Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik krymper du studielånet

Sliter du med studielånet? Dagbladet gir deg tipsene om hvordan du kan spare titusener av kroner i nedbetalings³perioden. Det er slett ikke så mye som skal til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka «Er det mulig - sannheten om Statens Lånekasse for utdanning» gir Svend Ole Kvilesjø gode råd om hvordan du lettere blir kvitt studiegjelden.

Med et studielån på 300 000 kroner, tjener du for eksempel 23 100 kroner på å kutte ut den ni måneder lange betalingsfrie perioden etter endt utdanning.

Dersom du betaler hver måned istedenfor fire ganger per år, sparer du 31 000 kroner. Da er du også kvitt lånet to år tidligere enn planlagt.

Vil hjelpe

- Jeg tror ikke folk er klar over hvor enkelt det er å betale ned lånet på en raskere og billigere måte, sier Kvilesjø. Han har brukt et halvt år på å sette seg inn i Lånekassens kompliserte regelverk.

Lånekassen har rundt 650 000 kunder som skylder til sammen 50 milliarder kroner.

- De aller fleste kundene følger vår nedbetalingsplan, opplyser informasjonskonsulent Dorte Birch ved Lånekassen.

Ifølge Lånekassens forskrifter har du lov til å lage din egen nedbetalingsplan: «Gjelden kan når som helst innfris eller nedbetales raskere og med større beløp enn fastsatt i betalingsplanen.»

- Det er ikke noe problem for oss om folk betaler ned lånet sitt raskere, sier Birch.

Misfornøyde

En undersøkelse Norsk Gallup foretok i 1995 viser at hele 70 prosent av kundene var misfornøyd med den informasjon og service Lånekassen gir.

- Vi har ikke ressurser til å lage individuelle ordninger for alle våre kunder. Vår betalingsplan fungerer nok best for de aller fleste, sier Birch. Hun understreker at mange vil ha vansker med å kutte ut betalingspausen, fordi det er vanskelig å få jobb rett etter endt utdannelse.

- Erfaringsmessig er det mange som ikke klarer å betale hver eneste måned, sier Birch.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media