Slik kom Obama fram til sitt livs viktigste avgjørelse

Her er prosessen fram mot avgjørelsen om å sende 30 000 nye soldater til Afghanistan.

FÅR FORSTERKNINGER: Da fredsprisvinneren tiltrådte som president i januar i år, var det 34 000 amerikanske soldater i Afganistan. Nå er det er det 72 000 amerikanere under våpen i landet, og om noen uker er tallet tredoblet til 102 000 amerikanske soldater. Prosessen tok i all hovedsak tre måneder. Foto:  REUTERS/Zohra Bensemra/Scanpix
FÅR FORSTERKNINGER: Da fredsprisvinneren tiltrådte som president i januar i år, var det 34 000 amerikanske soldater i Afganistan. Nå er det er det 72 000 amerikanere under våpen i landet, og om noen uker er tallet tredoblet til 102 000 amerikanske soldater. Prosessen tok i all hovedsak tre måneder. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Barack Obama har besluttet å sende 30 000 nye soldater til Afghanistan, og fastsatt en begynnende tilbaketrekking i 2011. Strategien er svært lik den George W. Bush benyttet i Irak, og har møtt både ros og ris etter den ble offentliggjort på tirsdag.

Men hvordan kom Obama fram til svaret på kanskje det viktigste spørsmålet i hans presidenttid?

New York Times avslører i dag omfattende detaljer fra prosessen fram mot vedtaket.

Obama var svært opptatt av hva troppeøkningen ville koste. Han fikk overlevert et notat hvor det kom fram at prislappen ville komme på svimlende én billion dollar, omkring det samme som helsereformen Obama ønsker innført.

Grafikk
Etter å være informert om prislappen, fikk presidenten se en oversikt over de forskjellige strategiske alternativene han sto overfor. Hans nærmeste forsvarspolitiske rådgivere viste ham grafiske framstillinger over hvordan styrkene ville ta seg inn i Afghanistan, for så å trekke seg ut etter 18 måneder.

Under denne demonstrasjonen utviste Obama frustrasjon. - Jeg vil ha denne lenger til venstre, sa han, og pekte på kurven som viste planen for når soldatene skulle entre Aghanistan.

Styrkene skulle inn - og ut - tidligere, ønsket presidenten.

Risiko
Han fikk viljen sin. Størsteparten av de 30 000 nye soldatene skal settes inn i løpet av det neste halve året, for så å bli trukket ut i løpet av et års tid etter det.

Denne avgjørelsen, skriver New York Times, kan bli en av Obamas viktigste noensinne.

RIS OG ROS: Framtiden vil vise om Obamas avgjørelse om å sende 30 000 nye soldater til Afghanistan var riktig. Presidenten lot militære hensyn veie tungt i prosessen. Foto: Richard Eriksen/Dagbladet
RIS OG ROS: Framtiden vil vise om Obamas avgjørelse om å sende 30 000 nye soldater til Afghanistan var riktig. Presidenten lot militære hensyn veie tungt i prosessen. Foto: Richard Eriksen/Dagbladet Vis mer

Obama ville sette inn en rask offensiv, for å senke Taliban med et raskt, voldsomt støt. Deretter skal soldatene ut, og gjenoppbyggingen kan starte. Tar han feil, kan Taliban reise seg på ny og overta kontrollen over et Afghanistan som ligger rystet og forlatt etter en for tidlig demobilisering.

Gates sentral
Hele prosessen tok tre måneder, og var - for å bruke New York Times' formulering - «dypt frustrerende for alle involverte».

Barack Obama var først svært skeptisk til general Stanley McChrystals ønske om 40 000 nye soldater.

Men, skriver New York Times, jo mer han tok konsekvensene av et nederlag inn over seg, jo sikrere ble han på at McChrystal måtte få det slik han ville.

Det endelige tallet ble 10 000 under det generalen ønsket, men med tett rådgivning fra forsvarsminister Robert Gates falt Obama ned på en avgjørelse tett opp til kravet fra den militære toppledelsen.

Om ikke lang tid vil det vise seg om avgjørelsen var korrekt.

Da fredsprisvinneren tiltrådte som president i januar i år, var det 34 000 amerikanske soldater i Afganistan. Nå er det er det 72 000 amerikanere under våpen i landet, og om noen uker er tallet tredoblet til 102 000 amerikanske soldater.

BA OM 40 000: Og general Stanley McChrystal fikk nesten viljen sin. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/Scanpix
BA OM 40 000: Og general Stanley McChrystal fikk nesten viljen sin. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/Scanpix Vis mer