ARSENAL: Fem anholdte kartellmedlemmer poserer med et lite utvalg av våpenarsenalet de hadde tilgang til før politiet slo til i februar. Foto: Eduardo Verdugo/AP/Scanpix
ARSENAL: Fem anholdte kartellmedlemmer poserer med et lite utvalg av våpenarsenalet de hadde tilgang til før politiet slo til i februar. Foto: Eduardo Verdugo/AP/ScanpixVis mer

Slik kjemper de kampen for narkotika

Våpenkappløp mellom de meksikanske narkokartellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) «Krigen» eller «kampen» mot narkotika er en av de mer forslitte klisjeene innen politisk retorikk de siste tre tiår, både her i landet og ellers i verden.

Narkokartellene i Mexico mobiliserer derimot på en måte som gjør krigsretorikken fullstendig på sin plass.

Granatkastere og anti-tank-våpen
Narkobaronene besitter voldsomme finanser, eksempelvis har Joaquin «Shorty» Guzman Loera blitt innlemmet på Forbes' liste over verdens rikeste, med over en milliard dollar i formue.

Deler av de formuene settes nå inn i våpenopprusting. Kartellene besitter ifølge LA Times nå både granatkastere, anti-tank-raketter, forsterket ammunisjon til håndvåpen og håndgranater.

- Vi er vitne til et våpenkappløp mellom kartellene. Hvis en gruppering skaffer seg en type granater, for eksempel, må også de andre grupperingene ha det samme, konstaterer sikkerhetsrådgiveren Alberto Islas.

Islas arbeider for den meksikanske regjeringen.

Kommer sjøveien
Våpnene får kartellene smuglet inn sjøveien, for det meste fra land i Sør-Amerika.

Slik sniker de seg rundt overvåkningsapparatet til amerikanske og meksikanske myndigheter.

Myndighetene tvinges til å sette fokus nærmere den amerikanske grensen og stater som Texas, New Mexico, Arizona og California, på grunn av den utstrakte dopsmuglingen over grensen til USA.

MOBILISERER: Meksikanske soldater ankom Ciudad Juares på fredag, for å delta i kampen mot narkokartellene. Foto: Alejandro Bringas/REUTERS/Scanpix
MOBILISERER: Meksikanske soldater ankom Ciudad Juares på fredag, for å delta i kampen mot narkokartellene. Foto: Alejandro Bringas/REUTERS/Scanpix Vis mer

Industri- sprengstoff
Et tresifret antall kilo industrisprengstoff ble stjålet fra et fabrikkområde i Durango i februar.

Myndighetene har ifølge LA Times grunn til å anta at sprengstoffet skal brukes i bilbomber.

Slike bomber har tatt over 1800 amerikanske liv i Irak.

Flere drept enn i Irak
President Felipe Calderón har satt hardt mot hardt. 45 000 soldater er satt inn i narkokrigen.

I flere byer er det nå hæren, og ikke politiet, som kjemper den største kampen mot kartellene. I Tijuana har sogar hæren fratatt politiet våpnene, på grunn av utbredt korrupsjon i politiet.

Imens nyter kartellene godt av et sterkt, svart våpenmarked, og store mengder etterlatte, amerikanske våpen lett tilgjengelig i Sør-Amerika.

NARKOBARON: Joaquin Guzman Loera har over en milliard dollar i formue. Foto: REUTERS/Scanpix
NARKOBARON: Joaquin Guzman Loera har over en milliard dollar i formue. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer

Spesialt skal Guatemala være et yndet sted for våpenfangst, ifølge LA Times.

Foreign Policy skriver at kampen mot narkokartellene krevd flere liv enn det døde amerikanske soldater i Irak i 2008.

- En umulig kamp
Kartellene har angrepet både politistasjoner, administrative sentra, et amerikansk konsulat, TV-stasjoner og enkeltpersoner.

Dagbladet.no har tidligere snakket med forsker Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø ved UiO. Hun tror volden kommer til å fortsette, og ser ikke hvordan myndighetene kan få kontroll.

- Når kartellmedlemmene beskriver hvor mange de har drept og hvor mange kropper de har løst opp i syre, rører de ikke en muskel, illustrerer Bull.


BLODIG HANDELSVARE: Et marijuana- og kokainbeslag, beslaglagt i Ciudad Juarez tidligere denne måneden. Foto: Miguel Tovar/AP/Scanpix
BLODIG HANDELSVARE: Et marijuana- og kokainbeslag, beslaglagt i Ciudad Juarez tidligere denne måneden. Foto: Miguel Tovar/AP/Scanpix Vis mer