Slik kommer de til Europa

Stadig flere mennesker har mistet håpet om en bedre framtid. De flykter i stedet, med livet som innsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens norske husholdninger får stadig mer å rutte med, opplever store deler av verdens befolkning en hverdag fylt med sult og fattigdom. Alt håp synes borte.

- Tradisjonelt har flest mennesker flyktet fra land i krig eller ekstrem krise, som i Syria og Somalia. Men dette er i endring. Nå flykter mange mennesker fra land som er i dyp krise, som Eritrea. Når håpet er borte, gjør folk alt for å komme seg avgårde. Hele familier selger alt de eier for å sende en eller to familiemedlemmer mot det langt rikere Europa, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Gjør som nordmenn Som sjef for Flyktninghjelpen, har Egeland ansvaret for 4000 hjelpearbeidere som er utplassert i de fleste krig- og konfliktområder i verden. Organisasjonen vokser stadig, og får inn over én milliard kroner fra ikke-norske donorer, som USA, EU og Storbritannia. Han blir sinna når han hører den norske debatten. 

- Det provoserer meg når feite 50-åringer i Norge snakker om lykkejegere som om dette bare er folk som kommer til Vesten for å søke lykken. Dette er dypt fortvilede mennesker som flykter, og vi hadde - og har - gjort akkurat det samme, sier Egeland i rasende fart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer