Slik «kjøper» de seg velgere

Arbeiderpartiet gir bort kebab, Frp fergebilletter og bensin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeiderpartiet har i årevis gått fra dør til dør med røde roser i valgkampen. I år var rosebudsjettet bare i Oslo på 300 000 kroner.

Men det viser seg at det langt fra er det eneste de ulike partiene rundt om i Norge gir velgerne i håp om å få tilbakebetalt med stemmer.

I Tønsberg beskyldes Frps bystyrerepresentant Einar Merkesvik for å ha delt ut gratisbilletter til Color Lines ferger mellom Norge og utlandet. Sammen med gratisbillettene la han ved en valgliste der han hadde forhåndskumulert seg selv, melder Tønsbergs Blad.

Merkesvik ble i årets valg skjøvet opp fra 35. plass, en såkalt æresplass, til 8. plass, og fikk dermed plass i bystyret. Han fikk 53 personlige stemmer og to slengere fra andre partier.

Ifølge Tønsbergs Blad måtte han vises bort av sine egne partifeller fra valgkampstand i Vestfold-byen.

Merkesvik mener han ikke har gjort noe galt.

– Jeg trekker meg ikke. Jeg kan ikke skjønne at jeg har gjort noe galt. Men har jeg gjort noe galt, ber jeg om unnskyldning for det, sier bystyrerepresentant Einar Merkesvik (Frp) til avisa.

Kebab i Drammen

Slik «kjøper» de seg velgere

Det har hittil stormet mer rundt Arbeiderpartiets Yousuf Gilani i Drammen enn Merkesvik i Tønsberg.

Politiet i Drammen bekrefter at de har avdekket valgfusk i forbindelse med kommunevalget.

– Vitneavhør bekrefter at det har vært folk ute og betalt for stemmer, sier Jan Erik Strøm, politistasjonssjef ved Drammen politistasjon, til Dagbladet.no.

Onsdag i forrige uke sprakk nyheten om at personer i rusmiljøet i Drammen fikk tilbud om en femtilapp og en kebab for å stemme Arbeiderpartiet og krysse av for Gilani.

Vitner har sagt til politiet at de har sett slektninger av Gilani dele ut penger.

Politiet etterforsker saken, og Gilani har sagt han ikke ønsker å møte på det første bystyremøte i Drammen.

– Jeg håper det nå blir klart hvem det er som står bak denne konspirasjonen, sier Gilani.

Han er klar på at han er helt uskyldig i saken. Han har tidligere sagt at fiender av ham har ført en svertekampanje mot ham under valgkampen, og han mener noen må ha plantet denne historien for å skade ham.

Gilani har stilt opp i nettmøte på Dagbladet.no

Kebab i Askim

Men det var ikke bare i Drammen det ble lokket med kebab i årets valgkamp. Også i Askim anklager Fremskrittspartiets ungdom (FpU) Ap for å ha kjøpt stemmer med kebab.

– Dette er en hån mot velgerne og demokratiet. Arbeiderpartiet har kjøpt seg stemmer med gratis mat, sier Michael Torp, formann i FpU Østfold, til Dagbladet i dag.

Frps generalsekretær Geir Mo støtte kravet. FpU i Østfold vurderer nå å anmelde Arbeiderpartiet i Askim.

I forkant av skolevalget i Askim delte det lokale Arbeiderpartiet ut løpesedler med oppfordringer om å stemme på partiet i kommunevalget. På baksida sto det at seddelen kunne byttes inn mot en gratis kebab i den lokale sjappa.

– At Frp reagerer tar jeg med et smil, sier lederen i Askim AP, Ulf B. Karlsen, til Dagbladet.

Ap i Askim måtte til sammen ut med 4000 kroner til kebabsjappa, noe som tilsvarer omtrent 70 kebaber.

– Denne saken er skremmende lik den i Drammen. Ap har tatt for seg ungdom, som kan være en lett påvirkelig gruppe. Tredjeklasse på videregående har stemmerett, og dermed har Ap forsøkt å manipulere velgerne, sier FpUs Torp til lokalavisa Smaalene.

Ap sentralt er noe mindre entusiastiske til tiltaket, skriver Dagbladet i dag.

Frp med gratis bensin

Mens Ap tydeligvis mener det er roser og kebab som trekker velgere, har Frp i flere år satset på bensin som velgersmøring.

I år delte Frps Lavrans Kierulf sammen med flere andre Frp-ere ut bensin til åtte kroner literen i ettermiddagstimene torsdag 6. september, ifølge Drammens Tidende.

De ga bilistene bensin til åtte kroner literen inntil 8000 kroner var brukt opp. Frp spanderte ca. fire kroner literen for bilistene som benyttet seg av tilbudet.

– Arbeiderpartiet går rundt på dørene til folk og deler ut roser, mens vi deler ut billig bensin. Det tror jeg er noe de aller fleste setter pris på, sa Kierulf til avisa.

Lavrans Kierulf mener det er stor forskjell på deres bensinstunt og de andre eksemplene.

– Poenget med vår bensinaksjon var å gi velgerne muligheten til å se Frps politikk i praksis. De fikk bensin til Frp-pris. Vi forlangte heller ikke noen stemmer tilbake og var helt åpne om det vi gjorde. Vi delte ut til Sv-velgere og Ap-velgere også, sier Kierulf til Dagbladet.no.

Han sitter i bystyret i Drammen sammen med Gilani. Han gir nå en liten støtte til Ap-politikeren.

– Gilani er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Jeg synes hele denne saken begynner å likne en hekseprosess.

GA BORT FERGEBILLETTER: Einar Merkesvik (Frp) i Tønsberg ga bort fergebilletter og valglister med seg selv forhåndskumulert. Han mener han ikke har gjort noe galt.
ANKLAGET: Yousuf Gilani beskyldes for å ha kjøpt stemmer. Han nekter all skyld. Nå forsvares han av en lokal Frp-politiker, som på sin side ga bort bensin i valgkampen.