Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kriger UCK

Det pågår to kriger i Kosovo:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den ene bomber NATO serberne fra lufta, uten særlig serbisk motstand og tilsynelatende uten særlig virkning på de serbiske bakkestyrkene i Kosovo. I den andre slåss de serbiske bakkestyrkene i Kosovo mot UCK-geriljaen, uten særlig motstand, og tilsynelatende uten noen særlig virkning på geriljaen.

Både NATO og serberne har valgt å slå ut sin motstander indirekte. NATO har valgt å slå ut den militære infrastruktur i hele Jugoslavia som er livsgrunnlaget til de serbiske styrkene i Kosovo. De serbiske styrkene i Kosovo har valgt å slå ut den kosovoalbanske befolkningen, som er livsgrunnlaget til UCK. (Bokstavene står for Ushtria Clirimtare E Kosoves som betyr Frigjøringshæren for Kosovo.)

6000- 30000

UCK-geriljaen sies å omfatte fra 6000 mann, ifølge vestlige kilder, opp til 30000 mann, ifølge UCK-kilder. Den er utstyrt med lette våpen, hovedsakelig geværer, noen maskingeværer og noen skulderbårne raketter mot panservern. Geriljaen har først og fremst russisk og kinesisk utstyr, men også noe vestlig.

UCK-geriljaen er organisert i 10 til 15 avdelinger av varierende størrelse. Avdelingene har kommunikasjonsutstyr og kan koordinere sin virksomhet seg imellom. Den har en tilsynelatende enhetlig ledelse.

UCK opererer etter de grunnleggende prinsippene for geriljakrig: Geriljakrig er den svakes krig mot den sterke. Geriljakrig kan ikke alene bringe en endelig seier, den kan bare ha som mål å svekke motstanderen.

Geriljakrig er vanligvis en ideologisk krig og hele folkets krig. Geriljakrig består av uorganisert ødeleggelse, og bevegelsen har sin base i befolkningen. Folket støtter den, skjuler den og spionerer for den. Fiendens våpenarsenal er geriljaens kilde.

To mål

UCK-geriljaen har to mål i Kosovo i dag. Hovedmålet er å gjøre nålestikkoperasjoner mot serbiske militære og paramilitære styrker. Det andre målet er å støtte den kosovoalbanske befolkningen på flukt ut fra Kosovo.

UCK-geriljaen opererer i små grupper. De er lett utstyrt, lokalkjente og holder seg skjult i skogene og fjellene. De er så å si umulig å finne.

De serbiske styrkene kan ikke i samme grad operere i fjellene og de dype skogene. Stridsvogner, tauet artilleri og pansrede kjøretøy må holde seg til veier eller noenlunde farbart terreng. De serbiske styrkene blir tvunget av NATOs lufttrussel og av drivstoffmangel til å holde seg skjult og i ro over lengre tid. Dette medfører at de lettere blir oppdaget og angrepet av UCK- geriljaen.

Med sine «nålestikk» skaper UCK usikkerhet hos serberne, og tvinger dem til å øke sin egen beskyttelse ved f.eks. å operere i større grupper. Større serbiske grupperinger er lettere å oppdage fra lufta av NATOs rekognoseringsfly, satellitter og droner. Dette dilemmaet for serberne kan gi seg sterkere utslag når NATO setter inn Apache-helikoptere mot serbiske stridsvogner, tauet artilleri og pansrede kjøretøy.