Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kjempet Mugabe for kjærligheten

Se brevene han skrev fra fengselet mens kona var i eksil og sørget over tapet av deres sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Kjærligheten som gjorde Robert Mugabe til et monster», skriver britiske The Independent.

Avisa har fått tilgang på brevene den den gang unge frihetskjemperen Robert Mugabe skrev til den britiske regjeringen med innstendig bønn om å gi hans kone Sally oppholdstillatelse, mens han selv satt i fengsel.

De følelsesladde, håndskrevne brevene viser en annen Robert Mugabe (84) enn den nådesløse tyrannen vi kjenner i dag.

«Min kone, hvis helse ikke har vært tilfredsstillende siden vår sønn døde i 1966, er nå svært emosjonelt opprørt avgjørelsen britiske myndigheter har fattet», skriver Mugabe i et brev til den britiske statsministeren Harold Wilson.

• Se brevene her.

Korrespondansen viser også at den britiske regjeringen feilbedømte den unge dissidenten.

Sønnen døde

I 1960-årene var Mugabe en av frontfigurene i Zimbabwes nasjonalistbevegelse. Noen år tidligere, i 1958, hadde han funnet kjærligheten i den sju år yngre Sally Hayfron.

Mens Robert Mugabe ble beskrevet som noe av en bokorm og enstøing, avholdsmann og katolikk, ble Sally beskrevet av venner som sprudlende og vakker. Hun kom fra en familie med sterke politiske forbindelser. Mugabes far var en snekker som forlot familien i søken etter arbeid.

MOR ZIMBABWE: Dette bildet fra 1980 viser en nybakt statsminister Robert Mugabe og Zimbabwes nye førstedame Sally. Hun gikk under kallenavnet «amai», som betyr mor. Foto: CAMERA PRESS DIGITAL/GEOFF DAGLISH/SCANPIX
MOR ZIMBABWE: Dette bildet fra 1980 viser en nybakt statsminister Robert Mugabe og Zimbabwes nye førstedame Sally. Hun gikk under kallenavnet «amai», som betyr mor. Foto: CAMERA PRESS DIGITAL/GEOFF DAGLISH/SCANPIX Vis mer

- Han var veldig varm og øm hjemme. Han har en veldig sterk rettferdighetssans. Han vil strekke seg langt for at rettferdigheten skal skje fylles. Han har aldri vært voldelig bare for å være voldelig, selv om vi begge har kjempet for vår frihet, sa Sally om sin mann mange år senere, ifølge CNN

I 1963 startet Mugabe sin egen frigjøringsbevegelse Zanu. Året etter ble han arrestert og dømt til å sone ti års fengsel i det beryktede Salisbury-fengselet.

Da var deres sønn Nhamodzenyik, som betyr «vårt land har problemer», ikke engang fylt ett år.

Sally fortsatte med sitt politiske engasjement, og hun tilbrakte selv seks uker i et av Salisburys fengsler for å ha demonstrert mot Ian Smiths hvite mindretallsstyre i det som den gang het Rhodesia.

Etter hvert ble det politiske klimaet for farlig, og Sally flyktet til Ghana sammen med sønnen. Tre år senere døde sønnen av malaria, og Sally flyktet videre til London.

Derfra fortsatte hun å iherdig jobbe for løslatelsen av hennes mann og andre dissidenter.

Men da det ble klart at Sally Mugabes visum hadde gått ut og britiske myndigheter ville returnere henne til Ghana, ble Mugabes engasjement nok en gang vekket til live.

- Virkelig urettferdig

Først skrev han et brev til den britiske innenriksministeren. Det ble aldri besvart. Deretter sendte Mugabe en skriftlig henvendelse direkte til statsminister Harold Wilson, der han ba om at kona måtte få bli. Heller ikke denne gangen fikk Mugabe svar.

image: Slik kjempet Mugabe for kjærligheten

Ti dager senere skrev Mugabe tre håndskrevne sider til statsminister Wilson. Der stod det blant annet:

«Det er virkelig urettferdig av den britiske regjeringen å legge enda større byrder på min kones allerede ødelagte liv», skriver Mugabe.

Mye tyder på at den britiske Labour-regjeringen var splittet i spørsmålet om hvorvidt Sally Mugabe skulle få bli.

Maurice Foley i utenriksdepartementet tok opp saken med innenriksminister Merlyn Rees. Men Rees var urokkelig i sin tolkning av regelverket, og skrev tilbake at selv om han hadde sympati med fru Mugabes personlige problemer, var han ikke innstilt på å gjøre noe unntak.

Robert Mugabe selv hadde nok håpet at statsminister Harold Wilson skulle komme han til unnsetning. Det Mugabe imidlertid ikke visste var at brevet hans ikke ble behandlet i Downing Street før en måned senere, det vil si etter at Wilson hadde tapt for de konservative.

En diplomat i utenriksdepartementet skrev da dette i et internt notat:

«Vi vet veldig lite om Mugabe bortsett fra at han sitter i fengsel og er den tidligere grunnleggeren og generalsekretæren i Zanu. (...) Dersom fru Mugabe må forlate Storbritannia vil dette ha en uheldig effekt på hennes mann og kan bli pinlig politisk affære».
 

Da avisa The Observer kunne avsløre at myndighetene hadde gitt Ian Smiths stesønn arbeidstillatelse i Storbritannia, begynte den britiske regjeringen for alvor å se hvor betent Mugabe-saken kunne bli.

På tross av det økende presset, måtte det en underskriftskampanje fra 400 parlamentarikere til, før innenriksminister Reginald Maudling bøyde av og lot Sally Mugabe bli.

Mugabe vil aldri glemme

«Men Robert Mugabe vil aldri glemme britenes forsøk på å deportere hans kone på et tidspunkt da hun var på sitt mest sårbare», skriver avisa The Independent.

I 1975 ble Robert og Sally gjenforent i Mosambik. Derfra startet Mugabe frigjøringskampen som fem år senere gjorde ham til Zimbabwes første svarte statsminister og Sally til førstedame.

Sallys sviktende helse og det faktum at de ikke kunne få flere barn gjorde at Robert Mugabe begynte å ha sidesprang.

Mange hevder at det var Sally Mugabe hindret sin mann fra å føre en for ekstrem politikk. Samtidig stod hun ved hans side, da Mugabe sendte sine styrker, trent i Nord-Korea, inn i Matabeleland og drepte tusenvis av opposisjonelle på 80-tallet. 

Sally Mugabe døde av nyresvikt i 1992. Robert Mugabe giftet seg fire år senere med den 40 år yngre sekretæren sin. De har fått tre barn sammen, det siste da Mugabe var 74.

SKREV TIL STATSMINISTEREN: Fra fengselet skrev en indignert Robert Mugabe brev til den britiske statsministeren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media