Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik klarte USA å ta Soleimani

Ble tipset om at generalen satt på fly til Bagdad. Da slo de til.

DREPT: General Qasem Soleimani ble drept i et droneagnrep i Bagdad. Foto: Handout / KHAMENEI.IR / AFP / NTB scanpix
DREPT: General Qasem Soleimani ble drept i et droneagnrep i Bagdad. Foto: Handout / KHAMENEI.IR / AFP / NTB scanpix Vis mer

3. januar likviderte USA den mektige iranske generalen Qasem Soleimani ved en flyplass i Bagdad.

Drapet ble startskuddet på det som har vært en svært dramatisk start på det nye året.

Tips fra informant

Nå kan NBC News avsløre detaljer fra operasjonen som endte opp med at general Soleimani og flere personer i hans følge ble drept under et droneangrep like ved flyplassen i Bagdad.

Det skal ha vært et tips fra en informant ved flyplassen i den syrisk hovedstaden Damaskus som gjorde at CIA visste akkurat hvilket fly den iranske generalen tok til Bagdad.

Israelsk etterretning skal ha hjulpet amerikanerne med å verifisere tipset fra informanten i Syria.

Så fort flyet med Soleimani hadde landet i Bagdad bekreftet amerikanske spioner flyets eksakte posisjon. Dermed kunne tre amerikanske droner flys i posisjon, uten noen frykt for å utfordret. Det irakiske luftrommet er nemlig dominert av USA.

Samtlige av dronene var bevæpnet med fire «Hellfire»-missiler.

Via et infrarødt kamera kunne militæret og politiske ledere følge det som foregikk på flyplassen i Bagdad. Både CIA-direktør Gina Haspel og forsvarsminister Mark Esper fulgte aksjonen fra sekund til sekund.

De så irakiske militsledere ta imot Soleimani i det han gikk ut av flyet, før de satt seg inn i to biler.

SKUTT NED: Denne videoen skal ifølge The New York Times vise at et missil treffer det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran natt til 8. januar. Vis mer

Var aldri i tvil

Dronene fulgte kjøretøyene mens de beveget seg sørover, mens eksperter jobbet med signaler fra mobiltelefonene til personene i bilene, slik at de kunne bekrefte identiteten på dem.

Likevel var det i den amerikanske kommandosentralen i Qatar aldri noe særlig tvil om hvem som satt i bilene.

Så slo de til. Dronene avfyrte missilene, og bilene ble slukt av flammer. Qasem Soleimani og fem andre ble drept.

Soleimani var trolig Midtøstens mektigste og mest kjente militære. Han var arkitekten bak nær hver eneste viktige operasjons som Irans etterretning og militære styrker har hatt de siste to tiåra, og var en kjendis i hjemlandet.

Soleimani ledet elitestyrken Quds i den iranske Revolusjonsgarden.

Etter angrepet har det vært spent stemning mellom USA og Iran. Onsdag denne uka kom Irans hevn.

De angrep da to amerikanske militærbaser i Irak. Det var også norske soldater ved en av basene.

Ingen ble skadd under angrepene, og ifølge USAs president Donald Trump var det bare minimale materielle skader på de to basene.

Skjøt ned fly

Bare noen timer etter hevnangrepet mot de to militærbasene styrtet et ukrainsk fly som nettopp hadde tatt av fra Teheran.

USA og Canada rettet raskt pekefingeren mot Iran, og sa at de hadde bevis for at flyet hadde blitt skutt ned.

Det ble imidlertid avvist på det sterkeste av Iran, som hardnakket benektet at de hadde noe med flystyrten å gjøre.

- Vitenskapelig er det umulig at en rakett traff det ukrainske flyet, og slike rykter er ulogiske, sa Ali Abedzadeh, lederen for Irans luftfart, på en pressekonferanse ifølge The Guardian.

Men det tok bare et døgn før Iran snudde. Da innrømmet de at de «utilsiktet» skjøt ned det ukrainske passasjerflyet, og la skylden på menneskelig feil.

Ifølge iranerne skal flyet ha flydd nær et «sensitivt militært senter», som tilhører Revolusjonsgarden, og ble forvekslet med et «fiendtlig mål».

Både utenriksminister Javad Zarif og president Hassan Rouhani la likevel deler av skylden på USA, da de mener amerikanerne hadde skapt situasjonen som førte til at feil ble gjort.

Tok på seg skylda

Lørdag snakket den iranske presidenten med sin ukrainske motpart Volodomyr Zelenskyj på telefonen.

- Alle personer som er involvert i tragedien, vil bli stilt til ansvar, sa Rouhani til Zelenskyj ifølge presidentkontoret i Kiev.

Det iranske luftvernet var i høyeste beredskap og fryktet et amerikansk svar på rakettangrepet mot to amerikanske militærbaser i Irak, noe som kan ha vært en medvirkende årsak til nedskytingen.

Øverstkommanderende for Revolusjonsgardens flyvåpen, brigadegeneral Amirali Hajizadeh, tok lørdag på seg det hele og fulle ansvar for nedskytingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media