. september 2020.
Av de 86 personene om bord i flyet, som normalt har en kapasitet på rundt 400 passasjerer, var det sju av passasjerene som seinere fikk påvist coronaviruset. Ifølge rapporten kom disse sju passasjerene fra fem forskjellige land, og hadde alle hatt en overnatting i Dubai i påvente av neste flyging.

Nye grensetall: - Skandale
- Flere tilfeller
Fem av de sju passasjerene som seinere fikk påvist smitte, hadde testet negativt for coronaviruset før flyreisen.
For å analysere hvor passasjerene trolig har pådratt seg smitte, analyserte forskerne informasjon om reisen deres, sykdomsutvikling, og data fra virusets genom.
Genom er hele den arvemessige informasjonen til en organisme som er kodet inn i organismens DNA, eller hos noen virus, i deres RNA.
Ifølge studien viste analyser av alle de sju smittedes virus, at variantene var genetisk identiske - bort sett fra én mutasjon i en av prøvene.
- Til tross for tester før avreise, viser flere tilfeller at «in-flight» overføring av SARS-CoV-2 er sannsynlig, konkluderer forskerne.
- Dårlig smittevern
Professor Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge er ekspert på mikrobiologi og smittevern. Han kjenner til den aktuelle studien.
- Dette tilfellet var i begynnelsen skremmende, men det ser ut at smitteverntiltak bare har blitt implementert dårlig, sier Klein til Dagbladet.
Ifølge forskerne bak studien satt alle de smittede passasjerene i seter langs midtgangen, og alle var plassert innen to rader fra pasienten som antas å være indeks-pasienten - altså personen som var smittet før reisen og førte til videre smitte.

Av de sju personene som testet positivt for covid-19 i dagene etter flyreisen, hadde fem munnbind på. Ifølge studien ble også munnbindene tatt av under måltider og mens passasjerene sov. Det var heller ingen krav om munnbind på Emirates-flyet.
Han mener imidlertid at studien har avdekket nye faktorer som kunne ha fremmet infeksjon.

Slik skal de løse corona-gåten
Viser viktigheten
Klein peker på at alle passasjerene som seinere testet positivt hadde lange flyreiser, fra blant annet Sveits og Sør-Afrika, før flyet tok av fra Dubai retning New Zealand. Det ble også foretatt en mellomlanding for påfyll av drivstoff i Malaysia, hvor passasjerene ikke forlot flyet.
- Strømforsyning sviktet eller ble slått av i en halv time. Ventilasjonen om bord fungerte derfor ikke i det hele tatt i rundt 30 minutter. Det er mulig at nettopp disse 30 minuttene uten filtrert luft favoriserte infeksjonene, sier Klein og fortsetter:
- Totalt varte reisen over 33 timer. Da de først kom inn i New Zealand, var den negative coronatesten nesten fem dager gammel. Undersøkelsen av de reisende viser at testene altså ble gjort for tidlig i dette tilfellet. Det kan ikke sies om en seinere test, for eksempel en hurtigtest rett før flyturen, ville ha indikert infeksjonen. Å teste flere dager før avreise ser imidlertid ikke ut til å være fornuftig, sier Klein.
Han mener studien understreker hvor viktig det er å ta en coronatest også når man har ankommet destinasjonen.
- Og selv om passasjerene kan vise negative PCR-tester, gjelder et munnbindkrav og fysisk avstand. Det er også fornuftig å betrakte alle som ankommer med fly som potensielt smittet, og at de unngår offentlig transport til karantenestedet.
I tillegg mener han tilfellene fra flyet til New Zealand viser viktigheten av god ventilasjon.
0 til 2 prosent smittet
I Norge fører Folkehelseinstituttet (FHI) oversikt over alle fly hvor det blir registret smittede og gjennomfører smittesporing.
- Dette gjelder alle fly der passasjerer har blitt diagnostisert med covid-19, hadde symptomer under reisen eller fikk symptomer innen to døgn etter reisen, sier avdelingsdirektør Line Vold.

97 fly med smitte i Norge
Ved oppfølging av alle som har sittet en til to seter fra passasjer med smitte, har 4 prosent blitt meldt smittet med covid-19 etter reisen, forteller hun.
To prosent av disse var i samme reisefølge/husstand som den som var smitteførende på reisen. Blant de to prosent som ikke var i samme reisefølge, kan flere ha blitt smittet i landet de kom fra (kort tid før reisen) og ikke nødvendigvis på flyet.
- Foreløpige resultater tilsier derfor at rundt 2 eller mindre av 100 nærkontakter på fly (0-2%) kan ha blitt smittet under flyreisen, sier Vold.
FHI planlegger en grundigere studie på materialet fra smittede på fly i nærmeste framtid, ifølge Vold.