Slik kunne han kuppe både VM og Melodi Grand Prix

Jimmy Jump stuntet for flere hundre millioner TV-seere - med hjelp av norske billetthaier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Først kuppet han Melodi Grand Prix.

NRK betalte 10,3 millioner bare for politivakthold under årets største, norske TV-begivenhet. Men det stoppet ikke Jaume Marquet Cot (36), «Jimmy Jump», som hoppet opp på scenen under Spanias bidrag, danset, smilte, skaffet seg titusener av fans på Facebook - og skremte vettet av NRK, vakter og politi.

Så tok han det et skritt videre.

Norge var for lite for Jimmy Jump. NRK-sjef Hans Tore Bjerkaas var en smågutt i forhold til Sepp Blatter og Jacob Zuma. Verden var Jumps arena. Han så mot VM, mot finalen, mot trofeet.

Mot det FIFA estimerte til over 700 millioner TV-seere - verdens største mediebegivenhet.

UVITENDE: Blatter og Zuma poserer før VM. Foto: Scanpix
KYSSER: Kaptein for de forrige verdensmestrene Italia, Fabio Cannavaro, kysser trofeet før finalen. Foto: Scanpix
KUPPET: Men så dundret Jimmy Jump inn på banen - med billett sikret via norske Euroteam. Foto: Scanpix
LAGT I BAKKEN: Men vaktene var alt for seint ute. Foto: Scanpix
SALIG SMIL: Jump gliste bredt da han ble båret ut av banen. Foto: Scanpix

Jimmy reiste til Sør-Afrika.

Fikseren Den norske forretningsmannen Alex De Sola (32) sto etter Melodi Grand Prix fram som Jimmy Jumps «velgjører» og manager. Det han ikke avslørte, var sin forbindelse til billetthaiene i Euroteam. Selskapet tilbyr som Dagbladet viste i går billetter til det som er av store arrangementer - til en snittpris på omkring 2800,- pr. billett, mange ganger originalverdien.

De ansatte råner i Porsche og bader i euro, cash kontant.

Både da Jimmy Jump løp i fullt firsprang ut på Soccer City i Johannesburg og plasserte det katalanske hodeplagget barretina på VM-trofeet, og da han danset med spanske Daniel Diges under Grand Prix, hadde han sikret seg billett gjennom de norske billetthaiene og deres kontakter.

Mobilnummeret Alex De Sola bruker til daglig står registert på Euroteam. Og på bilder Dagbladet kan presentere i dag sorterer De Sola Euroteam-billetter på et av selskapets kontor under Tyskland-VM, og fester med toppledelsen i selskapet.

Styreleder Andreas Gyrre understreker at Jimmy Jump ikke er ansatt i Euroteam. Men konfrontert av Dagbladet innrømmer han glatt at Jumps VM-billett ble sikret via Euroteams kanaler.

Avtalen - Alex og jeg kranglet litt om de billettene. Jeg ville ha de til en kunde, mens Alex ville sikre Jimmy billett, sier Gyrre til Dagbladet.

15 000 I BOT: Jimmy Jump i aksjon under Grand Prix. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
15 000 I BOT: Jimmy Jump i aksjon under Grand Prix. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

- Billettene stammer fra en leverandør som var til stede i Sør-Afrika med en del billetter. Alex ville ha de til Jimmy Jump og seg selv, jeg hadde kunder som sto og ventet og ville ha billettene til dem.

- Hvem vant?

- Vi ble litt enige, vi splitta litt pott, sier Gyrre og ler.

FIFA har, både under årets VM og tidligere, forsøkt å få Euroteam dømt for sin billettvirksomhet - men aldri lykkes. FIFA-president Sepp Blatter blir trolig ikke mer glad i Euroteam og styrelederen etter Jumps stunt.

Vennskapet - Jeg har støttet ham helt siden vi møttes første gang i 2007, sier Alex De Sola til Dagbladet.

Vennskapsforholdet til Jump er helt spesielt. Kicket når det smeller, og Jump er sentrum for verdens oppmerksomhet, er tilsvarende stort.

PÅ FEST: Alex De Sola (t.v.) på fest med Euroteam-toppene. Styreleder Andreas Gyrre sitter til høyre i bildet. Foto: Privat
PÅ FEST: Alex De Sola (t.v.) på fest med Euroteam-toppene. Styreleder Andreas Gyrre sitter til høyre i bildet. Foto: Privat Vis mer

«Tibet is not China» het det på Jumps trøye da han stuntet semifinalen i fotball-EM i Sveits og Østerrike 25. juni 2008. Regien? Den hadde Alex De Sola - med billetter skaffet via Euroteams kanaler.

- Jeg har hjulpet ham noen ganger, sier De Sola og gliser. Han navngir nevnte semifinale i Basel, VM-finalen og Grand Prix.

- Melodi Grand Prix-billettene skaffet vi gjennom en leverandør i Sverige. Jeg fikset hotell også, og vi fant ut at det var greit å ha en billett ifall sikkerheten var streng.

Hvordan? Det er ikke så vanskelig - det handler om kanaler, kanaler, kanaler.

- Hvilke kanaler bruker Euroteam?

FORSØK PÅ TYVERI AV TROFEET: Her er den signerte politirapporten til Jimmy Jump.
FORSØK PÅ TYVERI AV TROFEET: Her er den signerte politirapporten til Jimmy Jump. Vis mer

- Euroteam bruker alle, sier Alex De Sola til Dagbladet.

Historien CVen til den spanske sjokkartisten strekker seg langt tilbake i tid. Den lavtlønnede selgeren fra Barcelona reiser verden rundt, og har betalt et utall bøter og sonet i fengsel for virksomheten. Etter VM-stuntet ble Jump idømt en bot på 2000 rand - omkring 1700 norske kroner, ifølge politirapporten for «forsøk på tyveri av VM-trofeet».

Grand Prix-stuntet kostet Jump 15 000 kroner.

Jump har tidligere stuntet World Cup-finalen i rugby mellom England og Sør-Afrika i 2007, French Open-finalen mellom Roger Federer og Robin Söderling sommeren 2009 og Spania Grand Prix i formel 1 i mai 2004. Det var i nettopp Spania manager og fikser Alex møtte sin kommende klient og venn.

Og Jump har aldri svevet så høyt som etter møtet med Alex De Sola og nettverket til Euroteam.

- Alex har jobbet for oss i Spania for å få tak i billetter til spanske arrangementer - blant annet Barcelona- og Real Madrid-matcher. Han har veldig godt kontaktnett i Spania, det var sånn han kom i kontakt med Jimmy Jump også, sier Andreas Gyrre.

- Etter hva jeg har forstått skal Alex nå vie sin tid til Jimmy, og gi seg i billettbransjen. Jeg ønsker dem lykke til.

EM 2008: Her taler Jimmy Jump Tibets budskap under kampen mellom Tyskland og Tyrkia i EM 2008. Foto: AFP/Scanpix
EM 2008: Her taler Jimmy Jump Tibets budskap under kampen mellom Tyskland og Tyrkia i EM 2008. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Og Jump selv?

- Jeg føler meg som en helt, sa spanjolen til Dagbladet etter stuntet som sjokkerte verden.

- Men jeg er bare en gal mann.

Les mer om Euroteam her.

Faksimile av Dagbladet 23. juli
Faksimile av Dagbladet 23. juli Vis mer
Faksimile av Dagbladet 23. juli
Faksimile av Dagbladet 23. juli Vis mer