Slik kjemper opprørerne mot Assads sterke hær

Har den siste tiden hatt stor framgang etter hemmelig våpen-støtte. I dag tok opprørerne over flybase ved Homs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syias opprørere har den siste tiden økt motstanden mot Syrias hær etter at Assad startet den største offensiven mot opposisjonssterke områder i landet siden opprøret startet for 15 måneder siden.

Samtidig øker opposisjonens militære styrke kraftig, melder Al Jazeera.

Tok kontroll over flybase Det har siden revolusjonen startet vært en jevn strøm av syriske soldater som har byttet side, i tillegg viser vestlige etterretningsrapporter at så mange som halvparten av av de vernepliktige ikke meldte seg i de siste tre inkallingene, og at spesielt offiserer av lavere rang har gått over til opprørerne.

I dag tok syriske opprørere kontroll over en syrisk flybase i nærheten av Homs, ifølge Al Arabiya. Den ledende offiseren skal ha gitt soldatene valget mellom å dra hjem eller kjempe sammen med opprørerne.

Dette grepet gjør at opprørerne styrker posisjonen sin i Homs ytterliegere. Byen har vært utsatt for en rekke kraftige bombeangrep den siste tiden, og ifølge Al Arabiya skal rundt 38 personer ha blitt drept i kampene.

Får trening Mange opprørere har fått trening i midlertidige militærleirer i Idlib-provinsen nord i landet, der opprørerne også har et visst fotfeste.

BLIR STERKERE: Med trening og våpenstøtte har opprørerne i Syria blitt stadig sterkere. Foto: AFP/Scanpix
BLIR STERKERE: Med trening og våpenstøtte har opprørerne i Syria blitt stadig sterkere. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Til og med i Syrias hovedstad Damaskus har det de siste dagene vært kraftige kamper mellom regime lojale soldater og opprørere. Hovedstaden har stort sett vært under regimets harde kontroll. Kampene i hovedstaden viser at opprørerne nekter å gi seg, og ifølge FN-observatører skal opprørerne ha angrepet det lokale kraftverket med tunge våpen.

Opprørerne, som er åpen om at de ikke lenger følger Kofi Annans fredsplan, skal ha drept minst 80 soldater denne helga.

ØDELEGGER STRIDSVOGNER: Her ligger en ødelagt stridsvogn som ble utsatt for et angrep i Ariha i Idlib-provinsen. Foto: AP/Scanpix
ØDELEGGER STRIDSVOGNER: Her ligger en ødelagt stridsvogn som ble utsatt for et angrep i Ariha i Idlib-provinsen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Opposisjonen sier nå at de trenger tilgang til mer ammunisjon og finansiell støtte, samtidig som at de har innrømmet at de får hjelp fra opposisjonsfigurer og organisasjoner i utlandet for å kjøpe våpen og lignende på svartemarkedet i Syria.

Hemmelig støtte Dessuten har flere arabiske land gått i gang med en hemmelig innsats i å støtte opprørerne med både våpen og finansiell støtte, skriver Washington Post. Opprørernes framgang den siste tiden sees i direkte sammenheng med denne støtten.

Eksilgruppa Syrian Observatory of Human Rights (SOHR) anslo i dag at minst 14 115 personer har mistet livet i det 15 måneder lange blodbadet i Syria. Langt de fleste, 9862 er sivile. I tillegg er 3470 soldater og nærmere 800 desertører drept, melder gruppa, som har sin base i London.

BOMBER OPPRØRERNE: Dette bildet skal vise regimets bombeangrep på byen Rastan i Homs-provinsen. Foto: AP/Scanpix
BOMBER OPPRØRERNE: Dette bildet skal vise regimets bombeangrep på byen Rastan i Homs-provinsen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Den britiske utenriksministeren William Hague vil ikke utelukke muligheten for en militær inngripen fra verdenssamfunnet, og sier i intervju med Sky News i dag at konflikten i Syria minner mer og mer om borgerkrigen i Bosnia på 1990-tallet.

- Vi vet ikke hvordan ting vil utvikle seg. Syria er på randen av sammenbrudd eller en sekterisk borgerkrig, og jeg synes ikke vi kan utelukke noe som helst. Dette ser mer og mer ut som Bosnia på 1990-tallet, der nabolandsbyer angrep og drepte hverandre, sier Hague.

UTELUKKER IKKE INTERVENSJON: Den britiske utenriksministeren William Hague utelukker ikke militær intervensjon som en løsning på den fastlåste konflikten i Syria. Foto: Reuters/Denis Sinyakov/Scanpix
UTELUKKER IKKE INTERVENSJON: Den britiske utenriksministeren William Hague utelukker ikke militær intervensjon som en løsning på den fastlåste konflikten i Syria. Foto: Reuters/Denis Sinyakov/Scanpix Vis mer