Trines nådeløse grep på kammerset:

Slik kuppet hun lederstriden

Gamle venner og støttespillere måtte vike da Trine Skei Grande endevendte Venstres regjeringslag. Kun fire betrodde personer er tilbake etter en ekstrem oppussing.

TOK VOLDSOMME GREP: Trine Skei Grande byttet ut mange allierte for å sikre Venstre den fornyelsen mange krever. Christian Roth Christensen
TOK VOLDSOMME GREP: Trine Skei Grande byttet ut mange allierte for å sikre Venstre den fornyelsen mange krever. Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grandes nære allierte gjennom flere tiår i politikken, Venstre-nestleder og klimaminister Ola Elvestuen var ikke alene om å måtte bytte beite da regjeringen ble stokket om i januar.

Ut forsvant alle Venstres politiske rådgivere i regjeringsapparatet og halvparten av partiets statssekretærer. Inn kom en rekke nye navn.

Venstres mange utskiftinger ble utløst av Frps dramatiske brudd med regjeringen. Partiet var forberedt på at det måtte gjøres endringer etter landsmøtet i vår, men Grandes resolutte handling i januar kom svært uventet på organisasjonen.

At endringene kom før landsmøtet og ikke etter, foregriper prosessen i valgkomiteen, sier en kilde til Dagbladet.

- Dette er Trines mottrekk. Mange har ønsket fornyelse, og nå kom den gjennom en fornyelse av alle andre enn partilederen. Men det løser ikke problemet på sikt, sier en annen partikilde.

Dagbladet kjenner til at nestleder Terje Breivik, som fortsetter som partiets parlamentariske leder, er en av de svært få som Grande har søkt råd hos underveis i prosessen. Men beslutningene har til sjuende og sist vært Venstre-lederens egne.

«Svært brutal»

Kilder Dagbladet har snakket med beskriver Grandes utskifting som «radikal» og «svært brutal».

At hun har sendt Ola Elvestuen tilbake til Stortinget blir i særlig grad trukket fram. Han er en av Trine Skei Grandes mest lojale støttespillere, og de to kjenner hverandre svært godt fra mange år tilbake.

Begge har sin base i Oslo Venstre, et miljø Trine Skei Grande er blitt kritisert for å favorisere. Fra andre deler av partiet har Grande blitt anklaget for å holde seg med en liten klikk av betrodde partifeller, som så å si alle har bindinger til Oslo Venstre.

Det er denne kritikken Grande kan ha gått i rette med, når hun nå valgte å kvitte seg med så mange av sine gamle venner og støttespillere.

Fjernet tre

Ut av regjeringsapparatet gikk statssekretærene Frida Blomgren, Atle Hamar og Rebekka Borsch. Av disse tre har særlig Frida Blomgren over lang tid hatt et tett og nært forhold til partilederen. Hun var en av to statssekretærer i Kulturdepartementet og har også vært Grandes personlige rådgiver.

Den fjerde statssekretæren som er borte, er Sveinung Rotevatn. Men han forsvant ikke fra regjeringen. Tvert imot rykket han opp og ble statsråd.

De øvrige tre av Venstres tidligere statssekretærer i regjeringen, har alle fått fortsette. Dette gjelder Grandes mangeårige presserådgiver Jan-Christian Kolstø som har blitt med sjefen sin over til Kunnskapsdepartementet, statssekretær Audun Rødningsby ved Statsministerens kontor og statssekretær Geir Olsen i Finansdepartementet.

Ingen igjen

Blant de politiske rådgiverne i regjeringsapparatet har Venstre gjort helt om på laget.

Tidligere forskningsminister Iselin Nybø fikk fortsette i ny post som næringsminister, men fikk ikke følge dit av sin tidligere rådgiver Kjartan Almenning.

Ute av regjeringsapparatet er også Trine Skei Grandes rådgiver Mona Melanie Lindseth og Ola Elvestuens rådgiver Marit Vea.

Dagbladet kjenner til at vurderingen bak utskiftingen først og fremst knytter seg til forventningen fra brede lag i Venstre om fornyelse. Da Venstre trådte inn i regjering i 2018 var det som å «hoppe på et tog i fart», som en kilde uttrykker det.

Vurderingen den gang var at man trengte erfarne folk i regjeringsapparatet, noe som delvis kan forklare den tydelige Oslo-dominansen. Mange i dette miljøet har erfaring fra Stortinget eller fra byrådet i Oslo.

Kan ha reddet seg selv

Det paradoksale ved Trine Skei Grandes utskifting er at hun tilsynelatende innfrir kravet om fornyelse på alle andre måter enn ved å tre til side selv. Grande er selv nemlig innstilt på å ta gjenvalg som partileder ved landsmøtet i vår.

- Jeg tror ikke det bærer på sikt, sier en kilde i Venstre.

Dersom Grande blir sittende, må begge eller i det minste den ene av dagens to nestledere skiftes ut. Det er iallfall den klare forventningen fra kilder som Dagbladet har snakket med, på ulike nivåer i partiet.

Raja-grepet

Dagbladet kjenner til at Grande og Raja hadde flere samtaler i dagene før Raja ble valgt som ny kulturminister. Grande ønsket forsikringer om Rajas lojalitet før hun ga ham jobben.

I Venstre-kretser anser flere det som en genistrek av Grande å ta Raja inn i regjeringen. Etter hva Dagbladet forstår mente ingen av partene at de hadde noe å beklage overfor den andre. Framfor å diskutere skyld i detalj, ble Raja og Grande derfor enige om å bare sette en strek over de gamle krangelene.

Ved å bringe Raja og Rotevatn inn i regjeringen, beholde Iselin Nybø som statsråd og samtidig sørge for at Guri Melby får en mer framskutt posisjon i stortingsgruppa som finanspolitisk talskvinne kan Grande ha satt en effektiv stopper for alle mulige utfordrere til egen posisjon.

- Ikke med kompetanse å gjøre

Men spørsmålet er om hun ved denne heftige utskiftingen kan ha svekket egen stilling på sikt. Enkelte kilder Dagbladet har snakket med, mener at dette er tilfellet. Argumentasjonen går ut på at hun kan ha lagt seg ut med støttespillere som hun framover ville ha vært helt avhengige av.

- Hun har satt hensynet til ro i partiet først, sier en kilde. Vedkommende mener utskiftingene er motivert av et ønske om å komme distrikts-Venstre i møte og slik svare på kravene fra partiet om fornyelse.

- Det har ikke med kompetanse å gjøre, for å si det sånn, sier kilden, som peker på det nå er flere ganske uerfarne politikere i Venstres regjeringslag.

Venstres topplag

* Før endringene i regjeringen som kom i januar, hadde Venstre tre statsråder, sju statssekretærer og tre politiske rådgivere. I januar måtte Ola Elvestuen gå av som statsråd. Han fikk følge av tre statssekretærer og samtlige politiske rådgivere. I tillegg rykket en fjerde statssekretær, Sveinung Rotevatn, opp og overtok Elvestuens jobb.

* Venstres nye regjeringslag består av statsrådene Trine Skei Grande, Sveinung Rotevatn (ny), Abid Raja (Ny) og Iselin Nybø. Partiet har følgende statssekretærer: Jan Christian Kolstø, Audun Rødningsby, Geir Olsen, Lucie Katrine Sunde-Eidem (Ny), Anja Johansen (Ny), Grunde Kreken Almeland (Ny), Knut Aastad Bråthen (Ny), Mathias Fischer (Ny) og Maren Hersleth Holsen (Ny).

* De politiske rådgiverne er alle nye: Lars Brandsås, Britt Giske Andersen, Emma Lind og Even Aronsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer