Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kjøper politikerne seg ut av helsekøene

Fikser neseblod og blodtrykk på private klinikker for å slippe køen folk flest står i.

HOPPET OVER KØEN: Partileder og statsråd Liv Signe Navarsete (Sp).
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
HOPPET OVER KØEN: Partileder og statsråd Liv Signe Navarsete (Sp). Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politikere kjøper seg private løsninger for å unngå å vente i køene de selv er ansvarlig for, det viser en ringerunde Dagbladet gjorde til partilederne i går.

— Folk vil ikke vente i de offentlige køene, sier Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete (Sp).

Siden 2003 er antallet private helseforsikringer seksdoblet, til 178.773 per 1. juli. Under de rødgrønne har også helsekøene økt. Minst én rødgrønn statsråd og partileder har selv brukt private helsetilbud og mener folk flest kjøper forsikring for å unngå å vente på behandling.

— Sjekket blodtrykket
— Det handler selvfølgelig at folk ikke vil stå i kø, men også at det er en aggressiv markedsføring fra forsikringsbransjen, sier Sp-leder og samferdselsstatsråd Liv Signe Navarsete til Dagbladet.

Partilederen har ikke privat helseforsikring, men har flere ganger benyttet seg av private løsninger.

— Jeg har sjekket blodtrykket og fått vaksiner ved Oslo akutten. Et lengre opphold hadde jeg på Haukeland i Bergen, der jeg må få understreke at tilbudet var utmerket, sier Navarsete.

Hun mener folk som forsikrer barna sine for rask behandling, gjør det fordi de ikke kjenner lovverket godt nok. Dette er nemlig garantert for i loven.

REISER HIT: Volvat Medisinske Senter i Oslo tilbyr operasjoner raskt. NTB-foto: Morten Holm
REISER HIT: Volvat Medisinske Senter i Oslo tilbyr operasjoner raskt. NTB-foto: Morten Holm Vis mer

— Vi ønsker at tilbudet skal være så godt at ingen trenger å bruke private løsninger, men vil ikke forby det, sier Navarsete til Dagbladet.

Frykter klasseskille
Siv Jensen er en annen partileder som har brukt private løsninger for å slippe forbi køen og mener folk forsikrer seg fordi helsekøene stiger under de rødgrønne.

— Jeg har reist til Volvat i Oslo når jeg ikke har villet vente. Det har jeg råd til, men langt fra alle kan betale de utgiftene.

Hun frykter det økende tallet på antall forsikringer vil føre til et klasseskille i Helse-Norge. Selv er Jensen er også helseforsikret gjennom Frp.

— Blir det nødvendig for deg å være forsikret slik, dersom Frp får gjennomført sin helsepolitikk?

HAR PRIVAT FORSIKRING: Frp-leder Siv Jensen unngår alle offentlige helsekøer med  privat forsikring kjøpt av  partiet. Foto: Tore Meek / Scanpix
HAR PRIVAT FORSIKRING: Frp-leder Siv Jensen unngår alle offentlige helsekøer med privat forsikring kjøpt av partiet. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

— Det er ikke noe mål å være forsikret slik, i alle fall, sier Jensen, som ikke vil svare ja eller nei.

Neseblod
I Høyre-leiren har Erna Solberg ikke brukt private helsetilbud, utenom sin gamle lege som ikke gikk over til fastlegeordningen.

— Vi ønsker at alle skal kunne velge et privat alternativ på lik linje med det offentlige, dersom det er kø, sier Solberg.

Lars Sponheim forteller at han som statsråd i Bondevik I-regjeringen gikk til Volvat for å stoppe et tilfelle av neseblod.

— Det rant flere ganger om dagen og særlig under tv-debatter var det ikke noe særlig, verken for meg eller seerne.

Løsningen var et enkelt inngrep som han ellers ville måttet vente ei uke på i det offentlige systemet.

UPROBLEMATISK: Venstreleder Lars Sponheim synes ikke det er problematisk at det finnes privat helsetilbud som kan brukes i tillegg til det offentlig. Foto: Alf Ove Hansen /SCANPIX
UPROBLEMATISK: Venstreleder Lars Sponheim synes ikke det er problematisk at det finnes privat helsetilbud som kan brukes i tillegg til det offentlig. Foto: Alf Ove Hansen /SCANPIX Vis mer

— Ikke noe problem
— Det er jo ikke noe problem normalt, men da trengte jeg dette. Ellers synes jeg det er uproblematisk at det finnes et privat tilbud ved siden av for slike inngrep, sier Sponheim til Dagbladet.

Verken Sponheim, Jensen, Solberg eller Navarsete har helseforsikret barn eller nær familie.

Men ved statsministerens kontor opplyses det at Jens Stoltenberg aldri har benyttet seg av private helsetilbud, med unntak av Diakonhjemmet, som er offentlig finansiert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling