Slik kunne et norsk konkursbo trumfe til seg svartebørsmillioner

Les hvordan norske Euroteam og fotballpresidenten i Costa Rica stakk av med landets VM-billetter.

KOMPIS MED FOTBALLTOPPENE: Hermes Navarro (i beige dress), tidligere president i det costaricanske fotballforbundet og forretningspartner av Euroteam. Her sammen med Franz Beckenbauer. Foto: Francisco Obando/Wikimedia Commons
KOMPIS MED FOTBALLTOPPENE: Hermes Navarro (i beige dress), tidligere president i det costaricanske fotballforbundet og forretningspartner av Euroteam. Her sammen med Franz Beckenbauer. Foto: Francisco Obando/Wikimedia CommonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ZÜRICH (Dagbladet): Dette er historien om hvordan norske billetthaier lurte til seg flere tusen VM-billetter gjennom en ulydig fotballpresident og en kamuflert kontrakt. 

Penger i hånda Dagbladet har en kontrakt mellom Euroteam og fotballforbundet i Costa Rica, som gjelder landets kamper i fotball-VM i 2006. Kontrakta er undertegnet av daværende fotballpresident Hermes Navarro. Betalinga ble formidlet via den kontroversielle fotballpampen og forretningsmannen Aquil Alí.

I kontrakta kommer det fram at Euroteam sikret seg henholdsvis 748, 690 og 720 billetter til Costa Ricas VM-kamper mot Tyskland, Ecuador og Polen. Dette betalte de nærmere fem millioner kroner for.

Og avtalen viser at fotballpresidenten, da handelen fant sted, allerede hadde fått penger rett i lomma. En forhåndsbetaling på 9000 euro ble ifølge kontrakta «paid in cash in Leipzig.»

VM-trekninga ble utført nettopp i Leipzig.

Kamuflert avtale Kontrakta er i to deler. Den ene bærer tittelen «kjøpsavtale» (purchase agreement) på forsida. Den andre inneholder ingen betalings- eller kontoinformasjon, og har en helt annen forsidetekst: «Sponsor agreement» (Sponsoravtale).

SPONSORAVTALE? Slik ser forsida på den ene kontrakta ut.
SPONSORAVTALE? Slik ser forsida på den ene kontrakta ut. Vis mer

I sponsoravtalen framstår det som Euroteam slett ikke har kjøpt billetter, men heller fått billettene som kompensasjon for en sponsoravtale med det costaricanske forbundet.

Gjennom å kamuflere kjøpet som en sponsoravtale mente fotballforbundets representant tilsynelatende å ha sitt på det tørre, samtidig som Euroteam fikk billettene de ville ha.

En glipp Men i kontrakta Dagbladet har dukker selve navnet Euroteam opp bare en gang. Dagbladet får bekreftet at det rett og slett bare var en rein glipp; det skulle aldri komme for en dag at Euroteam sto bak handelen.

ELLER KJØPSAVTALE? Forskjellen er hårfin, men viktig.
ELLER KJØPSAVTALE? Forskjellen er hårfin, men viktig. Vis mer

For ellers i kontraktene var det navnet Noble Art som ble brukt, under organisasjonsnummeret 983 533 930. Dette selskapet ble imidlertid slått dundrende konkurs 1. januar 2003, nesten tre år før Costa Rica-avtalen ble inngått.

Der costaricanerne kamuflerte billettsalget som en sponsorkontrakt, brukte de norske billetthaiene altså ruinene av et bankerott selskap til å gjennomføre handelen. FIFA har vært i hælene på det norske selskapet flere ganger, og costaricanerne skulle offisielt aldri ha gjort business med de norske svartebørskongene.

Nampula Inc. Da Euroteam betalte for billettene ble pengene verken overført til det costaricanske fotballforbundet, FIFA eller direkte til Hermes Navarro. De ble overført til en konto i en filial av Barclays Bank, rett over gata for shoppingmekkaet Harrods i fasjonable Knightsbridge i London.

BIG BUSINESS: Kontrakta er verdt omkring fem millioner norske kroner, og gjelder totalt 2158 billetter.
BIG BUSINESS: Kontrakta er verdt omkring fem millioner norske kroner, og gjelder totalt 2158 billetter. Vis mer

Som betalingsmottaker står firmaet Nampula Inc. Firmaer oppkalt etter Mosambiks tredje største by finnes både i Belize, Miami og Sør-Afrika. Men ingen av disse tre kan på papiret knyttes til noen av de involverte partene.

Bak Nampula-navnet skjulte det seg etter hva Dagbladet får opplyst en velkjent størrelse i costaricansk fotball: den kontroversielle forretningsmannen Aquil Ali.

SKJULESTEDET: I denne Barclays-filialen i Knightsbridge i London satte Euroteam inn svartebørspengene til Nampula Inc. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
SKJULESTEDET: I denne Barclays-filialen i Knightsbridge i London satte Euroteam inn svartebørspengene til Nampula Inc. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Ali eide tidligere den costaricanske toppklubben Herediano, og er en svært kjent fotball- og industriprofil i Costa Rica. I kulissene har han altså vært en sentral spiller på svartebørsmarkedet.

Utbredt I en typisk billetthandel tar mellommannen ifølge sentrale kilder et gebyr på omkring 10-15 prosent, mens selgeren stikker av med resten. Og å kamuflere skitne billettkjøp som sponsoravtaler er ikke uvanlig i FIFA-kretser.

I en e-postkorrespondanse Dagbladet har, sendt mellom to av USAs største svartebørshandlere i februar i år, ble metoden beskrevet i detalj.

I KULISSENE: Aquil Ali var mellommannen Euroteam brukte i handelen med Hermes Navarro. Foto: Abelardo Fonseca/La Nacion/Costa Rica
I KULISSENE: Aquil Ali var mellommannen Euroteam brukte i handelen med Hermes Navarro. Foto: Abelardo Fonseca/La Nacion/Costa Rica Vis mer

Oppskriften skal ha vært brukt overfor en rekke nasjonale forbund før årets VM i Sør-Afrika.

Kort deadline - (...) er du interessert i å kjøpe flere VM-billetter? Jeg vet noen fotballforbund som ikke deltar i VM som vi kan bruke til å legge inn billettbestillinger for oss, skrev en av svartebørshandlerne, og fortsatte:

- Problemet er bare at deadline er imorra. Det kan være for seint, men er du interessert kan vi diskutere det.

HAVNET I NORGE: Dette er kun en av de mange billettene Euroteam kjøpte fra Costa Rica. Foto: Håkon Eikesdal
HAVNET I NORGE: Dette er kun en av de mange billettene Euroteam kjøpte fra Costa Rica. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Den detaljerte framgangsmåten, og hvordan det hele skulle kamufleres, kan du nå se i faktaboksen.

Euroteam ønsker ikke å kommentere saken. Dagbladet har forsøkt å nå både Hermes Navarro og Aquil Alí på epost, telefon og sms, uten hell. Informasjonssjef Will Bowen i Barclays Bank sier de ikke kan kommentere kundekontoer.

BADET I PENGER: Euroteam solgte Costa Rica-billettene for mangedobbel pris, og levde det - veldig - gode liv. Foto: Privat
BADET I PENGER: Euroteam solgte Costa Rica-billettene for mangedobbel pris, og levde det - veldig - gode liv. Foto: Privat Vis mer