Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kommer ecstasy til Norge

Dagbladet.no møtte i kveld en person som har vært sentral i distribusjonen av motedop i Norge. Les hvordan smuglingen til Norge foregår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mesteparten av narkotikaen som kommer til Norge har vært innom narkoorganisasjoner, som er bygget opp nesten som vanlige bedrifter.

På toppen sitter én eller to «høvdinger». Når det bare er én sjef, har han ansvaret for å gjøre avtaler med ecstasyfabrikker i utlandet. Han har i tillegg kontrollen over distribusjonen. Når det er to «høvdinger», har den ene ansvaret for innkjøp, mens den andre styrer salget.

Sjefene har svært sjelden fysisk kontakt med narkotikaen.

«Høvdingen» gjør avtalen med fabrikken. De aller fleste ecstasypillene kommer fra Nederland. Fabrikkene opererer gjerne med to tilbud: Nordmennene kan komme og hente pillene sjøl, eller fabrikken kan levere i Norge. Narkoorganisasjonene handler gjerne inn mellom ti tusen og femti tusen piller av gangen. Da blir prisen per pille rundt ti kroner hvis pillene blir hentet. Ved levering i Norge dobles prisen. Dopet betales ikke alltid med penger. Noen ganger byttes blant annet stjålne biler mot narkotika.

Planter piller

Det vanligste er at en narkokurer henter pillene i Nederland. Det er den mest risikable jobben, men ikke alltid godt betalt. Noen ganger er det folk med narkogjeld som får beskjed om å transportere dopet. Som oftest får de betalt for smuglingen, andre ganger før de narkotika for jobben.

Pillene kommer sjelden rett fra Nederland til Norge. De blir som regel fraktet til Danmark eller Sverige, og innført over grensa.

Det er heller ikke uvanlig å plante pillene i kjøretøyer som skal til Norge. Smuglerne plukker gjerne ut eldre folk som det er liten risiko for at blir stoppet i tollen. Smuglerne bryter seg inn i kjøretøyet, og planter pillene. De tar bilnummeret, ringer biltilsynet, og får opplyst hvem som eier bilen. Hjemme i Norge bryter de seg inn i kjøretøyene og henter ut narkotikaen.

Stor fortjeneste

Når narkosmuglerne bruker kurer, leverer han stoffet til en avdelingsleder i Norge. Han er i leddet under «høvdingen», og ofte den eneste bortsett fra fabrikkeieren som kjenner sjefens identitet.

Avdelingslederen selger pillene til mellomledere for rundt 50 kroner. Mellomlederne selger det videre til neste ledd for cirka 80 kroner, før gateselgerne selger hver pille til brukerne for rundt 200 kroner. Hvor mange ledd pillene går gjennom før de er på gata, kan variere. Jo færre ledd det er, jo større er fortjenesten. Men pillene er som oftest innom tre til fem ledd etter at de har kommet til Norge. Fordelen med flere ledd er at pillene blir spredd på flere hender, og dermed kan store mengder narkotika omsettes raskere.

Det finnes noen «stuntmenn» som opererer utenfor organisasjonene. De reiser til utlandet, kjøper dop på egenhånd og distribuerer sjøl. Det gir mulighet for stor gevinst, men er svært risikabelt, siden de sjøl er involvert i alle leddene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media