MASKERER SEG: Her gjør innbruddsbanden seg klare til å slå til mot en villa i Oslo. Her blir de fanget av husets overvåkingskamera. Foto: Politiet
MASKERER SEG: Her gjør innbruddsbanden seg klare til å slå til mot en villa i Oslo. Her blir de fanget av husets overvåkingskamera. Foto: PolitietVis mer

Slik knuste politiet innbruddsbandene

Dårlige tider for innbruddstyvene i Oslo om dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antall villainnbrudd i hovedstaden er mer enn halvert på fire år.

- 1000 færre familier opplevde innbrudd i hjemmene sine i fjor sammenlignet med for fire år siden. Det er en god følelse, sier politioverbetjent Geir Ellefsen ved Etterretning og Vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.

Oslo politidistrikt er stolte av tallene sine. Fra 1. januar 2009 har antallet innbrudd i villaer og leiligheter i Oslo gått fra 1817 innbrudd til 852 innbrudd ved overgangen til 2013. I desember i fjor var den beste måneden noensinne med 48 registrerte innbrudd.

- Det er i gjennomsnitt under tre innbrudd i Oslo hver dag. Det synes vi er eksepsjonelt lite med tanke på hvor mange som bor her, sier Ellefsen.

Han har ledet Etterretning og Vinningsavsnittet siden det ble oppretta i mai 2009. Politimesteren var lei av innbruddsbølgene og ønsket bandene stansa. I dag er bandene nærmest skremt vekk fra hovedstaden og straffene har økt. Siden oppstarten har avsnittet pågrepet 410 vinningskriminelle. 241 av disse er dømt, de fleste av de resterende er utvist fra Norge, ifølge Ellefsen.

Suksessavsnitt Etterretning og Vinningsavsnittet holder til i 3. etasje på Majorstua politistasjon i Oslo og består av 35 personer. To egne jurister tar av seg sakene i domstolene.

GULL OG ELEKTRONIKK: Lett omsettelige gjenstander som gullsmykker og elektronikk er tyvenes favorittobjekter når de går på innbruddstokt, ifølge politiet. Her fra et beslag etter pågripelsen av 17 rumenere fra en tidligere sak. Foto: Politiet
GULL OG ELEKTRONIKK: Lett omsettelige gjenstander som gullsmykker og elektronikk er tyvenes favorittobjekter når de går på innbruddstokt, ifølge politiet. Her fra et beslag etter pågripelsen av 17 rumenere fra en tidligere sak. Foto: Politiet Vis mer

- Del av suksessen skyldes at ledelsen ikke har lagt ned prosjektet når resultatene har kommet. De har latt oss holde på, sier Ellefsen.

Han sier at arbeidsmetodene de bruker er kunnskapsbasert politiarbeid og kartlegging av de aktuelle miljøene.

- Vi har fokus på hvem de er, hvor de kommer fra, hvor de bor, hvor de henger og hvem de er sammen med, sier politioverbetjenten.

Han sier de etter hvert har opparbeidet seg så mye kunnskap om miljøene at de nærmest kan se hvem som står bak når de kommer til et innbruddsåsted.

- Moduset for innbruddet er med på å identifisere hvem som står bak og hvor de kommer fra, sier han.

DØMT: Ifølge Oslo tingrett sto disse fire mennene fra Romania bak minst 21 innbrudd i hovedstaden i fjor. Ifølge Oslo-politiet utgjør de en del av fjorårets statistikk. Nå er de alle dømt til lengre fengselsstraffer. Foto: Politiet
DØMT: Ifølge Oslo tingrett sto disse fire mennene fra Romania bak minst 21 innbrudd i hovedstaden i fjor. Ifølge Oslo-politiet utgjør de en del av fjorårets statistikk. Nå er de alle dømt til lengre fengselsstraffer. Foto: Politiet Vis mer

Den aller største parten av gjerningsmennene kommer fra Romania og tilhører Romfolket, ifølge politiet.

- Borgere fra Romania, Albania, Chile og Polen er landene som er mest representert.

- Vi har etterretning på at personer fra Albania og Chile, som er varig utvist fra kongeriket Norge, akkurat nå befinner seg i landet for å gjøre nye kriminalitet. Straffen for å bli tatt for dem er usedvanlig lav. Vi håper det blir innført en avskrekkende minimumsstraff for utviste gjengangerne som kommer tilbake til Norge, sier han.

- Selge magasin Oslo politidistrikt opplyser til Dagbladet at 762 personer med rumensk statsborgerskap ble pågrepet i løpet av 2012 for vinningskriminalitet som innbrudd, tyveri og lommetyveri .

- De forklarer deres adkomst til Norge med at de skal tigge eller selge magasinet «Folk er folk». Vi vet at mange ikke gjør det, men begår kriminalitet, sier Ellefsen, som likevel understreker at på langt nær alle rumenere som kommer til Norge har kriminelle hensikter.

Lederen i Folk er Folk, Bjønnulv Evenrud, reagerer.

REKOGNISERER: En tyv ser etter innbruddsmulighetene ved en villa i Oslo i oktober i fjor. Politiet mistenker at mannen på bildet og to andre står bak til sammen fem innbrudd i hovedstaden. Foto: Politiet
REKOGNISERER: En tyv ser etter innbruddsmulighetene ved en villa i Oslo i oktober i fjor. Politiet mistenker at mannen på bildet og to andre står bak til sammen fem innbrudd i hovedstaden. Foto: Politiet Vis mer

- Politiets oppgave er ikke bare å oppklare lovbrudd, det er også å sikre at uskyldige ikke blir forhåndsdømt. Vår erfaring er tiggere, flaskesamlere og bladselgere sterkt ønsker jobb og er veldig motiverte, sier Evenrud.

Ellefsen forteller at flere personer i Norge, som har endelig oppholdstillatelse, jobb og tilsynelatende et normalt liv, fungerer som hjelpere for bander som kommer til Norge.

- Deres rolle er å ordne biler, bolig, finne egnede hus og steder de kan slå til mot og ta seg av tjuvgodset og få det ut av landet igjen. Flere er tatt for medvirkning, sier han.

Bande dømt I 2012 gikk antallet innbrudd i villa og leilighet opp fra 794 i 2011 til 852 tilfeller. Ellefsen forklarer oppgangen med en bande som i februar i fjor ble pågrepet og senere dømt for 21 innbrudd.

Fire menn i alderen 34 til 28 år fra Romania ble i september i fjor dømt til tre år og to måneder i fengsel  for innbruddene. Ifølge dommen spesialiserte mennene seg på å slå til mot hus om ettermiddag, tidlig kveld. De tok seg inn i husene som regel ved å bryte opp verandadører, ifølge dommen fra Oslo tingrett. Mennene erkjente ikke straffskyld.

TALL: Dette er utviklingen på antall innbrudd i villaer og leiligheter i Oslo de siste åra.
TALL: Dette er utviklingen på antall innbrudd i villaer og leiligheter i Oslo de siste åra. Vis mer