Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kunne bin Laden styre terror-nettverket via epost uten at USA merket noe

All epostkorrespondansen funnet.

TV, MEN IKKE NETT: USA har offentliggjort bilder fra det beslaglagte materialet som viser Osama bin Laden som ser seg selv på TV. Huset i Pakistan hadde TV-tilgang, men ikke internettilkobling. Foto: REUTERS/Pentagon/Handout/Scanpix
TV, MEN IKKE NETT: USA har offentliggjort bilder fra det beslaglagte materialet som viser Osama bin Laden som ser seg selv på TV. Huset i Pakistan hadde TV-tilgang, men ikke internettilkobling. Foto: REUTERS/Pentagon/Handout/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Osama bin Laden forsøkte å fjernstyre al-Qaida fra sitt skjulested i Pakistan på samme måte som en mafiaboss som sitter i fengsel styrer mafiaen, ifølge kilder med innsyn i materialet de amerikanske spesialsoldatene fikk med seg fra terrorlederens hemmelige hovedkvarter.

Huset hadde ikke noen internettilkobling, noe som faktisk bidro til at amerikanerne begynte å fatte mistanke om at bin Laden kunne befinne seg der. Samtidig klarte han å sende ut beskjeder og informasjon til sine tilhengere, og han er blitt beskrevet som en slags «administrerende direktør som ga nokså allmenne, brede instrukser og råd» i al-Qaida.

Rollen som fengslet mafiaboss og administrerende direktør i terrornettverket kunne bin Laden gjennomføre via epostkorrespondanse med ulike personer i nettverket, skriver nyhetsbyrået AP.

Brukte bud Amerikanske etterretningsmyndigheter skal ha vært godt kjent med at bin Laden ofte sendte slike eposter, men de klarte aldri å spore dem eller få innsyn i innholdet, ifølge AP.

Epostene fikk bin Laden sendt via betrodde sendebud. Han skrev dem på en datamaskin i huset i Pakistan og lagret teksten på en minnepinne. En kurer fikk så minnepinnen, og dro til internettkafeer langt unna for å sende eposten fra anonyme adresser. Samtidig kopierte budet innkommende epost til minnepinnen som ble gitt tilbake til bin Laden, som kunne lese dem i ro og fred hjemme.

Det var til slutt en av bin Ladens sendebud som førte amerikanerne til skjulestedet.

De amerikanske soldatene tok med seg bin Ladens notatbok, opptaksutstyr, datamaskiner, DVD-er, minnepinner og harddisker fra bin Ladens hemmelige hovedkvarter. Funnet er blitt kalt tidenes etterretningskupp.

Stort omfang Ifølge AP har amerikanerne blant annet funnet hele bin Ladens epostkorrespondanse. Det skal være snakk om tusentalls eposter og hundretalls ulike epostadresser.

Epostene skal ikke avsløre konkrete terrorplaner, men samtidig skal de vise at bin Ladens rolle i al-Qaida har vært større de siste årene enn tidligere antatt. USA trodde bin Laden hadde gitt fra seg mye av makta i organisasjonen til Ayman al-Zawahri.

USA er overrasket over det store omfanget. De er også overrasket over at materialet ikke er kryptert.

- Bin Laden ble lat og selvtilfreds. Jeg tror ikke han forventet å bli funnet i huset, og han hadde ikke gjort noen forberedelser for å komme seg unna et angrep eller for å ødelegge informasjonen han satt på, sa en tjenestemann med innsyn i materialet til Washington Post i går.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media