Slik kler du barna i kulda

Nå kommer sprengkulda - og den blir her. Her er noen gode råd.

FRYSER IKKE: - Vi beveger oss så mye at det ikke blir kaldt, sier Madeleine Finstad Rud (5) og Maia Punnerud Devik (4) i Dumpa Barnehage i Oslo. Pedagogisk leder Eva Lena Elofsson lar barna selv gjøre sine valg når de skal kle på seg for å gå ut i kulda. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FRYSER IKKE: - Vi beveger oss så mye at det ikke blir kaldt, sier Madeleine Finstad Rud (5) og Maia Punnerud Devik (4) i Dumpa Barnehage i Oslo. Pedagogisk leder Eva Lena Elofsson lar barna selv gjøre sine valg når de skal kle på seg for å gå ut i kulda. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ubehagelig, men sant: Fra søndag legger kulda sine kalde hånd over store deler av landet, ifølge meteorologene.

Fra søndag skal temperaturen synke drastisk. Fra midten av neste uke blir det bare verre, og slik skal det forbli uke ut.

Ned mot 25 kuldegrader er det meldt enkelte steder.

Sjekk været her.

Frostrøyk - Den kalde lufta er tung og trekker ned mot dalbunnene. Derfor vil mange typiske «kuldehøl» i sør og øst få temperaturer ned mot minus 25, sier Storm-meteorolog Roar Teigen til Dagbladet.

Det blåser barna i Kanvas Dumpa barnehage en lang frostrøyk i.

- Kaldt, nei. Vi fryser ikke så ofte, for vi ganske varmt tøy på oss, sier Jørgen Brekken Arnesen (5) bestemt.

Og får støtte av Madeleine Finstad Rud (5):

- Det blir ofte for varmt, sier hun.

Sol i vente Sammen med Maia Punnerud Devik (4) viser de Dagbladet hvordan man skal kle seg for kalde vinterdager. De er langt fra amatører når det gjelder hva man trenger nå som det virkelig blir kaldt.

SÅ KALDT ER DET, EGENTLIG: Denne kuldetabellen viser den effektive temperaturen. Tabell: yr.no
SÅ KALDT ER DET, EGENTLIG: Denne kuldetabellen viser den effektive temperaturen. Tabell: yr.no Vis mer

- Jeg har ull under, sier Jørgen.

Trøsten deres er at det også er meldt sol i store deler av den kommende tidagersperioden.

Velger seg ull Ifølge pedagogisk leder Eva Lena Elofsson er de fleste foreldrene flinke til å sende barna avgårde med klær tilpasset forholdene.

- De fleste ungene har mye og godt tøy. Dessuten er nordmenn svært flinke til å bruke ull. Det er sjelden vi reagerer på foreldre som sender ungene hit med helt feil kledsel, sier den svenske tidligere skiinstruktøren.

La barna velge Hun er opptatt av at foreldrene ikke må presse tøy på barna, men la ungene selv få bestemme og forstå hva som fungerer best.

- Jeg anbefaler at du gir ungene flere likeverdige plagg å velge mellom, så får de selv være med å bestemme hva de ønsker - om det er ull eller fleece for eksempel.

Temperaturer og årstider er en del av hva barna skal lære å forstå betydningen av mens de går i barnehagen. I Dumpa barnehage sjekker ungene gradestokken hver dag. Deretter diskuterer de værforholdene og hvordan de må kle seg.

- Trenger jeg lue, spør Maia.

Hun vet egentlig svaret selv, men vil gjerne ha en bekreftelse.

- Du må ha lue, svarer Jørgen bestemt.

Dumme voksne - Det hender jeg må ta av noen klær, fordi det blir for varm. Unntatt på hendene, der hender det ofte jeg fryser, sier Madeleine.

FAKSIMILE: Dagbladet 18. november 2010
FAKSIMILE: Dagbladet 18. november 2010 Vis mer

Nettopp hendene er et problem for mange. Og noen råd er dummere enn andre:

- Når det gjelder kalde hender er det enkelte foreldre som bør tenke seg godt om. Jeg ser stadig noen blåse med munnen inn i vottene for å gjøre dem varme. For en utrolig dårlig idé. De blåser fukt inn i vottene, så etter kort tid er de kaldere enn noensinne. Slutt med det, vær så snill, sier Anna Lena.

Heller tynn enn tykk Tykke gensere er hun heller ingen tilhenger av:

- Det er lag på lag som er tingen. Det er like varmt, men lettere for barna selv å regulere temperaturen ved å kunne ta av eller på et lag, sier hun.

Med litt veiledning er barna relativt selvdrevne i garderoben.

- Om vi fryser litt, er det bare å bevege seg. Da blir det varmt, sier Jørgen.

- Pingviner, sier Maia.

- Vi går som pingviner. Det hjelper, utfyller Madeleine.

Dårlige forbilder Ifølge Eva Lena er det først og fremst voksne som mangler klesvett.

- Jeg synes ærlig talt ikke noe som helst synd på voksne som klager over at det er kaldt, når de samtidig går uten noe på hodet. Alle vet vel at 70 prosent av varmetapet forsvinner via hodet, sier hun.

Det er blir rikelig anledning til å teste klesrådene de nærmeste dagene, om meteorologenes prognoser slår til. For Eva Lena og barna hadde det vært hyggelig om det også kom litt snø, ikke bare strenge temperaturer. Det blir det dessverre dårlig med.

VET GODT: Maia Punnerud Devik (4) har full kontroll på vinterklærne. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
VET GODT: Maia Punnerud Devik (4) har full kontroll på vinterklærne. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer