Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik krever «Onkel Skrue» inn pengene sine

- Det er dyrt å være fattig.

TILTALT: Imran Saber er tiltalt for heleri av fire millioner kroner i en tiårsperiode, men må også svare for påståtte lån med ågerrenter og trusler. Aktor Asmund Riegels (t.v.) grillet i går Saber om hans metoder for innfordring av lån. Foto: Øistein Norum Monsen / Finest.se
TILTALT: Imran Saber er tiltalt for heleri av fire millioner kroner i en tiårsperiode, men må også svare for påståtte lån med ågerrenter og trusler. Aktor Asmund Riegels (t.v.) grillet i går Saber om hans metoder for innfordring av lån. Foto: Øistein Norum Monsen / Finest.se Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Imran Saber (37), kjent som «Skrue» i de kriminelle miljøene, sitter nå på tiltalebenken i Oslo tingrett.

Saber er i tillegg til heleri tiltalt for åtte tilfeller av såkalt ågerrente, for å utnytte noens økonomiske nød til å inngå låneavtaler med uvanlig høye renter. Blant de fornærmede er flere omstridte, ofte konkurstruede norske forretningsmenn.

I går fikk retten derfor et sjeldent innblikk i det lyssky privatlånmarkedet og Sabers innkreving av beløpene.

- Samme nivå som kredittkort De kontant-desperate låntagerne skal mellom 2001 og 2009 ha fått fra 10 000 til en million kroner av Saber, med avtaler om renter på rundt ti prosent per måned. Noen av rentesatsene tilsvarer ifølge påtalemyndighetene fra hundre til over 700 prosent årlig rente.

- Det kan være grovt i forhold til et vanlig banklån, men sett opp mot forbrukslån og kredittkort ligger det vel på samme nivå, kanskje. Det er dyrt å være fattig, sa Saber i retten i går.

Biler, eiendom, varelager og aksjer har ifølge tiltalen blitt stilt som sikkerhet. Saber har også benyttet såkalte gjenkjøpsavtaler.

- Om noen selger noe til meg for 200 000, kan han kjøpe det tilbake om en måned for 250 000. Det er en helt vanlig gjenkjøpsavtale. Om noen ikke kjøper noe tilbake er det bra for meg, det er merverdi, sa 37-åringen.

Han mener han hele tiden har holdt seg på riktig side av loven i utlånsvirksomheten, og at ågerrente-bestemmelsen (fra gammel Straffelov) ikke kan brukes i saken.

- Jeg har hørt at en som sitter i Scheel-utvalget har sagt at 2000 prosent rente er greit, sa Saber.

- Ryddig Aktor Asmund Riegels var i går opptatt av den narko- og heleriforsøk-dømte 37-åringens framtreden overfor låntagerne.

Saber ble i går konfrontert med et eldre avhør der han har fortalt at han blant annet har dratt på husbesøk til låntageres ektefeller og ventet der til mannen kom hjem, som del av innkrevingen.

«Hvis en person ikke vil betale og gjør seg utilgjengelig - da prøver jeg å få tak i ham, snakke med en felles bekjent, spørre om han er hjemme, kanskje dra hjem til ham og sånne ting. Når folk skylder meg penger har jeg lov til å mase så mye jeg vil og sjikanere dem til jeg får tilbake pengene, så lenge jeg ikke truer dem. (...) Jeg sender ti tusen tekstmeldinger til folk som skylder penger. (...) Jeg drar hjem til dem, eller tar en kaffe med kona», sa Saber i avhør.

«Når jeg kommer hjem til dem spør jeg om de har bankkort og om vi skal dra i banken sammen og ta ut penger», uttalte han også.
- Du er domfelt i Koffertsaken, domfelt i Wonderboy-saken og kjenner mange tunge kriminelle, er det riktig?, spurte Riegels i retten i går.

- Jeg kjenner... eh, har vært perifer med mye forskjellige folk, ja. Men jeg kjenner masse folk på den andre siden også, for å si det sånn, svarte Saber. 

- De som låner penger av deg - kjenner de til bakgrunnen din?

- Jeg har vært et ubeskrevet blad før, så før har folk har trodd at jeg driver med kjøp og salg av ting og tang. Nå er jo den situasjonen helt annerledes. 

- Har du gjort de oppmerksom på noe tidspunkt om hvem du er og hvilke kontakter du har?

- Jeg forholder meg ryddig til folk og lager en avtale. Om de forholder seg til fristen er ikke det noe problem. Hvis de ikke gjør opp sender jeg meldinger, ringer og prøver å få pengene mine.

- Når du, Imran Saber, tar kontakt på den måten - at du kontakter både barn, foreldre, ektefeller og sender tusenvis av tekstmeldinger med til en viss grad sjikanerende innhold, hvordan tror du de oppfatter det?

- Det må du spørre dem om, men det er ikke sånn at jeg har truet folk.

I tillegg til heleri og ågerrenter er Saber tiltalt for to trusselepisoder i 2010.

I forbindelse med at han forlangte å få utlevert en Mercedes Benz C-klasse fra et inkassoselskap, skal Saber ha skreket til sjefen i selskapet at han måtte google ham, at han måtte være klar over hvem han hadde med å gjøre og at han «ikke ville vite» hvilket miljø Saber tilhørte.

- Hvis dere ikke gir meg bilen kjenner jeg folk som kan sprenge garasjeporten og få ut bilen. Dere kan bare google meg og se hva jeg har vært med på tidligere, skal Saber ha ropt i selskapets lokaler, da han vendte tilbake dagen etter.

Ifølge tiltalen truet Saber også en vekter som ble tilkalt under en pengekrangel i en Postbanken-filial på Youngstorget i Oslo samme måned.

- Vet du ikke hvem jeg er og hva slags venner jeg har? Jeg skal knuse skallen din, jeg skal ta deg, skal Saber ha uttalt.

- Aldri regnskap Saber har i politavhør fortalt at han har blitt kalt «Onkel Skrue» siden barndommen fordi han er «gjerrig og sleip» og alltid har hatt kontantøkonomi.

Mens han ikke ser ut til å ha noe problem med å håndtere rentefot, gjenkjøpsavtaler, "likviditet", bankremisser og valutahandler i praksis, har han i retten flere ganger pekt på sin manglende skolegang som årsak til at det finnes lite papirarbeid.

Det stusset tingrettsdommeren i helerisaken på, i forbindelse med en diskusjon om Sabers svært omfattende kjøp og salg av kunst, biler, luksusklokker og smykker.

- Såvidt jeg forstår har du livnært deg på dette med kjøp og salg av verdigjenstander siden 1990-tallet. Har du aldri ført regnskap på noe som helst? 

- Aldri, dommer. Jeg har bare gått seks års skole og er helt grønn der. Jeg kan ingenting.

- Men om du er i stand til å kjøpe og selge i den grad du snakker om, kan du vel føre et enkelt regnskap?

- Jeg kan føre opp hva jeg solgte og kjøpte for i en bok, ja.

Saber nekter straffskyld på alle poster i tiltalen.

FRYKTER ATTENTAT:Oslopolitet etterforsker planer i de kriminelle miljøene om å drepe Imran Saber. Sikkerheten i tinghuset under rettssaken mot ham er derfor svært høy. I 2010 var Saber nær ved å bli drept da han ble skutt sju ganger mens han satt i en bil på Jordal i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen
FRYKTER ATTENTAT:Oslopolitet etterforsker planer i de kriminelle miljøene om å drepe Imran Saber. Sikkerheten i tinghuset under rettssaken mot ham er derfor svært høy. I 2010 var Saber nær ved å bli drept da han ble skutt sju ganger mens han satt i en bil på Jordal i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media