SAKKYNDIG: Overlege ved Folkehelseinstituttet, Per Hoff-Olsen, opptrådte som sakkyndig i Borgarting lagmannsrett torsdag. Det var han som klippet av Kristins fingernegler. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
SAKKYNDIG: Overlege ved Folkehelseinstituttet, Per Hoff-Olsen, opptrådte som sakkyndig i Borgarting lagmannsrett torsdag. Det var han som klippet av Kristins fingernegler. Foto: Ådne Husby Sandnes / DagbladetVis mer

Slik klippet han av neglen hvor 39-åringens DNA ble funnet

DNA-beviset er sentralt i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 6. august 1999 utførte Per Hoff-Olsen, overlege ved Folkehelseinstituttet, obduksjon av Kristin Juel Johannessen (12), sammen med Åshild Vega, også ved FHI.

Der var Hoff-Olsen som klippet fingerneglene til Kristin, hvor DNA-profilen til den tiltalte 39-åringen ble funnet. Mannen nekter skyld, og mener at hans DNA-profil må ha havnet på neglene i ettertid, enten på bakgrunn av oversmitte eller uforsiktig politiarbeid.

- Min håndskrift

- Hvordan sikret du neglene? Hva var rutinemessig hos dere? spør aktor Alf Martin Evensen.

- På den tiden sikret vi neglene ved å fysisk klippe av neglene. Det var jeg som gjorde det. Etter at posen omkring hendene hennes var tatt av, brukte jeg en ren saks, klippet av neglendene, først på den ene hånden, og holdt en lynlåspose slik at neglbitene falt rett ned i posen. Så lukkes denne posen igjen og merkes med merkelapp og saksnummer, sier Hoff-Olsen, som opplyser at samme prosedyre følges på den andre hånden, og at posene merkes med «høyre» og «venstre».

I retten ble det lagt fram et bilde av den aktuelle lynlåsposen hvor neglene fra venstre hånd ligger oppi.

- Kan du se om noen av disse merkingene på lynlåsposen kommer fra dere? spør aktor.

- Jeg kjenner igjen den lappen med navnet og med persondata, også ser jeg min egen håndskrift.

- Kan jeg da forstå det slik, som at neglene er klippet oppi i en slik pose, og at denne merkingen er satt på posen på det tidspunktet i 1999?

- Ja, svarer Hoff-Olsen.

- Hva skjer med denne posen når du er ferdig med obdukjson?

- Den gangen ble den brakt opp til avdeling for biologiske spor, svarer Hoff-Olsen.

Ingen annen forsegling

Brynjar Meling, 39-åringens forsvarer, skal gjennom rettssaken så tvil om hvordan beviset er lagret i 17 år. Han spurte Hoff-Olsen om lynlåsposen var forseglet på noen måte utover selve lynlåsen.

- Nei, det kan den ikke ha vært, svarer Hoff-Olsen.

- Den kan da åpnes og lukkes av hvem som helst uten at noen forsegling er brutt.?

- Ja, men den ble brakt rett fra laboratoriet til biologisk avdeling, svarer Hoff-Olsen.

- Ja, men det er 17 år siden, sier Meling.

Dødsårsak

På store deler av halsens framside ble det funnet sårskader og rifter i og like under huden. Det framgår av den rettsmedisinske undersøkelsen at «døden antas å skyldes kvelning på grunn av vold mot halsen (kverkning sannsynligvis)».

Det ble også funnet et tallrikt antall ulike sårskader, noen i form av rifter, på nedre del av begge hofter, opplyser Hoff-Olsen i retten. Aktor Alf Martin Evensen spurte Hoff-Olsen om disse sårene kan ha sin årsak i at Kristin ble flyttet fra et område hvor det lå sagflis i gresset.

- De kan passe veldig godt med trykk mot grunn bestående av sagflis og bunn. Men noen av rispene, innebærer at det har vært en friksjon og en bevegelse av kroppen langs bunnen. Noen av de ørsmå skadene kan også være forårsaket av insekter, svarer Hoff Olsen.

Etterforskningen har ikke avdekket at Kristin ble utsatt for seksuelle handlinger.

Politioverbetjent Knut Holthe har uttalt for retten at politiet mente at Kristin må ha blitt flyttet fra et sted til et annet. På funnstedet var det ikke tegn til noen menneskelig bevegelse, men på et annet sted like ved, var gresset delvis flatt. Her lå det også blod og ørepynt som tilhørte Kristin.