Slik koser en diktator seg: Her får Disney-heltene Kim jr. til å glise

Despoten storkoste seg med Mikke, Minni og andre amerikanske helter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Despotene som rundt om i verden har lagt vestlig kultur for hat, er også gang på gang blitt avslørt som skap-fans av Hollywoods mange produksjoner.

Så er også tilfellet for Nord-Koreas leder, Kim Jong-un. Nylig dukket det opp bilder fra en festgalla i hovedstaden Pyongyang, av en storfornøyd diktatorspire som klappet og jublet mens en rekke Disney-figurer underholdt fra scenen.

Og det var ikke bare Disney-figurer som Ole Brumm, Minni og Mikke Mus som laget show i Pyongyang.

Akkompagnert av orkesteret Moranbong ble det også vist kavalkader på storskjerm, der blant annet Vestens store helt i kampen mot kommunismen, bokseren Rocky, var en av hovedattraksjonene.

Ikke godkjent av Disney Festlighetene ble avsluttet av et nummer der Disney-figurene samlet seg på scenen foran den nordkoreanske fiffen.

Nyhetsbyrået AFP melder at Disney ikke akkurat er fornøyd med at diktatoren lar seg underholde av deres figurer. Selskapet - som er svært opptatt av å beskytte merkevaren sin - hadde nemlig ikke godkjent bruken av karakterene.

- Walt Disney godkjente eller lisensierte ikke bruken av disse karakterene, sier en talsmann for Disney-konsernet til AFP.

Washington reagerer I tillegg til de unaturlige, vestlige innslagene, skriver AFP at showet «også inneholdt unge kvinnelige musikere i korte, svarte kjoler».

MED MYSTISK GJEST: Da Kim Jong-un dukket opp på Disney-showet med en ukjent kvinne, begynte spekulasjonene å rase i vestlige og asiatiske medier. Foto: Reuters.
MED MYSTISK GJEST: Da Kim Jong-un dukket opp på Disney-showet med en ukjent kvinne, begynte spekulasjonene å rase i vestlige og asiatiske medier. Foto: Reuters. Vis mer

Det amerikanske utenriksdepartementet reagerer også på festaftenen i Pyongyang. Nord-Korea «må leve opp til sine internasjonale forpliktelser», gjentok talsmann Patrick Ventrell i amerikansk UD etter at videoen og bildene fra Pyongyang hadde nådd Washington.

- Vi er veldig stolte av den amerikanske innovasjonen, vi er veldig stolte av amerikanske produkter og vi vil at de skal behandles på en rettferdig måte, slik at personene bak får det de fortjener, sier Ventrell.

Han legger imidlertid til at USA ikke har et bilateralt forhold med Nord-Korea, så muligheten til å klage er ikke til stede.

MIKKE OG MINNI: Med Mikke og Minni på scenen var det duket for storshow i Pyongyang. Foto: Reuters.
MIKKE OG MINNI: Med Mikke og Minni på scenen var det duket for storshow i Pyongyang. Foto: Reuters. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer