Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Slik lagde nazistene sin egen jul

Jula var en torn i øyet på nazistene - til de fikk innført hakekors og hitlerportretter på juletrekulene.

HITLER TIL JUL? Den tyske "føreren" på pyntekule til juletreet.  Selv om diktatoren tuktet flesteparten av sine medarbeidere til å vende kristendommen ryggen, ble han selv stående som medlem av den katolske kirka.  Foto: William Hakvaag / Lofoten Krigsminnemuseum
HITLER TIL JUL? Den tyske "føreren" på pyntekule til juletreet. Selv om diktatoren tuktet flesteparten av sine medarbeidere til å vende kristendommen ryggen, ble han selv stående som medlem av den katolske kirka. Foto: William Hakvaag / Lofoten Krigsminnemuseum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Bare gjett hva som skjedde da «Glade jul» kom under sensur av tyske nazister. Der i gården ville de ikke høre snakk om engler som daler ned i skjul eller går lønnlige i blant oss.

Og slett ikke alle fikk øye på humoren i forsøket på å la frelseren Hitler - i stedet - gå inn for landing i et vedskjul.

«Jødefri jul»

Allerede året før nazistene kom til makten i Tyskland, hadde den protestantiske teologen Wilhelm Caspari tatt for seg salmeboka og - fra 342 låter - fjernet han nådeløst alt som kunne minne om jøder og jødedom. 

Begreper som «Sion», «Jerusalem» og «Abrahams sæd» ble byttet ut - også selv om erstatningen verken rimte, ga mening eller lot seg synge. Selv «Kyrie Eleison», «halleluja» og «amen» måtte vike plass for «typisk tyske» uttrykk. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?