I SKJUL I KADHAFI-LOJAL BY: Deler av familien til Muammar Kadhafi har rømt til Algerie. Før det var de i skjul i Bani Walid, der en svært mektig og stor stamme støtter dem. Foto: EPA/Mohamed Messara/Scanpix
I SKJUL I KADHAFI-LOJAL BY: Deler av familien til Muammar Kadhafi har rømt til Algerie. Før det var de i skjul i Bani Walid, der en svært mektig og stor stamme støtter dem. Foto: EPA/Mohamed Messara/ScanpixVis mer

Slik klarte Kadhafis familie å flykte til Algerie

Seks pansrede Mercedes-limousiner med 32 fra Kadhafi-familien måtte vente i 10-12 timer på grenseovergangen mens president Bouteflika vurderte hva han skulle gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen var nok svært spent for den en gang så mektige Kadhafi-familien etter at Tripoli hadde falt i opprørernes hender.

Mange av dem holdt til i byen Bani Walid, der Warfallah-stammen - Libyas største og mektiske stamme - holder til. Det har også gått en rekke rykter om at Muammar Kadhafi selv kan befinne seg i skjul hos den Kadhafi-lojale stammen.

Måtte vente på Bouteflika Flukten startet fra Bani Walid i en konvoi av seks pansrede Mercedes-limousiner, melder The Guardian.

Totalt 32 medlemmer av Kadhafi-familien skal ha vært med, blant dem Kadhafis andre kone Sofia, dattera Aisha og sønnene Hannibal og Mohammed.

De nådde fram til grenseovergangen nær Tinkarine sørøst i Algerie lørdag etter den over 20 timers lange kjøreturen, der de måtte stå og vente i mellom 10 og 12 timer mens myndighetene i Algerie bestemte seg for hva de skulle gjøre, ifølge det libyske overgangsrådets britiske koordinator Guma al-Gamaty.

- Det var president Abdelaziz Bouteflika selv som autoriserte innreise. Vi vil utvilsomt be om utlevering, og vi samarbeider med Interpol for å sikre oss dette, sier al-Gamaty til The Guardian.

Fødte datter i Algerie Mandag morgen bekreftet utenriksdepartementet i Algerie at deler av Kadhafis familie hadde krysset grensa, til tross for at de dagen før hadde avvist opplysningeen. I tillegg til kona og de tre barna, skal det ha vært mange av Kadhafis barnebarn i konvoien.

Etter at familien krysset grenseovergangen ved Tinkarine, skal de ha blitt vist til byen Djanet. Der fødte Kadhafi-dattera Aisha, som har stått ved farens siden gjennom hele konflikten, en datter.

FLYKTET I MERCEDES: Kadhafis familiemedlemmer flyktet i pansrede Mercedes-limousiner. Her løper livvakter ved en lignende under Muammar Kadhafis besøk i Moskva. Foto: Reuters/Grigory Dukor/Scanpix
FLYKTET I MERCEDES: Kadhafis familiemedlemmer flyktet i pansrede Mercedes-limousiner. Her løper livvakter ved en lignende under Muammar Kadhafis besøk i Moskva. Foto: Reuters/Grigory Dukor/Scanpix Vis mer

Ifølge den algeriske avisa El Watan skal militære styrker ha sperret av grenseovergangen etter at konvoien hadde kjørt gjennom.

The Guardian bemerker at folkehæren og overgangsrådet åpenbart ikke har full kontroll i Libya ettersom konvoien fikk kjøre uforhindret fra Bani Walid i nord ned til Kadhafi-kontrollerte Sabha og helt ned til den sørlige grensa til Algerie.

- Kadhafi kan være i Bani Walis Guma al-Gamaty innrømmer nå at mulighetene for at Kadhafi kan være i Bani Walid-området er større enn at han befinner seg i Sirte, slik man tidligere har trodd.

- Han tenkte sikkert at Bani Walid var et sikrere sted å være enn Sirte, siden det er Warfallah, som er den største stammen i Libya, sier al-Gamaty.

FØDTE BARN I ALGERIE: Aisha Kadhafi, Muammar Kadhafis lojale datter fødte en jente i Algerie. Foto: EPA/Mohamed Messara/Scanpix
FØDTE BARN I ALGERIE: Aisha Kadhafi, Muammar Kadhafis lojale datter fødte en jente i Algerie. Foto: EPA/Mohamed Messara/Scanpix Vis mer